Zoeken

Wanneer spel niet lekker verloopt

Bijgewerkt: mei 5

Heb je de hoeken met aandacht ingericht, maar merk je dat het spelen toch niet helemaal lekker verloopt, dat kinderen geen rijk spel laten zien en rommel maken in de hoek?

In deze blog lees je waaraan dat zou kunnen liggen en hoe je dit dus zou kunnen aanpakken.Loopt het spel niet lekker? Kijk dan eens kritisch naar de volgende punten.


Heeft de hoek de juiste plek?


Misschien is de inrichting van je hoek wel in orde, maar staat de hoek op de verkeerde plek. Misschien hebben de kinderen er te weinig ruimte of heeft het spel een rustigere plek nodig? Pas wanneer de kinderen in de hoek spelen zie je immers wat voor wisselwerking er tussen de andere hoeken kan ontstaan.

Geef de hoek gerust een andere plek. Verwissel hem bijvoorbeeld met een andere hoek.

Doe dit bij voorkeur wel onder schooltijd en samen met de kinderen. Zo kost het jou geen extra tijd en zijn de kinderen extra betrokken. Laat ze ook meedenken welke oplossing zou kunnen werken. Bovendien is het voor sommige kinderen heel vervelend als de klas er opeens helemaal anders uitziet. Misschien heeft de hoek wel de juiste plek, maar blijkt het precies op een looproute van de kinderen te liggen. Dat geeft onrust!

Zorg dan voor een extra afscheiding, zodat de looproute verlegd wordt.

Heb je voor de juiste inrichting gekozen?


Ook al heb je de hoek met aandacht ingericht, kijk toch nog eens kritisch naar de materialen die je erin hebt gezet. Wanneer kinderen nog steeds rommel maken staat er misschien nog steeds te veel. Staat er echt niet te veel kijk dan kritisch of de materialen wel open genoeg zijn, waarbij de creativiteit en fantasie van kinderen geprikkeld wordt.

Hebben de kinderen de juiste vaardigheden?


Is de plaats en de inrichting van de hoek in orde, maar verloopt het spel toch niet goed, dan kun je je afvragen of de kinderen wel de juiste vaardigheden en kennis hebben.

Kinderen spelen wat ze kennen en leren van daaruit nieuwe dingen.

Om iets te kunnen spelen moet je het dus wel ooit ergens gezien hebben.

Als je bijvoorbeeld nog nooit op een luchthaven geweest en de huishoek is ingericht als luchthaven, dan weet je ook niet meteen wat je er zou kunnen doen.

Wanneer je dus merkt dat kinderen nog kennis en vaardigheden missen, is het goed dit te bespreken in de kring, een uitstapje te plannen, een filmpje te kijken enz.

Is de betrokkenheid hoog genoeg?


Als je zelf de hoek hebt ingericht en de kinderen kiezen er niet voor, is de betrokkenheid wellicht (nog) niet hoog genoeg. Dit zie je soms ook als je de hoek maar met een paar kinderen samen hebt ingericht. Om de betrokkenheid alsnog te verhogen zou je de kinderen kunnen vragen wat ze nodig hebben. Wat ontbreekt er nog en wat kunnen we nog maken of verzamelen? Bedenk verder ook: Alles wat je aandacht geeft groeit.

Dat geldt ook voor het spel in de hoeken. Geef de hoek dus extra aandacht in de kring; voor en na het spelen, bezoek de hoek extra vaak en speel er mee.

Het inrichten van uitdagende hoeken is eigenlijk nooit klaar. Het is een constant testen, kijken wat werkt, aanpassen, observeren en evalueren.


Onder het tabblad "Spelen en werken" op deze website vind je meer achtergrondinformatie over Spel met kleuters. Daarnaast vind je allerlei praktische suggesties in mijn blogs over de hoeken op de diverse themapagina's.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest


Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën in een reactie op deze blog te delen!53 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven