Zoeken

Thema wonen: Gecijferdheid

Bijgewerkt: mei 2

In deze blog geef ik je suggesties voor kringactiviteiten rondom gecijferdheid bij het thema: wonen.


Tellen: Algemeen

Huizen:

Nodig: Blokken.

Bouw een aantal huizen in de kring. Dit doe je door bijv. 4 blokken tegen elkaar te leggen, 2 rijen van 3 gestapelde blokken naast elkaar, 4 blokken naast elkaar en 1 blok er bovenop etc. Bouw alleen met de vierkante blokken. De kinderen zitten in de kring en kijken naar de bouwsels. Welk huis is met de meeste blokken gebouwd? Welk huis met de minste? Waarom denken de kinderen dat? Laat ze de blokken van enkele huizen tellen en vergelijken. Tel daarna bij elke huis uit hoeveel blokken hij bestaat. Neem één huis en bedek enkele blokken onder een doek. Hoeveel blokken zijn er nu weg?


Tellen: De telrij

De straat van 10:

Nodig: Blokken, auto's, poppetjes, bomen en ander wereldspelmateriaal.

Maak met de kinderen een straat van 10. Hierbij is zoveel mogelijk 10: 10 huizen in de straat, de huizen zijn gebouwd van 10 blokken, 10 auto's, 10 bewoners, 10 bloemen in elke tuin, 10 bomen in een tuin, 10 kippen in een tuin, 10 struiken in de berm, 10 strepen op de weg enz. enz. Geef de kinderen rekenopdrachten bij deze straat. Rekenopdrachten met optellen en aftrekken tot 10, het maken van bouwtekeningen, het natekenen van de huizen, het maken van groepjes, turven enz.Als er een tijdje met de straat van 10 gewerkt is kan de straat omgetoverd worden tot een straat van 20. Doe alsof de burgemeester de kinderen een brief heeft geschreven waarin hij om uitbreiding van de stad vraagt.

De huizen moeten groter worden en de straat moet verlengd worden. Nu kun je allerlei opdrachten bedenken rondom het rekenen tot 20.


Getalsymbolen

In de huisjes:

Nodig: Poppetjes, enkele papieren huisjes van papier met een huisnummer.

Zet de poppetjes in de kring. Leg ook enkele huizen met daarop een huisnummer in de kring. Vraag de kinderen de poppetjes in een huisje te zetten.

Hiervoor hoeft nog niet naar het huisnummer gekeken te worden. Wanneer alle poppetjes op een huisje staan, vraag je de kinderen of het zo goed is. Misschien is er een kind dat ziet dat er nummers op de huizen staan. Zet nu het juiste aantal poppetjes in elke huisje.

In huis 1 woont één poppetje, in huis 5 wonen vijf poppetjes. Kunnen de kinderen de huizen ook in de juiste volgorde naast elkaar leggen? De poppetjes vieren een feestje.

Het feest is in één van de huizen. Zet alle poppetjes bij elkaar. De poppetjes vinden het feest heel gezellig en drinken veel bier. Zo veel dat ze hun huisje niet meer terug kunnen vinden.

Kunnen de kinderen helpen? 's Nachts slaapwandelen de poppetjes wel eens.

De kinderen doen de ogen dicht. Zet één poppetje op een andere huisje.

De kinderen mogen weer kijken. Kunnen de kinderen helpen de poppetjes weer terug naar zijn eigen huis te brengen?In de volgende blogs vind je allerlei activiteiten rondom gecijferdheid die bij ieder thema (aan te passen en) te gebruiken zijn:

Gecijferdheid: Tellen

Gecijferdheid: Getalbeelden

Gecijferdheid: Getalkaarten/-symbolen

Gecijferdheid: Rekeninzicht

Meer achtergrondinformatie over gecijferdheid op deze website vind je hier.

Kijk ook eens op mijn Pinterestbord!

Heb jij zelf ook nog leuke suggesties? Laat het in een reactie weten!

0 keer bekeken

© 2019 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com