top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

Unit onderwijs

Bij unitonderwijs werken kinderen niet in afzonderlijke klaslokalen, maar in open ruimtes; de units of leerpleinen. Per unit zitten een aantal jaarklassen (meestal 2-3) bij elkaar.

Meer en meer basisscholen omarmen het idee van unitonderwijs, waarbij het inspelen op ontwikkelingsverschillen en verschillende onderwijsbehoeften van kinderen centraal staat. Hoe werkt dat in de praktijk en wat betekent het voor leerlingen en leraar?

In deze blog vertel ik je er meer over.


Samen kom je verder!


Units bestaan uit basisgroepen met leerlingen van verschillende leeftijdsgroepen.

Het biedt mogelijkheden om van de klassikale kringactiviteiten af te stappen en kleinere groepjes, geclusterd op ontwikkelingsniveau, tijdens het spelen in de andere units te begeleiden. Het leren wordt voor de leerlingen daardoor interessanter en biedt meer uitdaging. Kinderen kunnen zo ook meer verantwoordelijkheden over het eigen leerproces krijgen. De kinderen ervaren een duidelijke structuur maar kunnen ook meer hun eigen leerroute plannen. Er wordt een beroep gedaan op hun zelfstandigheid.


Elke basisgroep wordt geleid door een leerkracht. De leerkrachten van de basisgroep zijn verantwoordelijk voor het goed volgen van de ontwikkeling van het kind en het contact met de ouders. Alle leerkrachten in een unit dragen zorg voor de instructiemomenten.

De leerkrachten maken daarbij gebruik van de kwaliteiten van elkaar.

Als leraar heb je niet meer één groep onder je hoede, maar specialiseer je je in een vakgebied. Je hebt dus telkens een andere groep voor je.

De leerkrachten kennen op deze manier ook alle kinderen.


Aangezien er meerdere leerkrachten verantwoordelijk zijn voor een groep, vraagt dat wel een goede samenwerking en afstemming. Hiermee wordt ook het leren van en met elkaar gestimuleerd.

 

De werkplekken


Er zijn verschillende werkplekken binnen de unit waar kinderen in alle rust zelfstandig kunnen werken of samen met een ander kind een opdracht kunnen uitvoeren.


Door lokalen samen te delen ontstaat er een open ruimte, waarin iedereen elkaar kan ontmoeten. Niet ieder lokaal hoeft een huishoek, bouwhoek enz te hebben.

Je kunt ze verdelen over de verschillende lokalen.

Op die manier is er ruimte om de hoeken groter te maken en betekenisvol in te richten.

 

Een duidelijke planning


Deze manier van werken vraagt wel om een goede taakverdeling en overleg met collega’s en een duidelijke planning. Je moet goed vastleggen welke kinderen waar gaan spelen en welke kinderen begeleid zullen gaan worden door de leerkracht.

Succesvol onderwijs in units staat of valt ook met een visie op onderwijs. Neem daarom de tijd als organisatie om een ingrijpende verandering als deze in te voeren.

 

Op zoek naar meer?


Kijk dan eens op de volgende websites:

Maatwerk met onderwijs in units: zo werkt dat in de praktijk - Leraar24

Unit Onderwijs - PO Wijzer

Unitonderwijs versus klassikaal onderwijs (wij-leren.nl)

Unitonderwijs wint steeds meer terrein - het einde van traditioneel onderwijs? (famme.nl)

Unitonderwijs, werkt dat? Juf Maike

Lesgeven op leerpleinen: breek uit de klas | De Algemene Onderwijsbond (aob.nl)


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!