top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

Pinterest

Bijgewerkt op: 4 feb.

Pinterest is een digitaal prikbord. In deze blog lees je hoe je Pinterest praktisch kunt toepassen in jouw kleuterklas.Wat is Pinterest?


Pinterest is een programma waarop je allerlei digitale prikborden kunt maken.

Je kunt op pinterest.com gratis een account aanmaken bij Pinterest. Pinterest is er ook als app. Pinnen kan dus ook met een tablet of smartphone.

In het aanmeldproces wordt gevraagd om de categorieën die jou interesseren te kiezen en om mensen te gaan volgen. Kies er niet te veel, een paar is genoeg.

Extra borden toevoegen kan later altijd nog. Pinterest prikborden zijn te delen via Facebook en je kunt ze embedden (invoegen) in een weblog.


Met Pinterest kun je:

  • Online prikborden maken rondom verschillende thema’s. Op deze prikborden verzamelt je digitaal afbeeldingen, artikelen en zelfs video’s. Bijna alles wat online te vinden is, kan worden gepind op de prikborden. Pinnen kan vanaf een website, maar je kunt ook afbeeldingen vanaf jouw computer toevoegen aan de prikborden.

  • Anderen uitnodigen om samen te werken aan een bord.

  • Andere pinners gaan volgen. Pinterest hoort bij de sociale media. Dat betekent dat je mensen met gelijke interesses kunt gaan volgen en dat mensen jou kunnen gaan volgen. Gepinde afbeeldingen re-pinnen op je eigen prikbord.

  • Reacties geven op pins van anderen. Je kunt ze ook liken.

Je kunt een zogenaamde plugin (klein programma) slepen naar de balk van jouw internetbrowser (bijvoorbeeld Explorer, Firefox of Google Chrome).

Je hoeft dan op een internetpagina waar je iets interessants tegenkomt enkel op de knop ‘pin it’ te klikken om het knipsel op een van jouw borden op te slaan.


Op internet staan diverse handleidingen om Pinterest helemaal te leren kennen.


Er is overigens ook een soort Pinterest waarop alleen knipsels rondom het onderwijs gedeeld worden. Dit netwerk heet Educlipper en je vindt het op educlipper.net.

Het werkt grotendeels hetzelfde als Pinterest maar het netwerk is minder groot vanwege de specifieke doelgroep. Ook is Educlipper nog minder bekend in Nederland.

Voordeel van Educlipper is dat er alleen aan onderwijs gerelateerde pins op staan

 

Pinterest voor de leerkracht


Je kunt Pinterest ten eerste voor jezelf, als leerkracht gebruiken.

Pinterest is namelijk een prachtige bron van inspiratie voor bijvoorbeeld de inrichting van jouw klaslokaal, digibordlessen, creatieve opdrachten en meer. Er zijn borden rondom thema’s als de seizoenen en de feestdagen te vinden. Daarnaast kun je Pinterest ook gebruiken voor jouw eigen professionalisering: artikelen, video’s en infographics rondom actuele thema’s binnen het onderwijs worden ook via Pinterest gedeeld.

 

Pinterest voor de kinderen


Je kunt Pinterest ook gebruiken voor de kinderen in jouw groep.

Werk je bijvoorbeeld rondom een bepaalde kunstenaar?

Maak ter inspiratie voor de kinderen dan een bord met werk in die stijl.

Maak daarna ook een bord waarop je het werk, gemaakt door jouw leerlingen, deelt.

Wees wel voorzichtig met het plaatsen van foto's waarop de kinderen zelf staan. Deze mogen nooit zonder toestemming van ouders worden geplaatst.


Wanneer je in de klas aan de slag gaat met Pinterest is het wel handig om een account voor de klas aan te maken zodat niet alle kinderen een eigen account nodig hebben.

Kinderen kunnen op deze manier ook gemakkelijk samenwerken aan Pinterestborden.

 

Pinterest voor de school


Een Pinterestpagina kan ook voor de gehele school om meerdere redenen interessant zijn.

je kunt als school bijvoorbeeld:

  • Pagina’s maken om foto’s te delen met anderen. Als alternatief voor de teamfoto bijvoorbeeld. Fotografeer alle collega’s in hun werkomgeving en maak hier een Pinterestbord van.

  • Borden maken met boeken die interessant zijn voor ouders. Boeken over het thema van de Kinderboekenweek bijvoorbeeld, of over opvoedkundige onderwerpen zoals media-opvoeding.

Een voorbeeld van een school die volop gebruikmaakt van Pinterest is Democratische school De Vallei. Je vindt hun pagina op pinterest.com/DeVallei/

 

Een netwerk opbouwen


Misschien ken je al wat collega’s binnen het onderwijs die op Pinterest actief zijn.

Zoek anders via het zoekvenster op woorden als "onderwijs", "kleuters" of andere voor jou relevante termen. Klik op pins die je aanspreken, re-pin ze naar jouw eigen prikborden en ga de borden van anderen die je interessant vindt volgen. Wanneer je zelf pins plaatst, gebruik dan duidelijke titels voor jouw borden en geef eventueel in de omschrijving aan waarom je deze pin interessant vindt. Je zult zien dat je dan zelf ook snel meer volgers krijgt.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!
.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Twitter

YouTube

Comments


bottom of page