site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

YouTube

Bijgewerkt op: 4 feb.

YouTube is een van de populairste sites op Internet.

Je kunt er naar video’s kijken, naar muziek luisteren en zelf filmpjes plaatsen.

In deze blog lees je hoe je YouTube praktisch kunt toepassen in jouw kleuterklas.Wat is YouTube?


YouTube is in 2005 ontstaan als dienst voor mensen die hun eigen video’s online willen plaatsen. In 2012 was het al zo dat er per seconde een uur aan video werd geüpload naar YouTube. In de loop der jaren is de hoeveelheid uploads alleen maar toegenomen.


Youtube.com is ook bij kinderen erg populair. Toch moet je om een account op YouTube aan te kunnen maken, aangeven dat je dertien jaar of ouder bent.

Je hebt er een Google-account voor nodig. Misschien heb je al een gmail-adres of maak je gebruik van Google+. Datzelfde account is te gebruiken om in te loggen bij YouTube.

Heb je nog geen Google-account, dan is dit gratis aan te maken op accounts.google.com/signup


Video’s zoeken en bekijken is natuurlijk niet zo moeilijk.

Zet video’s eens op lijsten als favorieten of om later te bekijken.

Je kunt ook afspeellijsten maken van video’s die je bij bepaalde vakken te gebruiken zijn.


YouTube filtert de filmpjes op ongewenste beelden zoals porno of extreem geweld, maar dat is niet helemaal waterdicht. YouTube heeft echter een veiligheidsmodus. Wanneer je deze inschakelt, wordt mogelijk aanstootgevende inhoud gefilterd. Informatie over de veiligheidsmodus staat onder aan iedere YouTubepagina.


YouTubevideo’s bekijken zonder advertenties er omheen? Kies dan voor een site als safeshare.tv om de filmpjes af te spelen zonder de advertenties.


Een interessante video gevonden voor in de klas? Maar je wilt er enkel een fragment van laten zien? Ook daar zijn tools voor te vinden. Via tubechop.com knip je zelf een fragment uit een YouTubevideo.


Een alternatief voor YouTube is Kindertube of Vimeo. Op Vimeo.com staan video’s in betere kwaliteit dan op YouTube, maar er is een beperking in de hoeveelheid mb’s die wekelijks geüpload mag worden. Het aanbod aan filmmateriaal op YouTube is groter.

 

YouTube voor de kinderenYouTube is voor veel doeleinden in te zetten.

Je kunt bijvoorbeeld samen met de kinderen via YouTube op het digibord naar informatieve filmpjes kijken, naar een digitaal prentenboek luisteren, aan bewegend leren doen, een nieuw liedje/dansje leren enz. Besteed ook eens aandacht aan het ‘begrijpend kijken’.

Stel een vraag aan de kinderen voordat u het filmpje laat zien. Kinderen zullen dan met meer specifieke aandacht naar de video kijken.


In het voortgezet onderwijs wordt steeds meer gebruikgemaakt van ‘Flipping the Classroom’. In het kort komt het er op neer dat de docent de instructie op video opneemt en op YouTube plaatst. Van de leerlingen wordt verwacht dat zij, voordat ze in de les verschijnen, de video hebben bekeken. De contacttijd kan dan volop benut worden om vragen te beantwoorden of om extra instructie te geven aan leerlingen die daar behoefte aan hebben. ‘Flipping the classroom’ staat voor het omdraaien van de situatie: de les wordt thuis gevolgd en niet op school, de verwerking gebeurt op school en niet thuis.

In het basisonderwijs kan ook gebruikgemaakt worden van dit principe. Door het opnemen van de instructie kunnen kinderen die daar behoefte aan hebben op een later moment de uitleg nog eens terugzien. Dit idee van omgedraaide instructie werkt het best wanneer kinderen de beschikking hebben over tablets. Je kunt de video’s gemakkelijk vindbaar maken door ze in een speciaal aangemaakt YouTubekanaal te plaatsen.


Behalve instructiefilmpjes kun je op YouTube bijvoorbeeld ook een kanaal maken met alle aangeleerde liedjes van dat schooljaar. Maak ook eens een afspeellijst aan met de favoriete muziekvideo’s van de groep. Tijdens vrije werktijd kan deze lijst via het digibord afgespeeld.


Plaats nooit zomaar kinderen in filmpjes zonder de toestemming van ouders.

Je kunt een filmpje ook afschermen door deze niet met de privacy instelling 'openbaar' te plaatsen, maar alleen voor mensen met een link.

 

YouTube voor de school


Je kunt als school een eigen YouTubekanaal openen om video’s die op school zijn gemaakt op te plaatsen. Het oefenen voor een optreden, het schooluitstapje, kerstliedjes zingen met de kleuters… ze kunnen allemaal mooi videomateriaal opleveren om te delen met de ouders. Of laat leerlingen een video maken over wat zij van de school vinden: waarom is hun school zo’n goede school? Zet vervolgens een link naar die video op de schoolwebsite ter promotie van de school bij nieuwe ouders.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!


.

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Twitter

Comments


bottom of page