Zoeken

Thema boerderij: Gecijferdheid

Bijgewerkt: apr 7

In deze blog geef ik je suggesties voor kringactiviteiten rondom gecijferdheid bij het thema: boerderij.


Allerlei

Brokjes tellen:

Nodig: Voor deze activiteit heb je brokjes en knuffels of plastic boerderijdieren nodig.

Leg de brokjes in de kring. Vraag de kinderen hoeveel brokjes ze denken dat het zijn.

Ga de brokjes tellen. Leg de brokjes in groepjes van 10 neer. Hoeveel groepjes van 10 zijn het? En hoeveel brokjes zijn er dan nog over? Wie weet hoeveel brokjes het in totaal zijn? Pak enkele dieren. Leg 10 brokken neer. Vraag de kinderen deze brokken te verdelen over de dieren. Blijven er brokken over? Hoeveel brokken krijgt elk dier? Leg brokjes bij de cijferkaartjes, 1 brokje op het cijfer 1, 2 brokjes op de 2 etc. Verzin zo allerlei telactiviteiten met de brokjes. Tot slot kun je het volgende spelletje spelen: Leg 10 brokjes op een rij. Neem één dier. De kinderen doen de ogen dicht. Het dier komt enkele brokjes eten.

De kinderen doen de ogen weer open. Hoeveel brokjes zijn er opgegeten?

Dieren tellen:

Nodig: Voor deze les heb je een heleboel plastic of pluche boerderijdieren nodig en eventueel hoepels. Vraag de kinderen de dieren te tellen. Hoeveel varkens zijn er?

Hoeveel schapen? Hoeveel dieren in totaal? Hoeveel varkens zijn er als er 1 varken weggaat? Hoeveel zijn er als er 2 bij komen? Sorteer de dieren en leg elke soort in een hoepel.

Van welke dieren zijn er de meeste? Van welke de minste? Vergelijk de dieren. Zet ze op volgorde van groot naar klein etc.


Getalsymbolen

Getalkaarten:

Getalkaarten passende bij dit thema vind je o.a. hier:

Twinkl: 0-31 on farm animals

Twinkl: Farm number track 1-20

Twinkl: Farm themed display numbers

Twinkl: Numbers 0-31 on tractors

Twinkl: Numbers 0-100 on farm fields

Twinkl: Number track 0-10

Twinkl: On the Farm Themed Photo Display Numbers

Twinkl: Themed display numbers

Gebruik de getalkaarten bij de diverse lesjes rondom beginnende gecijferdheid.

Suggesties voor allerlei activiteiten met getalkaarten vind je in mijn blog:

Gecijferdheid: getalkaarten/-symbolen.


Rekenbegrippen: Meer/minder/evenveel

Stallen:

Nodig: Blokken, plastic dieren.

Bouw een aantal stallen in de kring. Dit doe je door bijv. 4 blokken tegen elkaar te leggen, 2 rijen van 3 gestapelde blokken naast elkaar, 4 blokken naast elkaar en 1 blok er bovenop etc. Bouw alleen met de vierkante blokken. Zet er wat dieren bij, zodat de bouwsels wat meer op stallen lijken. De kinderen zitten in de kring en kijken naar de bouwsels. Welke stal is met de meeste blokken gebouwd? Welke stal met de minste? Waarom denken de kinderen dat? Laat ze de blokken van enkele stallen tellen en vergelijken. Tel daarna bij elke stal uit hoeveel blokken hij bestaat. Neem één stal en bedek enkele blokken onder een doek. Hoeveel blokken zijn er nu weg?


Rekeninzicht: Splitsen/delen

Dieren voeren: Nodig: teldopjes, dieren, lunchlijstjes.

Print lunchlijstjes. Laat één van de lijstjes aan de kinderen zien en vraag hen de dieren te voeren. Leg de dieren in drie groepjes bij elkaar. Voer de dieren door er teldopjes bij te leggen. Leg bij het ene groepje precies genoeg teldopjes voor het aantal dieren, bij het andere groepje te veel teldopjes en bij het laatste groepje dieren te weinig teldopjes.

Vraag de kinderen welke dieren precies genoeg voer gekregen hebben, welke dieren te veel voer en welke dieren te weinig voer gekregen hebben. Kunnen de kinderen het voer eerlijk over de dieren verdelen?In de volgende blogs vind je allerlei activiteiten rondom gecijferdheid die bij ieder thema (aan te passen en) te gebruiken zijn:

Gecijferdheid: Tellen

Gecijferdheid: Getalbeelden

Gecijferdheid: Getalkaarten/-symbolen

Gecijferdheid: RekeninzichtMeer achtergrondinformatie over gecijferdheid op deze website vind je hier.

Kijk ook eens op mijn Pinterestbord!

Heb jij zelf ook nog leuke suggesties? Laat het in een reactie weten!

0 keer bekeken

© 2019 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com