Zoeken

Het Kleurenmonster: SEO/emoties (boos)

Bijgewerkt: nov 22

In deze blog vind je een verzameling lessuggesties om de emotionele ontwikkeling van jonge kinderen binnen het thema Het Kleurenmonster te stimuleren.


Een leergesprek

Het Kleurenmonster is boos: Zet het Kleurenmonster samen met een pot met rode cirkels in de kring en begroet het Kleurenmonster. Laat hem heel boos reageren. Reageer geschrokken en vraag aan de kinderen wat je zou kunnen doen? Laat het Kleurenmonster vervolgens vertellen waarom hij boos is, omdat hij niet alleen op de kast wil zitten, maar op een stoeltje in de kring. Vraag hem ook hoe hij zich daardoor voelde. Houd vervolgens een gesprek over boos zijn:

Wat is boos?

Hoe kun je laten zien dat je boos bent?

Wie is er vandaag ook boos en waarom?

Wat maakt jou boos?

Hoe reageren andere mensen als jij boos bent?

Hoe kun je iemand anders boos maken?

Hoe kun je iemand helpen die boos is?

Waarom denk je dat het Kleurenmonster boos is?


Boos roepen:

Zeg een woord alsof je boos bent en laat de kinderen dit woord herhalen. Breid dit uit naar zinnen. Bijvoorbeeld: Weg!, Boos! Kwaad! Woest! Woedend! Wegwezen! Stop, hou op! Jij doet naar, bekijk het maar! Laat me met rust! Ik ben boos op jou! Ga weg, ik wil jou niet meer zien! Ik wil niet meer met jou spelen!


Emotiemeter:

Gebruik deze emotiemeter om kinderen die hun gevoelens slecht kunnen verwoorden te leren herkennen in welke fase van kalmte of boosheid zij zitten.

Je kunt de emotiemeter hier downloaden.Onder het tabblad SEO op deze website vind je meer achtergrondinformatie over de emotionele emotionele ontwikkeling bij kleuters.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!


s

© 2020 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com