Zoeken

Het einde van het schooljaar

Bijgewerkt: mei 15

Het einde van het schooljaar is een tijd om terug te blikken. In deze blog geef ik je suggesties voor activiteiten waarmee je samen met de kinderen uit jouw groep herinneringen aan het afgelopen schooljaar kunt ophalen en het jaar kunt afsluiten.


En daar is dan de laatste schooldag met de kinderen.

Hoe neem je nu afscheid na een jaar samen opgetrokken te hebben?Herinneringen ophalen in de kring


Laat de kinderen in de kring terugblikken op het jaar.

 • Welke herinneringen nemen zij mee?

 • Wat vonden zij bijzonder?

 • Wat waren de leukste momenten?

Terugblikken


Verzamel tien blikken en vul deze met allerlei voorwerpen, die te maken hebben met de onderwerpen waarop je wilt terugblikken met de kinderen. Zet de blikken op een rijtje in het lokaal en maak de laatste tien dagen van het schooljaar steeds een blik open.

Een aantal suggesties:


Een groepsfoto: Laat deze bij voorkeur op het digibord zien.

 • Maak hier bijvoorbeeld een gekke variant op. Vraag alle kinderen om hiervoor een feestelijk of gek attribuut mee te nemen, zoals een hoedje, bril, snor of gekke neus.

 • Maak een levende groepsfoto. Zorg ervoor dat de kinderen op dezelfde plek staan of zitten als op de groepsfoto. Vraag een van de kinderen voor de groep te komen. Doe dit kind een blinddoek voor of vraag hem/haar de ogen te sluiten. Wijs vervolgens een kind aan dat uit de foto verdwijnt. Hij of zij verstopt zich achter de groep. Het kind dat voor de groep staat, doet nu de blinddoek af en probeert te ontdekken wie op de levende foto ontbreekt.

 • Speel Wie is het?. Neem één kind in gedachten. De groep probeert erachter te komen wie dit is door vragen te stellen die de leerkracht met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoordt.

Liedjes/versjes (of voorwerpen die liedjes/versjes vertegenwoordigen), die je gedurende het schooljaar hebt aangeleerd. Herhaal deze nog eens met leuke spelletjes, zoals:

 • Laat een kind een liedje/versje of voorwerp uit het blik grabbelen. Bekijk het voorwerp en vraag of de kinderen weten in welk liedje dit voorkomt. Zing het liedje of zeg het versje samen en grabbel hierna het volgende voorwerp.

 • Organiseer een songfestival. Bekijk alle voorwerpen uit het blik en verdeel ze onder de kinderen die op willen treden. De kinderen oefenen het bijbehorende lied gedurende de dag een paar keer met elkaar. Later presenteren ze hun liedjes.

 • Neurie een aangeleerd liedje. Kunnen de kinderen raden welk liedje dit is? Zing het lied vervolgens en tover het voorwerp tevoorschijn.

Getallen die gedurende het schooljaar zijn aangeboden.

Herhaal deze nog eens met gezellige spelletjes, zoals:

 • Bekijk de leeftijden van de kinderen in je groep en zorg voor deze getallen in het groot (bijvoorbeeld in opblaasbare vorm). Vraag de kinderen hoeveel jaar zij dit schooljaar geworden zijn en neem de getallen erbij. De kinderen gaan in groepjes bij het getal staan dat hun leeftijd aangeeft. Maak vervolgens een foto van elke groep.

 • Speel bingo met de aangeboden getallen.

 • Ga op een getallenzoektocht door de wijk. Maak foto’s van de getallen die de kinderen zien. Maak één foto van het getal 1, zoek twee keer het getal 2, ga drie keer op zoek naar de 3, maak vier foto’s van de 4, enzovoort.

Een figuurtje uit een verhaal, wat je dit schooljaar hebt voorgelezen. Weten de kinderen nog bij welk verhaal het figuurtje hoort? Lees het verhaal nog eens voor.

 • Laat de kinderen na het voorlezen een nieuw avontuur bedenken met in de hoofdrol het figuur uit het blik.

Voorwerpen/foto's behorende bij aangeboden thema's.

Kies een paar thema’s van het afgelopen schooljaar uit en zoek voor elk thema een bijpassend voorwerp of een foto van activiteiten die je gedurende dat thema hebt gedaan. Vraag bij welk thema van dit jaar het voorwerp hoort. Haal hier samen herinneringen bij op.

 • Zet de voorwerpen op een plek in de speelzaal neer. Noem een activiteit, een weetje of iets wat de kinderen geleerd hebben tijdens een van de thema’s. De kinderen rennen naar het voorwerp dat hierbij past.

 • Print de foto’s twee keer op stevig papier en lamineer ze. De kinderen spelen hiermee fotomemory en halen ondertussen herinneringen op.

 • Maak een fotoalbum van activiteiten van het afgelopen jaar. Blader samen door het album en laat de kinderen bij elke foto vertellen. Of blader nog eens door je Klasbord op de webpagina of schoolapp, als je die hebt.

 • Als je een groepsknuffel met een logeerboek hebt, blader dat boek dan nog eens door.

Letters die gedurende het schooljaar zijn aangeboden.

Herhaal deze nog eens met allerlei spelletjes, zoals:

 • Schrijf de aangeboden letters groot op een groot stuk papier. Laat de kinderen in het lokaal op zoek gaan naar voorwerpen die een van de letters als eerste klank hebben. De kinderen leggen het voorwerp op de juiste klank.

 • Organiseer een letterfeest. Vier bijvoorbeeld het feest van de ‘b’. Laat Bart op een stoel staan, doe met z’n allen een buikdans. Ga buiten buikschuiven, bouw een burcht, blaas bellen, speel een spelletje basketbal, drink bessensap en eet een lekkere banaan.

Een voorwerp dat past bij een feestelijke gebeurtenis die dit schooljaar plaatsgevonden heeft, zoals een geboorte, bruiloft, een nieuwe school, een speciale verjaardag, een jubileum. Blik hier samen op terug.

 • Nodig de baby nog eens uit. Laat de kinderen zien hoe hij gegroeid is.

 • Vraag de kinderen welk optreden zij dit schooljaar hebben gedaan en voer dit nogmaals samen op.

 • Herhaal activiteiten die je bij deze speciale gelegenheden hebt gedaan.

Een zakdoek. Het afscheid van de groep komt eraan. Volgend jaar zal het anders zijn.

 • Geef elk kind een witte zakdoek en textielstiften. De kinderen denken terug aan het afgelopen schooljaar en tekenen iets waar ze met plezier op terugkijken op de zakdoek. De kinderen krijgen de zakdoek als het zomervakantie wordt mee naar huis.

Een vlag(getje). Het is bijna vakantie! Wat gaan de kinderen in de vakantie doen?

 • Inventariseer waar de kinderen op vakantie gaan. Deel de kinderen in groepjes op vakantieland in. Elk groepje krijgt een afbeelding van de vlag van dat land en schildert deze na op een groot vel papier. Kinderen die in Nederland op vakantie gaan of thuisblijven, schilderen de Nederlandse vlag. Laat de vlaggen drogen en hang ze daarna naast elkaar op in het lokaal. Schrijf de namen van de kinderen op stroken en hang ze onder de vlag van het land waar ze in de vakantie heengaan.

 • Verzamel een aantal koffers/reistassen en speel hier spelletjes mee, zoals koffers doorgeven, over koffers springen, balanceren met een koffer in de hand en spullen naar een koffer brengen.

Puzzelstukken. Maak een foto van iets wat volgend jaar nieuw zal zijn voor de kinderen, zoals de nieuwe leerkracht, een nieuwe methode of een nieuw lokaal. Print de foto groot uit en lamineer deze. Knip de foto in puzzelstukken en stop deze in het blik. De kinderen puzzelen de foto in elkaar en ontdekken iets nieuws.

 • Maak kennis met de nieuwe leerkracht.

 • Maak een blad uit een werkboekje van de nieuwe methode.

 • Ga kijken in het nieuwe lokaal.

Een groepsknuffel


Ga in het midden van de klas staan en laat de kinderen hier omheen of in een kring staan. Geef elkaar een groepsknuffel. Na een aantal tellen ‘knuffelen’ gooien ze de armen omhoog en zwaaien naar elkaar. Laat een ouder of stagiaire een foto maken van dit moment.

Afscheid nemen bij de deur


Ga bij de deur (of een andere geschikte plek staan) en geef de kinderen daar de mogelijkheid voor een persoonlijk moment om het jaar af te ronden. Laat ieder kind zelf kiezen op welke manier, bijv. een praatje, hand, een high five of een knuffel


Heb jij zelf ook nog leuke aanvullingen?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op dit artikel te delen!9 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven