Zoeken

Organisatie: De spelinloop

Je kunt je dag op verschillende manieren beginnen: in de kring, maar ook spelend.

In deze blog vertel ik je meer over de spelinloop.De voordelen van een spelinloop


De spelinloop is voor kleuters een prettige, gemoedelijke manier om even rustig op gang te komen en klasgenootjes te begroeten. De kinderen kunnen nog eventjes iets voor zichzelf doen voordat het stil zitten en stil zijn meteen moet.

Deze werkvorm kent nog veel meer voordelen:

 • Voor het eerst naar school gaan is best spannend voor jonge kinderen en sommige kinderen vinden het nog moeilijk om afscheid te nemen van hun vader of moeder. Wanneer je met een grote kring start worden de kinderen nadrukkelijk geconfronteerd met het fenomeen afscheid nemen. Met een spelinloop word het kind afgeleid tijdens het afscheid nemen en kun je de overgang van thuis naar school soepeler laten verlopen.

 • Kinderen hoeven niet lang in de kring te gaan zitten en te wachten en zich te vervelen totdat alle klasgenoten zitten en de kring opgestart kan worden, maar kunnen meteen aan de slag. Geen wachttijd, die vaak zorgt voor onrust, maar werktijd dus!

 • Als leerkracht kun je op deze manier, ook in een grotere groep, even persoonlijke aandacht hebben voor elk kind, ze één voor één zien, een hand schudden, goedemorgen wensen en vragen hoe het gaat.

 • Voor de ouders is er op deze manier ruimte om even kort wat aan de leerkracht te vragen of mede te delen. Dit zorgt voor een goede relatie tussen leerkracht en ouders. En hierdoor heb je het ook snel in de gaten als er iets speelt.

 • Voor ouders verloopt het afscheid nemen ook fijner wanneer ze hun kind heerlijk ontspannen zien spelen.

 • Het geeft jou als leerkracht de gelegenheid om even een rondje door de klas te lopen om even te observeren en te kijken wat er speelt onder de kinderen.

 • Het geeft kinderen de ruimte om iets aan de leerkracht te vertellen.

 • Als je met een takenbord of naamkaartjes werkt zie je meteen of alle leerlingen er zijn en dat bespaart weer tijd.

 • Misschien zijn er nog kinderen die een werkje moeten afmaken. Zij kunnen dat dan alvast tijdens de inloop te doen.

De organisatie


Je kunt je spelinloop op verschillende manieren organiseren. Enkele voorbeelden:

 • De leerkracht legt van tevoren werkjes klaar. Bij deze werkjes liggen de naamkaartjes van de kinderen. Op die manier kunnen de kinderen zien waar ze moeten gaan spelen. De materialen kun je iedere dag laten rouleren. Het voordeel van naamkaartjes is dat ze op deze manier met verschillende kinderen kunnen samenwerken.

 • Je kunt ervoor kiezen om de kinderen alleen een werkje aan hun tafel te laten doen en per groepje iets neer te leggen. Wekelijks laat je dan dus evenveel activiteiten van tafel naar tafel als het aantal groepjes rouleren. Aan het einde van de week heeft ieder kind dus elke activiteit een keertje gedaan. Voordeel is dat groepsactiviteiten aan een tafel vaak sneller opgeruimd zijn en dat is gezien de kortere tijd van een spelinloop wel prettig. Anders zijn kinderen langer aan het opruimen dan aan het spelen. Een nadeel is dat kinderen dan altijd met dezelfde kinderen uit hun groepje werken.

 • Wanneer de kinderen geen vaste plek aan een tafel hebben kun je de groepjes een kleur geven en deze kleur elke dag naar een volgende activiteit verplaatsen, zodat zij weten waar zij aan het werk moeten. In dat geval rouleren de werkjes dus niet, maar de groepjes.

 • Heb je te weinig tafels? Dan kun je er ook voor kiezen om een of twee groepjes in een hoek of op de mat te laten spelen.

 • De kinderen kiezen zelf waar ze gaan spelen. Door ze vrij te laten kiezen kunnen de kinderen rustig omschakelen van huis naar school. Je kunt er wel voor kiezen bepaalde activiteiten uit te sluiten, zeker wanneer deze om meer opruimtijd vragen, dan dat de kinderen er kunnen spelen.

 • De kinderen hangen hun naamkaartje op het takenbord. De leerkracht heeft er voor gezorgd dat het aanbod van spelhoeken tijdens de inloop afgestemd is op de situatie. De hoeken die zich bijvoorbeeld op de gang bevinden kunnen worden uitgesloten, omdat dat niet handig is tussen de drukte daar.

 • Je kunt ervoor kiezen om ouders wel/niet in de klas te laten en even mee te laten spelen. Zij kunnen een handige hulp zijn om hun kind op weg te helpen door de opdracht uit te leggen en zien op die manier meteen waar hun kind mee bezig is. Wanneer je ervoor kiest om ouders erbij te betrekken spreek dan wel duidelijk een signaal af, waarop zij de klas moeten verlaten.

 • Je kunt de spelinloop ook gebruiken om bepaalde kinderen (leerkracht gebonden) in een kleine kring pre-teaching, extra instructie of uitdaging te geven.

De duur van een spelinloop hangt af van de activiteiten en de betrokkenheid en kan dus variëren. Na de spelinloop kan een kringactiviteit volgen.


Ik hoop dat deze blog jou geïnspireerd heeft om jouw dag ook eens te openen met een spelinloop. Werk je zelf al met een spelinloop?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën in een reactie op deze blog te delen!

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest


14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© 2020 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com