In deze blog geef ik je suggesties voor kringactiviteiten rondom zintuiglijk waarnemen bij het thema slangen.
Algemeen
Slangen
Benodigdheden:
- Kralen en rijgkoord
- Bierviltjes of karton
De kinderen maken een slang door kralen aan een koord te rijgen. De kop maken zij van karton. Let bij het rijgen eens op de actieve en de passieve hand van de kinderen. Zijn er kinderen met een voorkeurshand? Of kinderen die moeite hebben met de oog-handcoördinatie? Jongere kleuters hebben bij het kralen rijgen vaak nog geen uitgesproken voorkeurshand. Laat hen werken met grotere kralen en stijver koord.
Als de kinderen klaar zijn bespreek je hoe hun slang eruit ziet.
Welke kleuren en welke vormen hebben de kinderen gebruikt? Hoeveel rode kralen zijn er gebruikt? Hoeveel vierkante? Hebben zij een patroon toegepast? Welke slangen lijken het meeste op elkaar en hoe komt dat?
Hebben zij een lange slang gemaakt of een korte? Hang de slangen naast elkaar op. Welke slang is de langste? Welke de kortste? Hoe kun je dat zien? Zitten aan de langste slang ook de meeste kralen? Laat de slangen aan de kettingen hangen, zodat de kinderen er wellicht nog meer verschillen en overeenkomsten kunnen ontdekken.
Kleuren
Zoek de slang
Benodigdheden:
- Een kleurendobbelsteen.
- Gekleurde slangen (knuffels of afbeeldingen)
Afhankelijk van de kleur die de kinderen gooien gaan ze op zoek gaan naar een slang in die kleur, die verstopt is in de klas.
Kleuren memory
Benodigdheden:
- Kleurenkaarten (gekleurde slangen)
De kinderen verstoppen allemaal een kleurenkaart achter hun rug. Noem de naam van een kind. Hij/zij laat zijn/haar kaart zien en benoemt de kleur. Hierna noemt hij een andere naam. Ook dit kind laat zijn kleurenkaart zien. Hebben de zakjes dezelfde kleur, dan mag het kind nog een naam noemen. Hij/zij mag net zo lang doorgaan totdat hij/zij op een andere kleur stuit. Dan wordt er geteld hoeveel kleurenkaarten hij heeft gevonden. Daarna begint het spel opnieuw en mag degene die de andere kleur liet zien beginnen.
Detail-geheel
Zoek de slang!
Benodigdheden:
- Een whiteboard marker
- Een sponsje
De kinderen mogen niet kijken. Teken ergens in de klas met een whiteboard marker een slang (bijvoorbeeld op de deur). Ogen open. Wie ziet de slang 't eerst?
De ontsnapte slang
Benodigdheden:
- Een plastic slang
- Een tafel
De kinderen zitten aan de ene kant van de tafel, met hun handen onder de tafel. Aan de andere van de tafel zit de oppasser. De kinderen geven onder de tafel de slang aan elkaar door. Wanneer de oppasser "stop!" zegt, mag de slang niet meer doorgegeven worden. Kan de oppasser raden wie de slang in zijn bezit heeft?
Daarna mag een ander kind de oppasser worden.
De onstnapte slang
Benodigdheden:
- Een plastic of pluchen slang
Een kind gaat geblinddoekt zitten. Zeg een versje over een slang op, terwijl een kind door de kring loopt. Hij geeft de slang aan één van de kinderen. Alle kinderen doen vervolgens de handen op de rug. Het kind met de blinddoek (de oppasser), mag kijken en probeert in maximaal drie keer te raden wie de slang heeft.
Patronen
Reeksen maken
Benodigdheden:
- Gekleurde voorwerpen
Leg enkele gekleurde voorwerpen als een slang op een rij in de kring, bijv. rood - blauw - rood. Vraag de kinderen welke kleur nu komt en laat hen de reeks afmaken.
Leg daarna een nieuwe reeks, bijvoorbeeld groen - geel - rood - groen. Vraag de kinderen opnieuw de reeks af te maken. Ga zo verder en maak de reeks steeds wat moeilijker.
Visuele discriminatie
Zoek de verschillen!
Benodigdheden:
- Twee afbeeldingen van slangen die vrijwel identiek zijn
Laat de twee slangen zien. Vraag de kinderen of ze precies hetzelfde zijn?
Kunnen ze verschillen vinden? En overeenkomsten? Laat ze bijvoorbeeld kijken naar de vorm, grootte, kleur en structuur.
Variatie 1: Doe het in tweetallen en laat de kinderen daarna over hun bevindingen vertellen.
Variatie 2: Geef de kinderen allemaal een afbeelding van een slang.
Zorg dat de afbeeldingen op elkaar lijken. Toch zijn er steeds maar twee precies hetzelfde. De andere plaatjes zijn bijvoorbeeld anders van kleur, grootte of staan gespiegeld afgebeeld. Deel de kaarten uit. Laat de kinderen rondlopen en op zoek gaan naar degene die precies hetzelfde plaatje heeft. Hebben ze hun maatje gevonden? Dan gaan ze samen op de grond zitten.
Voelen
Op de rug tekenen
Benodigdheden:
- Rustige muziek.
Laat de kinderen in tweetallen zitten. Het ene kind gaat met zijn rug naar het andere kind zitten. Zet een rustig muziekje op en laat het ene kind bij het andere kind met zijn vinger een slang op de rug tekenen totdat de muziek stopt. Hierna wisselen de kinderen.
Voelspel
Benodigdheden:
- Neem verschillende voorwerpen, passende bij het thema of materialen, zoals gekookte pasta, bubbeltjesplastic, ongekookte rijst, bloem, kranten, wol, (lauw) water, natte sponzen, borstels, een plumeau enz.
- Een voeldoos/-kleed of zak. Je kunt ook een teiltje nemen en er een vuilniszak met een klein gat aan een lijn voor hangen.
Slangen hebben een ruwe huid. Bekijk de voorwerpen met de kinderen. Welke vorm hebben ze? Welke hebben dezelfde vorm? Welke voorwerpen voelen ruw en welke juist glad? Stop een voorwerp in een voeldoos, onder een kleed of in een zak. Eén kind mag komen en voelen. Terwijl het kind voelt, omschrijft het aan de groep hoe het voorwerp voelt. Wat zou het zijn?
Variatie 1: Laat de kinderen tijdens het vrij spelen ook met de voeldoos spelen
Variatie 2: Stop een aantal voorwerpen in de voeldoos en stel een tijdslimiet in, waarin de kinderen mogen voelen. Daarna benoemen ze wat ze hebben gevoeld.
Op zoek naar meer?
Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest
Heb je zelf ook nog leuke suggesties?
Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!
..
Comments