site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

Twitter

Bijgewerkt op: 4 feb.

Twitter hoort bij de sociale media.

In deze blog lees je hoe je het praktisch kunt toepassen in jouw kleuterklas.



Wat is Twitter?


Twitter hoort bij de sociale media. Sociale media zijn online omgevingen, waar leden hun eigen inhoud kunnen delen met vrienden en volgers.

Gebruiker gebruiken het om anderen te laten weten wat hen bezighoudt.

Er kunnen foto’s, links of enkel tekst gedeeld worden.

Daarnaast is het mogelijk om bepaalde berichten direct aan andere twitteraars te richten of om iemand een privébericht te sturen. Wanneer je het bericht dat iemand anders gepost heeft op Twitter herhaalt, dan heet dat een retweet.


Voor Twitter heb je een computer met internettoegang nodig.

Het kan ook op een tablet of smartphone, met daarop geïnstalleerd de Twitter-app.

Via twitter.com maak je een gratis account aan. Zorg ervoor, dat jouw naam uniek is, niet te lang en gemakkelijk te koppelen is aan jou als persoon (of jouw school). Vul in het profiel jouw bio (biografie) kort maar krachtig in. Wie ben je? Wat doe je? Waarover twitter je? Zorg voor een profielfoto, waardoor je herkenbaar bent voor jouw netwerk.



Maak gebruik van hashtags. Een hashtag is een woord of een zin, met een hekje (#), bijvoorbeeld: #vlinders. Door deze combinatie wordt een bericht eenvoudig gevonden.

In Twitter kun je ook zoeken op hashtag. Je hebt dan snel alle relevante tweets in een lijst. Controleer vooraf of jouw hashtag al niet erg veel in gebruik is. In dat geval krijg je namelijk veel andere tweets ertussendoor.

Maak de hashtag ook niet te lang, want dat gaat ten koste van de 140 tekens die je ter beschikking hebt . Hetzelfde geldt voor het samenstellen van uw Twitternaam.


Een uitgebreide handleiding voor het gebruik van Twitter staat bijvoorbeeld op de website van Paulus Veltman. Klik op: Aan de slag met Twitter (gratis download).

 

Twitter voor de leerkracht


Twitter kan een soort ‘digitale koffiekamer’ zijn.

Volg collega-leerkrachten en Twitter streams van uitgeverijen (of leveranciers), waar je methodes (of materialen) van gebruikt in de klas. Heb je een vraag?

Dan kun je die via Twitter direct stellen. En vaak krijg je dan ook snel een antwoord.


Heb je inspiratie nodig voor een les, een projectweek of een thema? Collega’s op Twitter hebben ongetwijfeld nieuwe ideeën voor jou.

 

Twitter voor de kinderen


Laat op Twitter zien waar de kinderen in jouw groep mee bezig zijn, deel af en toe een foto en promoot de website van jouw klas! Wees wel voorzichtig met het plaatsen van foto's waar de kinderen op staan. Dit mag alleen met toestemming van ouders. Gebruik ook alleen voornamen van kinderen. Dit in verband met de privacy.


Twitter is niet alleen maar een communicatiemiddel. Als je het goed gebruikt, krijg je ook een krachtig leermiddel erbij! Een aantal mogelijkheden:

  • Maak tijdens een thema contact met een expert of een bijzonder persoon en probeer af te spreken of er een moment is, waarop je een ‘twitterview’ kunt houden. Dan kunnen er vragen worden gesteld aan deze expert. En het is natuurlijk nóg mooier, wanneer je vervolgens via bijvoorbeeld Skype deze expert ook kunt zien!

  • Het is in bepaalde gevallen zelfs mogelijk om iemand via Twitter een rol aan te laten nemen. Hij/zij beantwoordt dan via een fictief account de vragen van de leerlingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Sinterklaas.

  • Vraag om feedback Stel: de kinderen hebben kunstwerken gemaakt en je hebt die op de website van de klas geplaatst. Vraag via Twitter aan mensen of ze op die kunstwerken willen reageren. Je krijgt op deze manier meer aandacht voor het werk van de leerlingen.

 

Twitter voor de school


Voor een school is Twitter een gemakkelijk medium om snel met een netwerk informatie en foto's te delen. Komt er een ouderavond? Is er een viering? Denken de ouders er nog wel aan, dat er morgen een studiedag is? Daarnaast is Twitter ook handig om andere scholen te zoeken, die (bijvoorbeeld) al ervaring hebben met een bepaalde methode, waar je nog vragen over hebt . Of om op zoek te gaan naar bruikbare onderwijstips.

 

Een netwerk opbouwen


Twitteren is pas leuk als je mensen volgt die voor jou interessant zijn.

Je bepaalt natuurlijk zélf wie je volgt en wie niet. Misschien ken je al wat collega’s binnen het onderwijs die op Twitter actief zijn. Via Yurls vind je ook lijsten van leerkrachten, scholen en klassen op Twitter.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!




.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page