Zoeken

Sociale ontwikkeling

Bijgewerkt: jul 25

In deze blog vind je een verzameling lessuggesties, die bij ieder thema aan te passen en te gebruiken zijn, om de sociale ontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren.


Regels en afspraken

Klassenregels

Ga samen met de kinderen op zoek naar klassenregels, zoals: samen spelen, goed opruimen, lief zijn voor elkaar. Bespreek ook wat ongewenst groepsgedrag is, zoals bijten, schoppen, speelgoed stukmaken enz... Geef het gewenste en niet gewenste gedrag van een superheld in pictogrammen weer. Hang deze pictogrammen ofwel bij de groene (goede regels) superheld ofwel bij de rode (slechte regels). Tip: Maak voor ieder kind ook een symbool. Geef ze een plekje bij de groene kant. Wanneer een kind het even lastig vindt om zich aan de regels te houden dan verhuist zijn/haar symbool naar de rode kant en gaat hij/zij proberen om weer bij de groene kant te geraken. Op deze website vind je duidelijke pictogrammen voor gewenst en ongewenst gedrag.

Een klasseneed afleggen

Laat de kinderen een klasseneed afleggen en noteer deze. Bijv. Ik beloof....

 • Te luisteren

 • Goed mee te doen

 • Lief te zijn voor anderen

 • Speelgoed te delen

 • Andere kinderen te helpen

Ga samen met de kinderen op zoek naar Klassenregels, zoals: samen spelen, goed opruimen, lief zijn voor elkaar. Bespreek ook wat ongewenst groepsgedrag is, zoals bijten, schoppen, speelgoed stukmaken enz... Geef het gewenste en niet gewenste gedrag van een superheld in pictogrammen weer. Hang deze pictogrammen ofwel bij de groene (goede regels) superheld ofwel bij de rode (slechte regels). Tip: Maak voor ieder kind ook een symbool. Geef ze een plekje bij de groene kant. Wanneer een kind het even lastig vindt om zich aan de regels te houden dan verhuist zijn/haar symbool naar de rode kant en gaat hij/zij proberen om weer bij de groene kant te geraken.


Beloningskaarten:

Nodig: Beloningskaarten.

Gebruik beloningskaarten om gewenst gedrag te stimuleren.

De kinderen mogen er een sticker op plakken als ze het gewenste gedrag laten zien.

Vertrouwen

Een superheld is niet alleen stoer en dapper. Een superheld ben je als je elkaar helpt, elkaar vertrouwt en accepteert. Speel met alle helden uit jouw klas een vertrouwensspel.

Voorbeelden:

 • Blindelings vertrouwen: De kinderen werken in tweetallen. Eén kind heeft de ogen dicht. De ander leidt dit kind door het lokaal.

 • Doolhof: De helft van de groep wordt geblinddoekt, de anderen zijn de leiders. De geblinddoekte kinderen gaan even naar de gang. De leiders maken met de leerkracht een doolhof van stoelen en tafels in de klas. Dan gaat elke leider zijn/haar geblinddoekte maatje halen en leidt hem of haar door het doolhof. Dit mag door het kind vast te pakken of door er tegen te praten.

 • De bruisende rivier: De kinderen zitten op stoelen in een kring en schuiven de stoelen zo dicht mogelijk tegen elkaar. Nu gaan de kinderen op de stoelen staan. Ze staan op een brug met veel rotte planken ertussen. Deze kunnen ieder moment breken en dan vallen de kinderen in het water, waar de krokodillen in liggen. De leerkracht haalt telkens een stoel weg. De kinderen moeten nu bij elkaar op de stoel gaan staan en elkaar stevig vasthouden. De kinderen moeten erop vertrouwen dat ze elkaar niet laten vallen. Het spel stopt wanneer iemand 'verdronken' is.

 • De grensbewaker: In de kring wordt van een aantal stoelen een grens gemaakt. Tussen de stoelen zijn één of meerdere openingen. Eén kind is grensbewaker en krijgt een blinddoek om. Een ander kind krijgt ook een blinddoek en moet door een gat in de grens zien te komen. Dit hoeft dat kind niet alleen te doen, iemand met de ogen open mag hem/haar leiden. Wel zonder woorden! De grensbewaker mag immers niet horen waar de 'boef' zich bevindt.


Samenwerken

Speel spelletjes waarbij je moet samenwerken:

 • Het web: Wikkel een web van een heleboel wol om de kinderen heen en laat ze in tweetallen samenwerken om dit weer uit de war te krijgen.

Benzine geven

Speel spelletjes waarbij de kinderen ervaren dat hun eigen gedrag benzine geeft aan het gedrag van anderen. Voorbeelden hiervan:

 • Lachspiegel: Lachspiegel is een spel dat de kinderen test op hun vermogen om niet te reageren. De kinderen zitten in een kring , een kind staat in het midden. Hij probeert iemand aan het lachen te maken zonder deze aan te raken. Degene die het langste zijn lach kan inhouden wint.


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest.

Heb jij ook nog leuke ideetjes om de sociaal emotionele ontwikkeling van kleuters te stimuleren? Laat dan een reactie achter!

0 keer bekeken

© 2019 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com