Zoeken

Thema De wolf en de 7 geitjes: Gecijferdheid

Bijgewerkt: mei 2

In deze blog geef ik je suggesties voor kringactiviteiten rondom gecijferdheid bij het thema: De wolf en de 7 geitjes.


Getalsymbolen

Getalkaartjes:

Getalkaartjes van de wolf en de 7 geitjes vind je o.a. hier:

Juf Anke: Getalkaartjes geitjes


De 7 geitjes: Nodig: Getalkaarten van 7 of 8 (moeder) geitjes.

Leg de geitjes in de kring. Hoeveel geitjes zouden dit zijn? Kunnen we ze op volgorde leggen van 1 naar 7/8? Kunnen we de geitjes ook tellen met sprongen van 2? Kunnen we ook achteruit tellen? Nu klopt de wolf aan de deur. De geitjes worden bang. Eén geitje verstopt zich alvast. Draai dit geitje om, terwijl de kinderen de ogen dicht hebben. Wel geitje heeft zich al verstopt? Maak het moeilijker door de getallen door elkaar in de kring te leggen en dan een geitje te verstoppen.


Telspelletjes met de geitjes:

Nodig: Print net zoveel getalkaartjes als het aantal kinderen dat je in de klas hebt.

Lamineer de kaartjes. Geef de oudste kleuters de hoogste getallen.

De kinderen krijgen de opdracht om in de kring te komen zitten op de juiste volgorde. Geitje 1 moet naast de juf zitten, daarnaast geitje 2, dan 3 etc. en het laatste geitje, geitje nummer... zit ook weer naast de juf. De kinderen zullen naar je toe komen om te vragen waar ze moeten zitten. Vertel ze dat ze hulp mogen vragen van klasgenootjes. Jij zegt niks!

Er zullen altijd kinderen zijn die gaan regelen! Als iedereen zit vertellen de kinderen één voor één welk getal ze hebben en steken dit omhoog. Zitten we allemaal goed? Zo niet, welke kinderen moeten nog wisselen? Speel het spel nog een keer!


Pas op voor de wolf!

Nodig: Getalkaartjes, voor ieder kind eentje.

De kinderen zitten in de kring en hebben hun getalkaartje vast. De kinderen doen de ogen dicht. Jij tikt één kind aan. Dit kind wordt opgegeten door de wolf en mag zich in de klas verstoppen. Dan mogen de kinderen weer kijken. Welk getal is verdwenen? De kinderen moeten gaan tellen of naar hun eigen getal kijken en verder-/terugtellen om dit te weten te komen. Wanneer de kinderen een getal noemen kijken we of het geitje terug komt.

Wordt het juiste getal genoemd, dan is het geitje gered uit de buik van de wolf en komt het weer in de kring zitten. Breid dit uit door meerdere kinderen in één ronde aan te tikken.

Zij verdwijnen en wanneer hun getal genoemd wordt, komen ze terug in de kring.


In de volgende blogs vind je allerlei activiteiten rondom gecijferdheid die bij ieder thema (aan te passen en) te gebruiken zijn:

Gecijferdheid: Tellen

Gecijferdheid: Getalbeelden

Gecijferdheid: Getalkaarten/-symbolen

Gecijferdheid: Rekeninzicht

Meer achtergrondinformatie over gecijferdheid op deze website vind je hier.

Kijk ook eens op mijn Pinterestbord!

Heb jij zelf ook nog leuke suggesties? Laat het in een reactie weten!

0 keer bekeken

© 2019 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com