top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

Een kleuterklas inrichten

Bijgewerkt op: 2 dagen geleden

Hoe richt je een kleuterlokaal in? Waar begin je en waar plaats je de hoeken?

In deze blog lees je een aantal tips voor het inrichten van een kleuterklas.



Het inrichten van een kleuterlokaal


Kenmerkend voor een kleuterlokaal zijn natuurlijk de hoeken.

Het faciliteren van het spel in de vorm van hoeken is echter niet de enige functie die een groepsruimte voor kleuters heeft. Zo moet er in het lokaal ook plaats worden gemaakt voor een grote, open ruimte, bedoeld voor gezamenlijke activiteiten, zoals de kring en het eetmoment. Deze ruimte beslaat gemiddeld 1/3 van een kleuterlokaal.

Daarnaast hebben de meeste leerkrachten en kleuters ook behoefte aan een rustige omgeving om het meer formele leren te oefenen.

Deze diversiteit aan functies waaraan een groepsruimte voor kleuters moet voldoen, onderscheidt zich van de andere leerjaren op een basisschool.


Bekijk de ruimte die je hebt. Bedenk welke hoeken je wilt maken en waar je welke hoek wilt hebben. Wat is de beste plek voor de tafels, kasten, de kring? Waar zet je je bureau? (gebruik je je bureau vaak, kies dan een centrale plek. Zit je er alleen na schooltijd, zet je bureau dan op een plek die 'over' blijft). Een hoek niet altijd 'letterlijk' in een hoek te zijn. Een tafel kan ook als 'hoek' dienen. Denk maar eens aan de rekenhoek, de schrijfhoek, de vertelhoek, de informatiehoek of een winkeltje (tafel met kassa).


Houd altijd in je achterhoofd: less is more! Haal weg wat overbodig is. Te veel rommel, spullen die scheef liggen, te veel kleur, ze geven kinderen allemaal prikkels.

Kies heel bewust wat je met je vierkante meters doet. Vraag je bij alles wat in je lokaal staat en wat niet met spel te maken heeft af of het wel in je lokaal moet staan of dat het bijvoorbeeld ook op de gang zou kunnen staan. De bakken met eten en drinken van de kinderen nemen bijvoorbeeld veel ruimte in, terwijl ze daar niet hoeven te staan.

Heb je geen ruimte voor opslag en moet je daar je lokaal voor gebruiken, laat dan hoog op de muur planken ophangen, waar je je eigen spullen kunt opslaan, zonder dat het ruimte inpikt van je hoeken.


Zorg voor ruimte bij de deur waardoor de kinderen (en ouders) binnenkomen, zodat daar geen opstoppingen ontstaan.


Maak van tevoren een globale inrichting op papier of ga gewoon schuiven.

Soms is het lastig om te zien wat er allemaal mogelijk is en kan het helpend zijn om een collega eens mee te laten kijken en om tips te vragen. Frisse ogen zien altijd meer.


Bekijk het lokaal, wanneer je deze hebt ingericht, ook eens op kleuterhoogte en ontdek hoe kleuters de klas binnenstappen: Kunnen ze alles goed zien en vinden?

Worden ze niet overdonderd? Hebben ze overzicht?

 

Tafels


Bedenk voordat je jouw kleuterlokaal gaat inrichten hoeveel tafels en stoelen je daadwerkelijk nodig hebt.

Bedenk hierbij dat het voor de (motorische) ontwikkeling van kleuters heel belangrijk is om ze juist zoveel mogelijk op de grond te laten spelen.


Haal als dat mogelijk is dus liever een aantal tafels uit je lokaal.

De kinderen hebben echt niet allemaal hun eigen tafel nodig. Zelfs niet met een continurooster waarbij de kinderen tussen de middag in hun lokaal lunchen. Het kan toch niet zo zijn dat alleen de twee eetmomenten bepalend zijn voor de inrichting van je klas?


De kinderen kunnen bijvoorbeeld prima met z'n tweeën aan de korte kanten van een tafel eten. Je kunt dus prima af met de helft van het aantal tafel. Daarnaast kunnen ze ook gewoon in de kring op een stoel eten.


Ook tijdens het werken hebben niet alle kinderen een tafel nodig.

Er wordt dan ook in de hoeken en op de matten gespeeld.


Je bespaart ook ruimte wanneer je de wanden van je lokaal meer gebruikt.

Wanneer je een vensterbank langs de wand van je klas hebt, dan zou je er een brede plank boven kunnen laten plaatsen, die kan fungeren als extra werkblad.

Zo heb je zonder tafels toe voegen toch extra plekken, waar de kinderen aan kunnen zitten en benut je ruimte die je anders niet had kunnen gebruiken.

Denk ook eens aan statafels. Deze kunnen erg fijn zijn voor beweeglijke kleuters.


Zet de tafels in groepjes of gebruik groepstafels en geef de groepjes een naam door iets boven de tafel te hangen of er iets op de tafel te zetten.