Zoeken

Thema boeven: Logisch denken

Bijgewerkt: mei 1

In deze blog geef ik je lessuggesties rondom logisch denken bij het thema boeven.


Seriëren

Schatkistjes seriëren:

Nodig: Verzamel doosjes van verschillende grootte. Voor de activiteiten is het 't fijnst om niet al te grote doosjes te gebruiken. Denk aan een lucifer doosje, Smartie-doosje en doosjes die telkens een beetje groter zijn. Gebruik grote diamanten, zoals glasstenen.

Leg de doosjes neer van klein naar groot. Wat is het kleinste/grootste schatkistje? Laat een handje diamanten zien. In welk schatkistje denken de kinderen dat deze diamantjes het best passen? Laat de kinderen raden, schatten en vertellen waarom ze dat denken. Probeer bij een paar schatkistjes of de diamantjes erin passen. In welk schatkistje passen ze uiteindelijk het best? Hoeveel diamantjes zitten er nu in dit schatkistje? Vraag de kinderen hoeveel diamantjes er zouden passen in een schatkist die een beetje groter is en een schatkist die een beetje kleiner is. Vul alle schatkistjes.

Meten

Tralies - meten:

Nodig: Stroken, een vel papier.

Knip een aantal stroken van verschillende lengte uit zwart papier. Teken een groot vierkant (de cel) op een vel wit papier. Vertel dat er tralies in het raam van de cel moeten.

Welke tralie past precies? Laat de kinderen meten en de tralies van kort naar lang leggen.


Wegen

Goudstenen wegen: Nodig: Gouden munten of blokjes, een balansweegschaal en gewichten.

De boeven hebben goud gestolen! Hoeveel het goud waard is, bepaald je met de balans. Leg enkele (gouden) blokjes in een bakje van de balans en zet gewichten aan de andere kant. Kunnen de kinderen de balans in evenwicht krijgen? Je kunt het goud ook vergelijken op gewicht met kleine voorwerpen uit het lokaal.

Schatkistjes wegen:

Nodig: Verzamel doosjes van verschillende grootte. Voor de activiteiten is het 't fijnst om niet al te grote doosjes te gebruiken. Denk aan een lucifer doosje, Smartie-doosje en doosjes die telkens een beetje groter zijn. Gebruik grote diamanten, zoals glasstenen.

Weeg de schatkistjes met een balans. Welk schatkistje is het zwaarst en welk kistje het lichtst? Leg de schatkistjes van licht naar zwaar. Zijn er schatkistjes even zwaar?

Vul daarna enkele schatkistjes met diamantjes. In elk kistje evenveel diamantjes.

Wat gebeurt er met het gewicht? Stop ook eens weinig diamantjes in de grootste schatkist en veel diamantjes in de kleinste schatkist. Welke schatkist zal het zwaarst zijn?Hier vind je meer achtergrondinformatie over logisch denken bij kleuters.

In mijn blog: Logisch denken, vind je allerlei activiteiten rondom logisch denken die bij ieder thema (aan te passen) en te gebruiken zijn.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest!


Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!


0 keer bekeken

© 2019 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com