Zoeken

Het Kleurenmonster: Geletterdheid

In een kleutergroep worden volop activiteiten gedaan om het klankbewustzijn te stimuleren. Dit is nodig voor het latere leren lezen. Het is belangrijk om eerst de klanken goed te verkennen en later pas de letters te leren. Ga daarom niet te vroeg met letters aan de slag, maar speel rijmspelletjes en spelletjes met klanken.

Kinderen die interesse in letters hebben, kun je activiteiten met letters aanbieden.

In deze blog vind je suggesties rondom geletterdheid bij het thema Het Kleurenmonster.


Letters:
  • Een letterspeurtocht. Hang de aangeboden letter of verschillende letters, die al zijn aangeleerd, in de klas/school op en laat de kinderen deze zoeken. Verzamel ze en ga hierna voor elke letter op zoek naar een voorwerp dat met deze letter begint en leg het voorwerp bij de letter.

  • Woordveld: Maak een woordveld rondom een (begin-)letter. Kunnen de kinderen meer woorden met deze letter bedenken? Schrijf de woorden op een vel papier. Geef de letter een andere kleur of onderstreep ze. Laat kinderen tijdens de werkles tekeningen bij de woorden maken.

  • Letter B: Bied de letter B van bang en boos aan.

  • Letter M: Bied de letter M van Monster aan.


  • Letter W: Bied de letter W van Woede aan.

  • Letters uit tijdschriften: Neem de omtrek van een monster en laat deze opvullen met letters die de kinderen uit tijdschriften hebben geknipt. Bijvoorbeeld: de letter M van monster.

  • Lettermonster: Maak een lettermonster en laat de kinderen hiermee letters in boekjes zoeken.


  • Lettermonster: Verander een doos in een kleurenmonster en knip de mond eruit. Leg er letterkaartjes bij. De kinderen voeden het monster met een bepaalde letter. Je kunt er deze kleurenmonsters bij gebruiken. Je vindt ze hier.Hier vind je meer achtergrondinformatie over geletterdheid bij kleuters.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest!

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!0 keer bekeken

© 2019 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com