top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

* Activiteiten met touwen

Bijgewerkt op: 1 dag geleden

In spin de bocht gaat in, uit spuit de bocht gaat uit.

Touwtjespringen is leuk, supergezond en leerzaam. Je handen, voeten en hersenen leren er goed door samen te werken en je leert erdoor te balanceren. In deze blog geef ik je suggesties voor het het spelen met (spring-)touwen tijdens het buitenspel.Touwtje springen


Touwtje springen is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam.

Je hebt er ook veel techniek voor nodig. De juiste timing, goed voetenwerk, lenigheid, snelheid, kracht en explosiviteit moeten allemaal samen komen.

Touwtjespringen is een goede oefening voor je coördinatie en balans.

Het levert veel plezier op en is goed voor je. Steeds meer volwassenen, waaronder ook topsporters, gebruiken touwtjespringen als onderdeel van een conditietraining.

Je gebruikt veel verschillende spieren en traint je hele lichaam.


Touwtje springen leert een kind door het af te kijken van iemand, dus als iemand het voor doet. Kleine kinderen vanaf ongeveer 4 jaar zullen eerst proberen over het touw heen te stappen of springen of het touw achterlangs over zich heen te laten draaien.


Om het touw goed te leren ronddraaien en een regelmatig ritme te pakken te krijgen, kun je, zonder te springen, het touw dubbel in een hand nemen en ronddraaien.

Daarna hetzelfde met de andere hand; en vervolgens met beide handen.

De draaibeweging kan tamelijk klein gehouden worden, en vooral met de onderarm.

De kinderen leren dit door het zien en uitproberen. Uitleg is niet echt nodig.


Vanaf een jaar of 6 springen kinderen meer in een regelmatig ritme. Lopend springen zal in het begin misschien iets makkelijker gaan, maar later zullen ze ook leren om met twee voeten tegelijk van de grond te springen.


Om goed te kunnen springen, moet het touw de goede lengte hebben. Dat kun je heel makkelijk uitrekenen. Een goede lengte voor een springtouw is de dubbele afstand vanaf je oksel tot de grond: voor een kleuter is dat ongeveer tweeënhalve meter dus. Voor het touwtje springen met twee of meer kinderen is een touw van 5 tot 10 meter nodig.


Touwtje springen leer je in stapjes:


Stap 1 Oefen eerst met springen zonder touw. Maak kleine sprongetjes van de grond. Zorg dat je steeds op de bal van je voet terecht komt. Wanneer dit goed gaat, kun je ook je armen gebruiken. Draai met beide armen tegelijk kleine rondjes alsof je het springtouw ronddraait.


Stap 2 Pak nu het touw vast in 1 hand (dubbel zodat je allebei de uiteinde vast hebt). Draai het touw met 1 hand rond, zodat het steeds de grond raakt. Probeer een ritme te krijgen in het draaien. Als je het ritme te pakken hebt, kun je mee gaan springen naast het touw.


Stap 3 Tijd voor het echte werk! Pak in beide handen een uiteinde van het touw vast.

Adem een keer diep uit. Begin met het touw achter je enkels. Draai het touw in een goed ritme van achter je rug omhoog over je hoofd, naar voren en spring er vervolgens overheen. Spring voldoende omhoog, zodat je over het touw springt. Blijf draaien met het touw en springen maar!


Als dit goed gaat, kun je het natuurlijk ook moeilijker maken. Je kunt bijvoorbeeld sneller draaien en springen, met 1 been springen of 2 keer draaien met het touw terwijl je maar 1 keer springt. Of met je armen gekruist het touw draaien.

 

Activiteiten: grote motoriek/bewegend leren


Rijden maar

Benodigdheden:

- Een touw

- Twee skateboards

Bevestig twee lange (spring)touwen aan een paal of klimrek. Zet twee skateboards klaar. Twee kinderen gaan elk op hun buik op een skateboard liggen en pakken het touw.

Ze trekken zichzelf aan het touw voort, tot ze aan de overkant zijn.


Touwtrekken

Benodigdheden:

- Een touw

De kinderen strijden in twee teams. Ze proberen elkaar over de middenstreep te trekken.

Variatie: Touwtrekken met twee kinderen. Degene die het sterkste is neemt het op tegen de volgende. Uiteindelijk blijft de sterkste over.


Aan de lijn

Benodigdheden:

- Een lang touw

Een kind is hond en krijgt een lang touw om zijn middel, dat wordt vastgehouden door zijn baasje. Wie door hem gepakt wordt is af.


Een kronkelige slang

Benodigdheden:

- Een touw

Houd het touw aan beide kanten vast. Maak er golfjes mee en laat de kinderen daar overheen springen. Laat de golven steeds groter worden.

Behalve zijwaarts kan het touw ook opwaarts bewegen of ronddraaien.


Hogertje

Benodigdheden:

- Een springtouw

Begin met 'Hogertje'. Houdt het touw losjes vast terwijl het touw op de grond ligt.

De kinderen springen er om beurten over heen.

Grotere kinderen kunnen een halve slag draaien terwijl ze over het touw springen.

Doe daarna hetzelfde, maar houd het touw ongeveer 10 centimeter van de grond.

Het touw gaat steeds ietsje hoger, en de kinderen springen er overheen.


Schommelen

Benodigdheden:

- Een springtouw

Een van de kinderen staat in het midden voor het touw. Vervolgens wordt het touw langzaam heen en weer geschommeld. Het kind springt omhoog wanneer het touw bijna bij z'n voeten is. Zo kan het touw ongestoord blijven schommelen.


Springtouwen

Benodigdheden:

- Een springtouw

Hoe vaak kunnen de kinderen achter elkaar springen?

Probeer dan op één tegel te blijven tijdens het touwtjespringen.

Of draai het springtouw de ander kant op (achteruit).


Double dutch

Benodigdheden:

- Een springtouw

Twee draaiers hebben ieder twee touwen vast die zij tegen elkaar in rondraaien.

Vervolgens kunnen één of meerdere spelers inspringen en proberen om het zo lang mogelijk vol te houden.


Drie spelers of meer

Benodigdheden;

- Een springtouw

Als je met meer spelers bent, kun je ook op een andere manier springen.

Eén speler staat in het midden en de andere spelers staan er in een cirkel omheen.

De speler in het midden draait niet al te snel het springtouw in het rond, over de grond.

De spelers die erom heen staan moeten over het touw heen springen zodra het touw bij hen is. Als een speler geraakt wordt is hij/zij af. Je speelt door tot iedereen af is, daarna mag iemand anders in het midden staan. Het uiteinde van het springtouw is hard en het kan pijn doen als je deze te hard tegen je aan krijgt. Draai het touw dus nooit te snel in het rond en niet hoger dan een paar centimeter boven de grond.


Het dodelijke touw

Benodigdheden:

- Een springtouw

Dit spel draait niet om springen, maar de kinderen zullen moeten proberen om tussen het touw door te rennen zonder geraakt te worden. Twee draaiers houden een lang springtouw vast en draaien deze in het rond. De overige spelers vormen een lijn en proberen nu via het touw aan de andere kant te komen. Raakt een van de spelers het touw?

Dan is deze speler af. Doordat de draaiers het touw steeds sneller zullen bewegen, zal er uiteindelijk slechts één winnaar overblijven.


Spring er maar in!

Benodigdheden:

- Een springtouw

Twee kinderen draaien het touw en een voor een springt er iemand bij. Lukt het om met zijn allen in het touw te komen? Wat het nog leuker en spannender maakt is als je er een liedje bij gaat zingen.


Duo-springen

Benodigdheden:

- Een springtouw

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Probeer daarom eens duo springtouwen.

Met een eenpersoons touw proberen twee kinderen tegelijkertijd te springen.

Ga bijvoorbeeld met de gezichten naar elkaar toe staan, terwijl één iemand beide uiteindes van het touw vasthoudt. Een andere optie is door naast elkaar te staan en ieder één uiteinde vast te laten houden.


Het belletje

Benodigdheden:

- Een springtouw

- Een belletje

Hang een belletje (bijvoorbeeld een bellenkrans) aan het springtouw en span het touw tussen twee bomen of palen. Zorg dat het touw zo laag hangt dat een rollende bal het belletje kan raken. Twee kinderen gaan elk aan een kant van het touw staan. Ze rollen de bal naar elkaar en proberen het belletje te raken. Als het belletje rinkelt, is er een punt verdiend.


Over de grens

Benodigdheden:

- Een lijn, touw of mat (de grens)

- Een mat

Twee kinderen proberen elkaar over de grens te duwen.

  • Zittend op de knieën met hun handen

  • Zittend op de grond met de ruggen tegen elkaar

  • Liggend op de rug met de voeten tegen elkaar

  • Op handen en knieën met de zijkant van het lichaam

  • Met de ogen dicht


Stokduwen

Benodigdheden:

- Een lange stok

- Stoepkrijt of een touw

Leg met een touw een cirkel van ongeveer 4 meter doorsnede of teken deze met stoepkrijt. De kinderen gaan in tweetallen in de cirkels staan en houden elk een uiteinde van een stok vast. Door te duwen, proberen ze elkaar uit de cirkel te duwen. Wie als eerste de grond buiten de cirkel raakt, verliest.


Ezelstaartenrace

Benodigdheden:

- Touwen

- Blokjes

- Suikerklontjes

Hang de blokjes aan een touw. Alle kinderen gaan op een rij staan. Voor hen ligt een suikerklontje op de grond. Vijf meter verderop is de eindstreep. De bedoeling is dat ze het suikerklontje met behulp van hun zwierende staart naar de eindstreep brengen.


Volg de lijn!

Benodigdheden:

- Pittenzakken

- Een touw of stoepkrijt

Teken een rechte of juist een kronkelige lijn op de stoep of leg een touw neer.

De kinderen leggen een pittenzakje op hun hoofd en volgen de lijn.

Lukt dit zonder het zakje te laten vallen?

 

Activiteiten: kleine motoriek/bewegend leren


Autorace

Benodigdheden:

- Autootjes

- Stokjes

- Touw

Ieder kind heeft een stokje, waaraan een touw van ongeveer 2 meter is bevestigd. Het uiteinde van het touw wordt vast gemaakt aan een autootje. De kinderen zetten hun auto achter de startlijn, aan de ene kant van de tafel, en gaan zelf aan de andere kant van de tafel staan. Bij het startsein winden ze het touw om het stokje en trekken zo hun auto naar de finish. Wie is de snelste coureur?


De zeilen hijsen

Benodigdheden:

- Touw

Op een piratenschip moet je goed zeilen kunnen hijsen. De kinderen krijgen een lang touw en rollen deze zo snel mogelijk op. Wie heeft het eerst het touw opgerold?

 

Activiteiten: logisch denken/bewegend leren


Touwschoppen

Benodigdheden:

- Een touw

Twee kinderen houden een touw vast. De andere kinderen proberen om beurten tegen het touw te schoppen. Als iedereen is geweest gaat het touw steeds iets hoger.

Wie het touw niet kan raken is af.


Hoe ver?

Benodigdheden:

- Stokken, touwen, blokken, linialen

Hoe ver is het van het ene kind naar het andere kind, van de ene muur naar de andere muur, of van het ene voorwerp naar het andere in de ruimte? De kinderen meten het met voetstappen, sprongen, hun eigen lichaamslengte, stokken, touwen en/of linialen.

De kinderen kunnen deze afstand steeds overbruggen door bijvoorbeeld blokken neer te leggen. Je kunt de afstand ook in de hoogte zien: Wat is bijvoorbeeld de afstand vanaf de grond tot een touw? Kun je onder een touw door lopen, kruipen, rollen, zonder het aan te raken? Kun je een bal net zo hoog als het touw gooien?

 

Activiteiten: logisch denken/kring


Een omtrek meten

Benodigdheden:

- Touw

- Wasknijpers

Geef de kinderen een stuk touw en een wasknijper en laat ze de omtrek van kinderen of voorwerpen meten door het touw er omheen te leggen. Leg uit dat omtrek betekent dat je om een vorm heen gaat en omsluit. Laat ze het eerst schatten en de wasknijper op de plek plaatsten tot waar ze denken dat ze deze er omheen moeten leggen en daarna bepalen door het te meten. De wasknijper knijpen ze op de plek van het touw tot waar ze het hebben gemeten. Het belang van de opdracht schuilt erin dat kinderen leren omtrek te associëren met lengte. Wanneer je een kind een ander kind laat omtrekken kun je vragen of die een houding kan bedenken, die deze omtrek zou vergroten.


Meten met een schoenveter

Benodigdheden:

- Schoenveters of een touw

- Voorwerpen

Zet een paar voorwerpen verspreid door de kring, Welke voorwerpen staan het dichtst bij elkaar en welke het verst denken zij? Vraag de kinderen om de afstand tussen de voorwerpen na te meten met behulp van een schoenveter. Meet ook de voorwerpen zelf.

Is dat handig met een veter? Laat de kinderen een andere natuurlijke maat bedenken, bijvoorbeeld blokjes.

 

Activiteiten: ruimtelijk inzicht/bewegend leren


In de spiegel

Benodigdheden:

- Een springtouw

- Natuurlijke materialen

Leg het springtouw als een lijn op het plein. De kinderen gaan op de speelplaats op zoek naar (natuurlijk) materiaal. Wat aan de ene kant van het touw gelegd wordt, wordt aan de andere kant gespiegeld neergelegd.

 

Activiteiten: SEO/kring


Aan boord!

Benodigdheden:

- Touw

De groep moet passen in een vooraf gestelde kleine ruimte.

Zet de ruimte af met touw. Je kunt de ruimte steeds kleiner maken.

 

Activiteiten: zintuiglijk waarnemen/

bewegend leren


Vormenmannetje

Benodigdheden:

- Een (spring-)touw

Knoop de uiteinden van een springtouw aan elkaar. De kinderen leggen het touw daarna op de speelplaats en maken een vorm. Ze zorgen ervoor dat er binnenin wat ruimte is.

stoepkrijt geven ze de vorm ogen, een neus, een mond, haren, handen en voeten.

Daar is het vormenmannetje!

 

Activiteiten: zintuiglijk waarnemen/kring


Ra, ra, ra, wie heeft de ...?

Benodigdheden:

- Een touw zo lang als de kring met een ring eraan.

De kinderen zitten in de kring. Het touw loopt door de kring, over de schoot van elk kind. Eén kind staat in het midden. De kinderen nemen het touw voor zich losjes met beide handen vast, zodat ze een ring kunnen verschuiven. Ze schuiven hun handen heen en weer over het touw en geven ongemerkt de ring door.

Het kind in het midden probeert te raden waar de ring is.

 

Liedjes voor bij het touwtje springen


Beertje, beertje

Beertje, beertje, draai je om (wordt gedraaid)

Beertje, beertje, buig je krom (wordt gebogen)

Beertje, beertje, zwaai met je hoed (zwaaiende handbeweging)

Beertje, beertje, sta je goed (springtouw tussen de benen)

Beertje beertje, was je handjes

Beertje beertje, poets je tandjes

Beertje beertje, handjes in je zij,

Beertje beertje, hoeveel jaar ben jij?

Een, twee, drie, vier, vijf……


In spin

In spin de bocht gaat in,

Uit spuit de bocht gaat uit.

Speelwijze: Het touw draait op het ritme van het lied. Het lied begint als het eerste kind erin springt. Bij uit spuit…verlaat het kind het springtouw. En volgende kind springt er weer in bij In spin…


Waar kom jij zo laat vandaan?

Waar kom jij zo laat vandaan?

Heb je met je vriendje om de hoek gestaan?

Hoeveel zoentjes heb je hem gegeven:

(springend;) 1, 2, 3, 4 ,5 6, 7, 8 , 9 etc etc

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!

 

Bronnen


Boef en Aap

Leukekinderactiviteiten

Speelbeweging

Wijkie
96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page