Zoeken
  • Juf Angelique

Rollenspel en digitale geletterdheid

Bijgewerkt op: 27 jun.

Rollenspel en digitale geletterdheid gaan ook goed samen. Door digitale geletterdheid te combineren met rollenspel kom je de behoeften van een jong kind om te leren door te spelen en te handelen tegemoet. In deze blog lees je er meer over.


Digitale geletterdheid in de huishoek


Jonge kinderen leren door te spelen en te handelen.

Het is heel goed mogelijk om de iPad bij rollenspel, zoals het spelen in de huishoek, in te zetten en deze op die manier aan concrete materialen te koppelen.

Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende mogelijkheden:


De rekenmachine:

Gebruik de rekenmachine op de iPad als kassa in je winkelhoek.


Een stappenplan met de camera-app:

Laat de kinderen foto's voor een stappenplan of een filmpje van het spel in de huishoek maken. Maak een QR code van het filmpje, zodat kinderen de filmpjes ook terug kunnen kijken.


Stopmotion:

De kinderen kunnen de IPad ook gebruiken voor het maken van filmpjes of stopmotion filmpjes te maken. Dit kan bijv. met de app Istopmotion. Deze app laat het laatste beeld staan zodat je precies kan zien hoe je voorwerpen moet verplaatsen. In de app zelf wordt ook alles stap voor stap uitgelegd. Laat eerst in de kring zien hoe je een stopmotion filmpje maakt, voordat je de kinderen zelf aan de slag zet. Het is aan te raden om voor de eerste keer een begeleider te regelen. Laat de kinderen in de huishoek of op de verteltafel bijvoorbeeld een eigen verhaal bedenken en leg dit verhaal vast in een stopmotion filmpje.

 

Op zoek naar meer?


Kijk dan eens op de volgende websites:

lessonup

decreatievecode

helloruby


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën in een reactie op deze blog te delen!


20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Tablets