site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
Foto van schrijverJuf Angelique

Knippen

Bijgewerkt op: 15 feb.

Knippen is eigenlijk heel complex! Knippen gaat niet alleen om handkracht, maar ook om handcoördinatie, focus, romp controle en oog-handcoördinatie om er maar een paar te noemen! Knippen is een repetitieve beweging van je duim en vingers die op en neer bewegen terwijl je de schaarbladen open en dicht duwt.

Bovendien biedt het papier een weerstand tegen de schaar. Dus als de handen van kinderen sterker zijn, dan is knippen ook gemakkelijker. In deze blog neem ik de kniptechniek onder de loep en geef ik je allerlei tips om deze vaardigheid met kleuters te oefenen.



Voorwaarden om te gaan leren knippen


Het klinkt misschien raar, maar wil je kinderen leren knippen met een schaar?

Geef ze dan in eerste instantie helemaal geen schaar!

Het startpunt voor het ontwikkelen van de juiste schaarvaardigheden begint namelijk met het gebruik van alleen hun handen. Om goed te kunnen leren knippen is het namelijk belangrijk dat het kind beschikt over voldoende kracht in de handen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • De was ophangen met een wasknijper

  • Doelen raken met een waterpistool of plantenspuit

  • Kleien en een knoflookpers geven bij de speelklei

  • Kleine dingetjes op laten pakken met een grote plastic pincet

  • Spelen met knijpfiguurtjes

  • Met een tang iets oppakken

  • Oefen vinger oppositie: raak je duim aan op het topje van uw pink, ringvinger, middelvinger en wijsvinger. Beperk je niet tot alleen die volgorde! Probeer de volgorde om te keren, maak een patroon, tik twee keer op elke vinger of sla een vinger over!

  • Knijpen in een stressballetje

  • Touwtrekken

  • Snijd een lijn in een tennisbal en pak hier voorwerpen mee op (plak er ook wiebelogen en een pompom voor de neus op)

  • Elastiekjes rondom een fles doen

  • Met Lego of Duplo spelen





Ook moet het kind in staat zijn om met de hand een open en dicht beweging te maken.

Een kind dat een schaar nog met twee handen vasthoudt, waarbij de schaar steeds scheef gaat, die hoog de schouder optrekt en vanuit de hele arm probeert te knippen werkt nog vanuit de schouder of de arm en is vanuit motorisch gezichtspunt vaak nog niet toe aan knippen. Zij gebruiken bijvoorbeeld hun gewicht om kracht te doseren (drukken op de schaar, hangen er overheen) in plaats van hun vingers, of de vingers verkrampen of bewegen niet met elkaar mee. Scheuren is dan een betere optie.

Zo leren ze ook met twee handen samen te werken, en doen kinderen ondanks dat ze nog niet kunnen knippen toch een succeservaring op. Zodra het kind instructies kan opvolgen en niet snel gefrustreerd is, kun je dan een schaar introduceren.

 

Wat leer je van knippen?


Waarom is leren knippen zo belangrijk?

Nou, ten eerste omdat het een belangrijke levensvaardigheid is.


Daarnaast vereist het knippen met een schaar bilaterale coördinatie, waarbij de beide zijden van het lichaam moeten leren samenwerken? Andere levensvaardigheden die deze vaardigheden bijvoorbeeld ook vereisen zijn:

  • Het openen van een envelop

  • Een jas dichtknopen

  • Het deksel van een pak melk opendraaien

  • Het krabben aan je andere arm

  • Een x tekenen zonder van hand te wisselen om dit te doen

  • Een sinaasappel of een banaan schillen

  • Voedsel versnijden

  • Veters strikken

Het oefenen met knippen zal helpen om deze andere vaardigheden, zoals hierboven vermeld ook te verwerven. Knippen verbetert daarnaast ook de handschriftvaardigheden. Het vereist fijne motorische kracht in de palm van de hand, evenals de duim en de eerste twee vingers, bekend als de statiefvingers. Dit zijn dezelfde spiergroepen die nodig zijn om een potlood correct vast te houden, en net als bij het gebruik van een schaar, zijn de ring en pinkvingers eronder weggestopt om als ondersteuning te fungeren.

Het is vanwege deze overeenkomsten dat knippen overgaat naar een beter handschrift.

 

Scheuren of knippen?


Scheuren en knippen zijn hele verschillende vaardigheden en allebei zeer geschikt om de motorische ontwikkeling te stimuleren.

Bij het knippen wordt de samenwerking tussen de drie vingers die actief zijn bij het schrijven bevorderd. Duim, wijsvinger en middelvinger worden zo voorbereid op de schrijfmotoriek. Bij het scheuren wordt de onderarm motoriek en de draaiing van de pols extra beoefend.

Bij scheuren wordt dus een groter bewegingsmechanisme aangesproken (de pols) dan bij knippen (de vingers). Omdat de motorische ontwikkeling van groot naar klein verloopt, is het te begrijpen dat knippen een moeilijkere vaardigheid is dan scheuren.

Heeft een kind dus nog veel moeite met knippen en werkt hij voornamelijk nog vanuit de grote motoriek? Bied dan het scheuren aan. Heeft een kind een al wat fijnere motoriek laat hem dan meer knippen.

 

De schaar


Om frustratie bij het leren knippen te voorkomen is het erg belangrijk om voor goede scharen te zorgen, zowel links- als rechtshandig. Er zijn verschillende soorten scharen waar je gebruik van kan maken. Zo zijn er kleine scharen met gelijke en ongelijke oren en kleine plastic scharen.


Een kinderschaar

Je kunt beginnen met een kinderschaar met messen van kunststof.

Deze knipt moeiteloos in papier maar niet in andere materialen, waardoor er geen risico is voor kleding, de tafelkleed, haren of vingers.




Een echte schaar

Ik raad echter aan om meteen met een ‘echte’ schaar te beginnen. Op die manier leren kinderen er meteen correct mee omgaan. Kinderscharen zijn prima, maar moeten wel scherp genoeg zijn om door allerlei soorten papier heen te knippen. Kinderscharen zijn verkrijgbaar met een scherpe punt of met ronde punt. Een scherpe schaar met botte punten heeft vanuit veiligheidsoogpunt de voorkeur. Een botte schaar is niet prettig. Deze knipt niet alleen minder precies, maar vergt ook veel meer van de handspieren van een kleuter. Zorg ervoor dat de scharen die je koopt een gat hebben dat rond is en een gat dat langer is. Vaak hebben scharen die verkocht worden twee even grote ronde cirkelgaten, maar het is veel beter om een schaar te hebben met één ronde cirkel en een met een langer gat, zodat het gemakkelijk is om te zien waar de duim in moet.

Een linkshandige schaar:

Linkshandige scharen verschillen van een rechtshandige schaar. De messen van de linkshandige schaar zijn namelijk omgekeerd, in vergelijking met de rechtshandige schaar!

Wanneer je een linkshandig kind met een rechtshandige schaar laat knippen openen en sluiten de messen niet zo soepel. De omgekeerde messen maken het voor een linkshandige bovendien ook gemakkelijker om de lijn te zien waarlangs hij/zij knipt.

Het gebruik van een linkshandige schaar voor een linkshandig kind voorkomt dus een hoop frustratie. Wanneer linkshandige kinderen hun rechterhand gebruiken om met een schaar te knippen, of wanneer ze hun linkerhand gebruiken om met een rechtshandige schaar te knippen, verliezen ze een aantal zeer belangrijke kansen om hun handvoorkeur te versterken en een goede fijne motoriek te ontwikkelen.


Iets uitknippen is niet voor iedereen even makkelijk om te leren. Soms gaat het niet vanzelf.

In dat geval kan het goed zijn om voor een andere soort schaar te kiezen, die het kind bij het leren knippen helpen.


Een pak schaar/tang:

Leer kinderen spelenderwijs knippen met een pak schaar of tang.

De hand moet hierbij een knipbeweging maken.


Een ergo schaar met soft grip:

Deze schaar nodigt met de twee verschillenden zachte knipogen uit tot een goede schaargreep.

Door de speciale vorm en openingshulp is het minder belastend voor de pols en kost het veel minder kracht om te knippen.

De greep met de wijsvinger is niet heel gebruikelijk, maar geeft meer sturing aan de beweging zodat preciezer knippen mogelijk is.

Deze schaar leent zich daar goed voor.


Een schaar met een long loop handvat:

Bij deze schaar is de onderste lus verlengd. Het doel van deze lus is extra kracht en controle tijdens het knippen. Plaats de vingers zoals op de foto.

De wijsvinger ligt voor de lus, de andere vingers in de grote lus.

De wijsvinger heeft hierdoor de controle en kan goed sturen. De andere drie vingers zorgen voor de kracht.

Deze schaar is zo ontworpen dat de volle kracht van de hand gebruikt kan worden en wordt aanbevolen bij een beperkte spierkracht en/of coördinatie van de hand.


Een zelf openende schaar:

Wanneer een kind kracht in zijn of haar handen mist , dan kan een zelf openende schaar helpend zijn.

Deze ‘springt’ door middel van een veer zelf weer open en zo moeten de kinderen enkel tijdens het knippen de schaar weer dicht ‘duwen’.

Ze zijn er zonder en met handvaten. Die met de handvaten is ideaal voor kinderen die niet willen opvallen met een andere schaar en toch een beetje extra hulp krijgen bij het knippen.

Een trainingsschaar:

Er bestaan ook scharen met dubbele gaten, zodat ze door twee personen tegelijkertijd gebruikt kunnen worden.

en je op die manier het knippen samen kunt oefenen. De leerling gebruikt de achterste ogen van het handvat, de leraar de voorste om, waar nodig, bij te sturen.

Zo kan het de kracht en richting gestuurd worden. Deze schaar is ideaal voor kinderen met een slechte oog-hand coördinatie, kinderen die moeite hebben met het vasthouden van de schaar en voor kinderen die te weinig kracht in hun hand hebben om zelf te knippen.

Op deze manier kan een kind de open en dicht handeling van een schaar leren.

Een Peta schaar (knijpschaar):

Voor kinderen met bijvoorbeeld reuma, artritis, spasticiteit of die door een andere reden weinig controle over hun bewegingen hebben kun je een Peta schaar gebruiken.

Deze lichtgewicht schaar opent vanzelf en is makkelijk te gebruiken met zowel de vingers en de duim als de vingers en de handpalm. Voor deze schaar is slechts een lichte druk van de duim en de vingers of de vingers en de handpalm nodig om te knippen.

Er zijn ook Peta scharen met een extra lange handgreep, die helpt vingerisolatie mogelijk maakt en zorgt voor extra stabilisatie.

Kinderen kunnen deze schaar op twee manieren gebruiken; door hun duim en/of duimmuis door het gat te doen, of juist hun vingers.

Fijn voor als de kinderen nog met al hun vingers tegelijk de knipbeweging maken. De schaar blijft zo in een juiste positie en heeft minder de neiging om te kantelen tijdens het knippen.

De greep laat de schaar na elk knipbeweging weer automatisch open gaan voor de volgende knipbeweging. ,

Ze worden ook wel 'de knijpschaar' genoemd.


Een tafelschaar:

Deze is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: eentje waarbij de schaar bevestigt is op een blok (de zogenaamde 'blokschaar') en eentje met twee vergrote plastic handgrepen, die naar elkaar toegedrukt worden.

Deze schaar is zeer gemakkelijk in gebruik en vereist geen grijpfunctie.

Om te knippen hoeft er alleen maar een drukbeweging naar beneden gemaakt te worden op de T-vormige greep. De schaar gaat automatisch weer open als de druk afneemt.

Deze schaar kan op twee manieren gebruikt worden: of het papier wordt vast gehouden en de schaar glijdt op de tafel langs het papier of de schaar word stil gehouden (eventueel met behulp van een antislip matje op tafel) en het papier wordt richting de schaar bewogen.

Bij een blokschaar hoeft het papier alleen maar op het blok geschoven worden.

Door de T-vormige greep vervolgens naar beneden te drukken word het papier geknipt.

De greep gaat automatisch weer omhoog als de druk afneemt en de blok schaar is klaar voor de volgende knipbeweging. Het houten blok is zwaar en door de antislip strips aan de onderkant staat hij heel stabiel. De tafelschaar wordt aanbevolen bij een zeer beperkte spierkracht en/of coördinatie van de handen.


Deze speciale scharen kun je o.a. kopen op de volgende websites:


Houd de scharen schoon. Dat kan veel knipfrustratie schelen.

Want niets knipt zo vervelend als een plakkerige schaar.

Tip: Draai voortaan op de laatste dag voor iedere vakantie een ‘schaarwasje’ in de vaatwasser. Zet voor het beste resultaat alle scharen open naast elkaar. Laat ze daarna goed drogen zodat ze niet gaan roesten en je kunt er na de vakantie weer fris tegenaan.

 

Materialen om te knippen


Ook het te knippen materiaal is van belang.

Begin altijd met papier, nooit met karton omdat dat veel moeilijker te knippen is.

Papier moet niet te dun maar ook zeker niet te dik zijn.

Te dun papier is lastiger vast te houden en te draaien zonder dat het rond floept.


Of gebruik stroken met allerlei knipoefeningen: rechte lijnen, zigzaglijnen, golvende lijnen enzovoort. Het knippen van smalle stroken is eenvoudiger, omdat de schaar maar één keer hoeft te openen en te sluiten om succesvol te zijn.

Kant en klare stroken kun je o.a. vinden op:

Of laat kinderen hun eigen knippatronen tekenen of plakken met gekleurde tape op papier.


Denk ook eens aan andere materialen om in te knippen.

Het aanbieden van verschillende knipmaterialen kan erg motiverend zijn.

Maak kinderen wel duidelijk dat sommige materialen, zoals haar en kleding, nooit mogen worden geknipt.


Alternatieve knipmaterialen, die je zou kunnen gebruiken zijn o.a.:

  • Behang

  • Cellofaan

  • Eten (Denk bijvoorbeeld aan stukjes kaas, appel, brood)

  • Garen

  • Inpakpapier

  • Klei (Laat er met een plasticineschaar worstjes van knippen of druk vormpjes in de klei en laat deze uitknippen)

  • Koffiefilters

  • Kranten

  • Lint

  • Noppenfolie

  • Papieren handdoekrollen of servetten

  • Pijpenragers

  • Plakband

  • Planten, gras, kruiden en bloemen

  • Rietjes (Maak van de stukjes bijvoorbeeld een ketting)

  • Schuimfolie

  • Schuimrubber

  • Slijm

  • Stof

  • Tijdschriften

  • Verpakkingen

  • Watten

  • Wol

Deze materialen zijn wat dikker en stugger en daardoor oefenen kinderen om de kracht in hun handen te vergroten. Dit is vaak makkelijker dan papier knippen.

De zachtheid van het materiaal geeft net voldoende weerstand waardoor het fijn is voor kleine handen om in te knippen.

 

Het hanteren van de schaar


ls een kind voldoende kracht heeft om te gaan leren knippen en de open-dicht beweging kan maken, dan kun je hem/haar leren hoe hij/zij de schaar moeten vasthouden:

  1. Maak een pistooltje (of maak er een haai met een vin of een vogelsnavel van)

  2. Steek je duim in het kleine ‘oog’

  3. Steek je middelvinger in het grote oog. Als het gat groot genoeg is kunnen de overige vingers ook in het onderste gat.

  4. Laat je wijsvinger de schaar tijdens het knippen sturen.

  5. Tijdens het knippen blijft de duim van de kniphand omhoog wijzen, de andere hand houdt het papier stil.

  6. Knip altijd van onder naar boven; lukt dit nog niet, help het kind dan om het papier te draaien, zodat het kind altijd in dezelfde richting knipt...van zich af!

  7. Een schaar moet altijd onder de schouder worden gehouden, met de ellenboog dicht bij de ribben en de duim naar boven gericht. Vertel de kinderen dat ze geen 'kippenvleugels' moeten gebruiken.


Tip: Versterk de duimspieren en oefen het omhoog houden van de duim met een spelletje 'duimoorlog' . Twee kinderen gaan tegenover elkaar zitten met hun duim omhoog en de overige vingers in elkaar geklemd.

Ze proberen de duim van hun tegenstander te vangen en om te voorkomen dat ze zelf vast komt te zitten, vereist dat dat ze hun duim geïsoleerd en snel bewegen!



Tip: Maak foto's van deze stappen en maak er een stappenplan van.



Tip: Print een foto van hoe je de schaar vasthoudt uit, lamineer deze en leg hem als geheugensteuntje in je scharenbak.






Tip: Om op de juiste manier te leren om een schaar vast te houden, kun je het kind laten doen alsof zijn/haar dominant gaan om de schaar te bedienen. Om dit te oefenen kan er ook zonder schaar gewerkt worden. Denk bijvoorbeeld aan: was ophangen met een wasknijper, doelen raken met een waterpistool of plantenspuit, een knoflookpers geven bij de speelklei, kleine dingetjes op laten pakken met een grote plastic pincet en spelen met knijpfiguurtjes. Als een kind voldoende kracht heeft om te gaan leren knippen en de open-dicht beweging kan maken, dan kun je hem/haar leren hoe hij/zij de schaar moeten vasthouden: en met het openen en sluiten van de schaar. Nu is de vriendelijke haai aan het eten!


Tip: Of teken een smiley op de duim of de duimnagel van het kind.

Vertel hem/haar dat je de smiley moet kunnen zien terwijl hij/zij aan het knippen is.

Dit dwingt tot een goede schaargreep. Vaak hebben kinderen namelijk een sterke neiging om hun duim tijdens het knippen op de onderkant van de schaar te willen leggen.

Het tekenen van de smiley is een goed aandachtspunt, zowel om hun duim bovenop te houden als om de duim in het kleine gaatje van het handvat te houden. Als kinderen hun hand omdraaien, hoef je ze er alleen maar aan te herinneren om me hun smiley te laten zien, en kunnen ze zichzelf corrigeren.


Tip: Of plak wiebeloogjes op het kleine oog van de schaar.


Tip: Er zijn ook schaarmagneten te koop die je op het ijzer van de schaar kan bevestigen. Je vindt ze bijvoorbeeld in de webshop van Hungry Cutter



Tip: Kinderen zijn vaak geneigd om hun polsen te draaien en hun ellenbogen naar buiten te bewegen tijdens het knippen. Dit maakt het voor hen moeilijk om effectief te knippen.

Om hen te helpen hun ellenboog tegen hun lichaam te houden, kun je bijvoorbeeld een knuffeltje onder hun arm klemmen en hen aanmoedigen om deze daar vast te houden terwijl ze kippen.


Zorg ervoor dat het kind bij het knippen aan een passende tafel zit. Bij een te hoge tafel liggen de ellenbogen namelijk te hoog, waardoor een kind zijn schaar lastiger kan sturen.

De ellenbogen horen bij het knippen tegen de zij te steunen voor extra stevigheid.


En corrigeer altijd een kind dat den schaar niet goed vasthoudt.

Slechte gewoonten zijn namelijk moeilijk te doorbreken.

 

Veilig omgaan met een schaar


Leer de kinderen ook hoe je voorzichtig met een schaar omgaat.

  • Plaats een schaar met het ijzer naar beneden als je er klaar mee bent.

  • Wanneer je een schaar aan iemand anders geeft, houd deze dan altijd het punteinde vast en geef de andere persoon het uiteinde met het handvat.

  • Loop niet met een schaar.

  • Gooi niet met scharen

 

De leerlijn van het knippen


Ieder kind ontwikkelt zich anders en op een verschillend tempo.

Een kind doorloopt bij het leren knippen, in zijn eigen tempo, verschillende fasen.

Daarbij speelt de motorische ontwikkeling en de omgeving waarin een kind opgroeit een grote rol. Als een kind thuis geen schaar heeft of er thuis weinig geknutseld wordt, heeft het natuurlijk ook weinig kunnen oefenen. Hoe vaker een kind knipt, hoe beter het zal gaan. Oefening baart kunst!


Leren knippen ontwikkelt zich in een vaste volgorde:

  1. Het kind scheurt papier in het spel

  2. Het kind toont interesse in schaar

  3. Het kind begrijpt dat een schaar wordt gebruikt om papier te knippen

  4. Het kind kan de schaar vasthouden (met een verkeerde handplaatsing)

  5. Het kind is in staat om een juiste grip op schaar te behouden wanneer de schaar door een volwassene wordt geplaatst

  6. Het kind kan een schaar zonder hulp van een volwassene in een juiste greep houden

  7. Het kind begint een schaar te openen en te sluiten

  8. Het kind kan een schaar openen en sluiten met behulp van een gecontroleerde actie (precisie van grip begint zich te ontwikkelen)

  9. Het kind kan papier vasthouden en kleine en willekeurige knipsels maken

  10. Het kind kan opeenvolgende sneden maken met een voorwaartse beweging van de schaar, het papier scheurt daarbij nog regelmatig

  11. Het kind kan opeenvolgende sneden maken met een voorwaartse beweging van de schaar, zonder het papier te laten scheuren

  12. Het kind is in staat om rechte lijnen naar voren te knippen, terwijl het de helpende hand naar voren beweegt. Het verplaatst het papier met de schaar, heft zijn schouders op en strekt de ellenbogen)

  13. Het kind kan rechte lijnen naar voren knippen zonder voorwaartse beweging van de helpende hand

  14. Het kind is in staat om eenvoudige rondingen en schuine lijnen te knippen zonder de helpende hand op het papier te bewegen om deze opnieuw te positioneren

  15. Het kind kan eenvoudige rondingen en schuine lijnen knippen (één richtingsverandering) terwijl de helpende hand op het papier wordt bewogen om opnieuw te positioneren.

  16. Het kind kan eenvoudige lijnen uitknippen met meer dan één richtingsverandering

  17. Het kind kan cirkels knippen

  18. Het kind kan ingewikkelde vormen knippen met rechte en gebogen lijnen

Meer informatie over de ontwikkeling van het knippen bij kleuters vind je in mijn blog De ontwikkeling van de kleine motoriek


Zodra een kind de basishandeling van het openen en sluiten van de schaar onder de knie heeft, kan het doelgericht gaan oefenen. Houd daarbij de volgende leerlijn aan.


1. Snippers knippen:

Het is heel belangrijk om een kind, voordat hij gaat leren knippen, te laten experimenteren, zodat hij/zij kan kennismaken met een schaar. Dit kan al vanaf een jaar of drie.

Laat het kind eerst met papier experimenteren; waarschijnlijk wordt het verfrommeld of verscheurd. Als het verfrommelen en scheuren geen uitdaging meer is, meestal rond vier jaar, dan kan het kind gaan leren knippen. gaan knippen.

Over het algemeen beginnen de meeste kleuters met het knippen van snippers, die meestal nog geen betekenis hebben voor het kind. Dit is een hele goede en een belangrijke handeling om de schaar onder controle te krijgen. Het maakt het mogelijk om te oefenen met het openen en sluiten van de schaar,

Je kunt deze oefening aantrekkelijker maken door verschillende soorten papier en materialen aan te bieden (dun, dik, karton, vilt, slijm, klei, rietjes enz.)

Tip: Geef zelf betekenis aan de snippers door er bijvoorbeeld een rand van een tekening mee te versieren, er een kleurplaat met grote vormen mee op te laten vullen of er een mozaïek van te maken. Ook leuk: Maak een Holle Bolle Gijs of een papiermonster en laat de kinderen deze met hun snippers voeren. 'Papier hier, papier hier! Hallo! Hallo!'


2. Lijnen knippen:

Wanneer het kind de schaar goed kan hanteren, meestal rond de leeftijd van 4 jaar, kun je hem/haar uitdagen om over een rechte lijn te knippen.

Bedenk wel dat papier inknippen makkelijker is dan een papier doorknippen.

Oefen ook weer met verschillende papiersoorten.

Leer de kinderen in deze fase dat de schaar nooit helemaal gesloten wordt.

Een hulpmiddel hierbij is om de schaar als een snavel van een hongerige vogel te zien, die het papier aan het opeten is! De snavel gaat dan helemaal open om zoveel mogelijk papier te ‘eten’, maar de snavel gaat niet helemaal dicht.

Zo krijg je een mooie, vloeiende lijn tijdens het knippen!

Dit voorkomt hakkelige randen tijdens het knippen, en zorgt voor een vloeiende lijn.

Tip: Knip kleedjes, plak stickers op een vlechtstrook (met ruimte er tussen) en laat het kind tussen de stickers door de vlechtstrook doorknippen of geef de kinderen een groen stuk papier en laat er door daar knipjes in te maken, gras van maken.

Knip frietjes, stekels voor een egels enz.

Tip: Neem een lange strook papier en teken een lange lijn in het midden. Plak een kort uiteinden van de strip vast aan de rand van de tafel. Vervolgens kunnen kinderen de lange lijn doorknippen zonder zich al te veel zorgen te hoeven maken over het bewegen van de helpende hand.


3. Geometrische vormen:

zodra het knippen in rechte lijnen goed gaat, kan de andere hand gaan sturen, en kunnen er geometrische figuren (rechthoeken, vierkanten en driehoeken) geknipt worden.

De ellenboog van de knip arm blijft dichtbij het lichaam, de stuurarm draait het papier waar nodig.

Tip: Maak met de geometrische figuren een vormenmannetje.


4. Vrije vormen:

Vervolgens kun je de vrije vormen, zoals uitgeprinte figuren, een hartje of een ster gaan aanbieden. Vrije vormen zijn een stuk lastiger omdat de handen hierbij afzonderlijk van elkaar te werk moeten gaan. De dominante hand knipt en de andere hand stuurt het papier.


5. Cirkels:

Een cirkel is het lastigste figuur om te knippen. Het vraagt om uiterste precisie van de stuurhand en de juiste snelheid van je kniphand. Stuur je te langzaam dan krijg je een ovaal, stuur je te snel, dan wordt de cirkel veel te klein. Tip: Laat de kinderen cirkelvormen omtrekken en daarna uitknippen. Uit de losse hand een cirkel knippen is nog erg moeilijk.

 

Knip Knap

Knip Knap is een knipprogramma waarin de beginselen van de kniptechniek in 30 oefeningen, die zijn opgedeeld in enkele fases, systematisch worden aangeleerd.

Oefening 1 t/m 5 laten het kind oefenen met het hanteren van de schaar.

Oefening 6 t/m 15 laten het kind oefenen met het knippen van rechte lijnen en hoeken. Oefening 16 t/m 20 laten het kind oefenen met het knippen van gebogen lijnen.

Oefening 20 t/m 30 laten het kind oefenen met gecompliceerde knipopdrachten. De volgorde van de knipopdrachten komt dus overeen met de volgorde waarop je de knipvaardigheden zou moeten introduceren. Bij bijna elke knipoefening staat ook het doel erbij beschreven. Zo weet je meteen wat je met de oefening kan bereiken en of het aansluit bij wat het kind nodig heeft. Tevens vind je in dit bestand meer informatie over het hebben van een goede schaar en het toepassen van de juiste kniphouding.

Klik hier om het knipprogramma Knip Knap te downloaden!

 

Oefening baart kunst


Hoe vaker kinderen een schaar zullen gebruiken, hoe beter hun schaarvaardigheden zullen zijn. Wanneer je dus een schaar direct beschikbaar maakt in hun omgeving, zal dit hen aanmoedigen om vaker een schaar te gebruiken. Denk daarom na over waar je een schaar aan je klaslokaal kunt toevoegen. Bijvoorbeeld:

  • In je kleihoek

  • Buiten op de speelplaats: kinderen kunnen dan gras knippen

  • Tijdens het fruit eten: kinderen kunnen hun verpakkingen dan zelf openmaken

  • Bij je zandtafel: Laat ze bijvoorbeeld lekker sneeuwsnippers knippen.

  • Bij het knutselen

  • In je motoriekhoek

 


Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!

 

Bronnen


Bianca van Oldenbeuving. Jufbianca.nl. (2012). Fijne Motoriek: Hoe Leer Je Een Kind knippen? Geraadpleegd op 2 november 2022.

..

.

.

8.853 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page