Zoeken

Thema dieren: Logisch denken

Bijgewerkt: mei 1

In deze blog geef ik je lessuggesties rondom logisch denken bij het thema dieren.Classificeren

Dieren classificeren: Nodig: dieren (kunsstof of knuffels) en hoepels.

De dieren liggen in de kring. We gaan de dieren sorteren. Sommige dieren zien er hetzelfde uit. Deze dieren leggen we bij elkaar. Wie ziet er iets dat hetzelfde is? Classificeer de dieren bijvoorbeeld op kleur, op aantal poten, of op het kan vliegen of niet of op het soort dier.


Seriëren

Dieren seriëren:

Nodig: Verzamel een heleboel dieren (kunststof dieren of knuffeldieren). De kinderen kunnen ook zelf een dierenknuffel van thuis meebrengen.

De kinderen zitten met hun dier op schoot in de kring of leggen de dieren in de kring.

Zet de dieren in de juiste volgorde, van …… (bv. klein) naar …… (groot). Vraag de kinderen wie vindt dat hij/zij een groot dier heeft. Vinden de andere kinderen dat ook?

Dit dier mag in de kring gelegd worden. Vraag nu wie een klein dier heeft.

Dit dier wordt ook in de kring gelegd. Is er iemand die denkt dat hij/zij nog een kleiner dier heeft? Waar moet dit dier liggen, als we een rij maken van klein naar groot?

Vraag een kind waar hij/zij denkt dat zijn/haar dier moet liggen. Kan dit kind ook vertellen waarom hij/zij dat denkt? Wie heeft er een dier dat dicht bij dit dier mag liggen? Etc.

Leg zo alle dieren in de juiste volgorde. Wanneer de kinderen het lastig vinden, kun je vragen of iemand tips heeft. Hoe kun je nu zien of dit dier op de juiste plek ligt (meten, de dieren goed op of naast elkaar leggen, ervoor zorgen dat de dieren op een rechte lijn liggen). Liggen alle dieren nu in de juiste volgorde? Waar ligt de het kleinste dier?

Van wie is dit dier? En het grootste dier? Welk dier ligt in het midden?

Welk van deze dieren zou in het écht het grootst zijn? En welk dier het kleinst?

Je kunt de begrippen lang en kort oefenen door te kijken naar de lengte van de oren van de dieren of de lengte van de staarten. Misschien kun je alle dieren met staarten in de juiste volgorde laten leggen en alle dieren die geen staarten hebben weer op een andere plek van lange oren naar korte oren leggen. De dieren die overblijven kun je seriëren op hun lengte. Leg de dieren ook eens in de juiste volgorde van dik naar dun of van dun naar dik.


Hier vind je meer achtergrondinformatie over logisch denken bij kleuters.

In mijn blog: Logisch denken, vind je allerlei activiteiten rondom logisch denken die bij ieder thema (aan te passen) en te gebruiken zijn.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest!

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!


0 keer bekeken

© 2019 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com