In spin de bocht gaat in, uit spuit de bocht gaat uit. Touwtjespringen is leuk, supergezond en leerzaam. Je handen, voeten en hersenen leren er goed door samen te werken en je leert erdoor te balanceren. In deze blog vertel ik je er meer over.
Touwtje springen
Touwtje springen is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam.
Je hebt er ook veel techniek voor nodig. De juiste timing, goed voetenwerk, lenigheid, snelheid, kracht en explosiviteit moeten allemaal samen komen.
Touwtjespringen is een goede oefening voor je coördinatie en balans.
Het levert veel plezier op en is goed voor je. Steeds meer volwassenen, waaronder ook topsporters, gebruiken touwtjespringen als onderdeel van een conditietraining.
Je gebruikt veel verschillende spieren en traint je hele lichaam.
Touwtje springen leert een kind door het af te kijken van iemand, dus als iemand het voor doet. Kleine kinderen vanaf ongeveer 4 jaar zullen eerst proberen over het touw heen te stappen of springen of het touw achterlangs over zich heen te laten draaien.
Om het touw goed te leren ronddraaien en een regelmatig ritme te pakken te krijgen, kun je, zonder te springen, het touw dubbel in een hand nemen en ronddraaien.
Daarna hetzelfde met de andere hand; en vervolgens met beide handen.
De draaibeweging kan tamelijk klein gehouden worden, en vooral met de onderarm.
De kinderen leren dit door het zien en uitproberen. Uitleg is niet echt nodig.
Vanaf een jaar of 6 springen kinderen meer in een regelmatig ritme. Lopend springen zal in het begin misschien iets makkelijker gaan, maar later zullen ze ook leren om met twee voeten tegelijk van de grond te springen.
Om goed te kunnen springen, moet het touw de goede lengte hebben. Dat kun je heel makkelijk uitrekenen. Een goede lengte voor een springtouw is de dubbele afstand vanaf je oksel tot de grond: voor een kleuter is dat ongeveer tweeënhalve meter dus. Voor het touwtje springen met twee of meer kinderen is een touw van 5 tot 10 meter nodig.
Touwtje springen leer je in stapjes:
Stap 1 Oefen eerst met springen zonder touw. Maak kleine sprongetjes van de grond. Zorg dat je steeds op de bal van je voet terecht komt. Wanneer dit goed gaat, kun je ook je armen gebruiken. Draai met beide armen tegelijk kleine rondjes alsof je het springtouw ronddraait.
Stap 2 Pak nu het touw vast in 1 hand (dubbel zodat je allebei de uiteinde vast hebt). Draai het touw met 1 hand rond, zodat het steeds de grond raakt. Probeer een ritme te krijgen in het draaien. Als je het ritme te pakken hebt, kun je mee gaan springen naast het touw.
Stap 3 Tijd voor het echte werk! Pak in beide handen een uiteinde van het touw vast.
Adem een keer diep uit. Begin met het touw achter je enkels. Draai het touw in een goed ritme van achter je rug omhoog over je hoofd, naar voren en spring er vervolgens overheen. Spring voldoende omhoog, zodat je over het touw springt. Blijf draaien met het touw en springen maar!
Als dit goed gaat, kun je het natuurlijk ook moeilijker maken. Je kunt bijvoorbeeld sneller draaien en springen, met 1 been springen of 2 keer draaien met het touw terwijl je maar 1 keer springt. Of met je armen gekruist het touw draaien.
Liedjes voor bij het touwtje springen
Beertje, beertje
Beertje, beertje, draai je om (wordt gedraaid)
Beertje, beertje, buig je krom (wordt gebogen)
Beertje, beertje, zwaai met je hoed (zwaaiende handbeweging)
Beertje, beertje, sta je goed (springtouw tussen de benen)
Beertje beertje, was je handjes
Beertje beertje, poets je tandjes
Beertje beertje, handjes in je zij,
Beertje beertje, hoeveel jaar ben jij?
Een, twee, drie, vier, vijf……
In spin
In spin de bocht gaat in,
Uit spuit de bocht gaat uit.
Speelwijze: Het touw draait op het ritme van het lied. Het lied begint als het eerste kind erin springt. Bij uit spuit…verlaat het kind het springtouw. En volgende kind springt er weer in bij In spin…
Waar kom jij zo laat vandaan?
Waar kom jij zo laat vandaan?
Heb je met je vriendje om de hoek gestaan?
Hoeveel zoentjes heb je hem gegeven:
(springend;) 1, 2, 3, 4 ,5 6, 7, 8 , 9 etc etc
Op zoek naar meer?
Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!
Bronnen
.
.
Comentarios