Zoeken
  • Juf Angelique

Zorg: Een tekenbeet

Bijgewerkt op: 27 okt.

Ga je met je groep de natuur opzoeken? Dan is het goed om stil te staan bij teken, omdat ze ons een ernstige, chronische ziekte kunnen bezorgen. In deze blog vertel ik je hoe dit beestje eruit ziet en hoe je met een tekenbeet om moet gaan.Wat zijn teken?


Teken zijn bruinzwarte, spinachtige diertjes, waarvan er zo’n tien soorten in Nederland voorkomen. Ze zijn niet groter dan 3 millimeter en leven in hoog gras en in struiken in parken, bossen en duinen. Af en toe komt er een soort bij, zoals de Zuid-Europese teek die met name gevaarlijk is voor honden. Die toename kan met de klimaatverandering te maken hebben, want teken houden van warm en vochtig weer.

Teken zijn er het hele jaar, maar ze zijn vanaf het voorjaar tot in de nazomer het meest actief. Ze leven uitsluitend van bloed: ze zuigen zich daarmee vol en hechten zich daarvoor aan de huid van zoogdieren en mensen vast.

De meeste tekensoorten zijn gespecialiseerd en zuigen bloed bij één gastheer.

Zo zijn er bijvoorbeeld teken die alleen bloed zuigen bij vleermuizen of duiven.

De bekendste soort is de gewone teek of schapenteek. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zuigt zij niet alleen bloed bij schapen, maar bij bijna alle zoogdieren.

Al moet gezegd worden dat de teek een voorkeur voor muizen en reeën heeft.

Het is dezelfde teek waar honden vol mee kunnen zitten, en zij zuigt ook bloed bij mensen. Honden hebben overigens veel minder last van een tekenbeet dan wij. 

Van eitje tot teek


Als een vrouwtje van een gewone teek zich heeft volgezogen met bloed, produceert ze na een week maar liefst 500 tot 3000 eitjes. Hieruit komen na minimaal een maand larfjes, die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. Zij zoeken zo snel mogelijk een gastheer op, meestal een muis, die ze pas na een week los laten. Dan zijn ze inmiddels al wat groter, gaan vervellen, en groeien als nimfen verder. Die zoeken, om bloed te zuigen en dus verder te groeien, vooral vogels en kleine zoogdieren op. In dat stadium kunnen ze ook mensen bijten, met als gevolg een erg vervelende jeuk. Volgezogen nimfen laten zich tussen gevallen blad, hoog gras en andere planten op de grond vallen en vervellen daar tot volwassen teken. Dit hele proces duurt twee tot vier jaar.

 

Tekenbeten