Zoeken

Het Kleurenmonster: De taalhoeken

In een kleutergroep worden volop activiteiten gedaan om het klankbewustzijn te stimuleren. Dit is nodig voor het latere leren lezen. Het is belangrijk om eerst de klanken goed te verkennen en later pas de letters te leren. Ga daarom niet te vroeg met letters aan de slag, maar speel rijmspelletjes en spelletjes met klanken.

Kinderen die interesse in letters hebben, kun je activiteiten met letters aanbieden.

In deze blog vind je suggesties rondom de taalhoeken bij het thema Het Kleurenmonster.


De leeshoek

QR codes:

Leg QR codes van prentenboeken in je leeshoek. Een QR Code lees je met een QR Code reader. Dit is een programmaatje wat de code scant en je vervolgens naar de juiste pagina brengt. Ook zijn er van een hoop prentenboeken apps gemaakt waarin het verhaal verteld wordt.

De schrijfhoek

Schrijfpatronen:

 • Voeg eens een werkblad met een schrijfpatroon toe aan de notitie app op je iPad/tablet. Door twee keer op de foto te tikken kun je er met een door jouw gekozen gekleurde soort pen in schrijven. Wanneer je een ‘stylus’ gebruikt (pen om op de iPad mee te schrijven) die speciaal voor kleuters is, kun je de kleuters zelf het schrijfpatroon laten maken. Natuurlijk moet je dit ook nog steeds op papier doen maar op deze manier heb je een extra mogelijkheid gecreëerd om op een andere manier te oefenen met een pengreep.


Loose parts:

 • De kinderen leggen woorden van dit thema met allerlei verschillende spullen die in de klas te vinden zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld ook eens aan schelpen, glaskralen, steentjes, nootjes, knopen, fiches, takjes en andere loose parts enz.


Woordkaarten:

 • Laat de woordkaarten, behorende bij dit thema, sorteren op beginletter. Alle woorden met dezelfde beginletter worden bij elkaar gelegd. Als je met een letter van de week werkt kun je de woordkaarten ook alleen op deze letter laten sorteren. Alle kaarten met bijv. de S vooraan komen dan in een doosje of iets dergelijks en de rest niet.

 • Laat de kinderen een woordkaart zoeken dezelfde letters als in zijn/haar naam (of neem alleen de beginletter)

 • Laat de woordkaarten, behorende bij dit thema op een blad met voldoende stempelruimte nastempelen en maak er eventueel een stempelboekje van door de bladen te bundelen. De kinderen doen op deze manier ervaringen op met letterherkenning. Leer de kinderen hierbij aan dat ze links beginnen en begin met korte woorden.

 • Print de woordkaarten dubbel uit, plastificeer ze en knip van één set de woorden los van de kaarten. De kinderen zoeken de juiste woordjes weer bij de plaatjes. Maak het moeilijker door de losse woorden en woordkaarten verder uit elkaar te leggen. De kinderen mogen de woordjes dan niet meenemen (hiermee doe je nog meer een beroep op het visueel geheugen). Voor kinderen die al kunnen lezen laat je de set met de woorden eraan vast achterwege. Zij zoeken het woord bij de plaatjes door de woorden te lezen.

 • Print woordkaarten uit waar alleen de woorden op vermeld staan. De kinderen tekenen het juiste plaatje erbij.

 • Laat de woordkaarten naleggen met bijv. magnetische letters of de letterdoos.

 • Laat de woordkaarten naschrijven op een whiteboard.

 • Laat de kinderen tellen uit hoeveel letters het woord op de woordkaarten, behorende bij dit thema, bestaat. Is het een lang of kort woord?


Letters:

 • De kinderen zoeken in tijdschriften naar afbeeldingen, die beginnen met de letter die gedurende dit thema is aangeboden.

 • Schrijf letters op Kleurenmonsters en leg deze op de tafel. Geef twee tot vier kinderen een vliegenmepper en noem een letter. Wie slaat er het eerst op de ....? Je vindt de afbeeldingen van de Kleurenmonsters hier. • Tijdschriften: De kinderen zoeken in tijdschriften naar letters of afbeeldingen, die beginnen met de letter die gedurende dit thema is aangeboden.

 • Letterslinger: Maak met de kinderen een slinger van de woordkaarten bij het thema. Begin bijv. met het woord Kleurenmonster. Vraag de kinderen welke letter je bij dit woord achteraan ziet. Zoek nu een woordkaart, die met deze letter begint en ga zo steeds verder.

Meer suggesties rondom het Kleurenmonster en de taalhoeken vind je hier.

Heb je zelf nog leuke ideetjes? Laat ze dan in een reactie achter.0 keer bekeken

© 2019 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com