Juf Angelique
De (spel-)inloop
Bijgewerkt op: 3 dagen geleden
Je kunt je dag op verschillende manieren beginnen: in de kring, maar ook spelend.
In deze blog vertel ik je meer over de inloop en de spelinloop.

Goedemorgen!
De schooldag begint en de kleuters komen binnen.
Op sommige scholen mogen de ouders wel mee naar binnenkomen op sommige scholen nemen ouders in de gang of op het schoolplein afscheid van hun kind.
De school waar ik werk heeft ervoor gekozen dat ouders bij de klassendeur al afscheid nemen van hun kind. De onderbouwing daarbij is dat het daardoor voor de leerkracht overzichtelijk blijft en hij/zij de kinderen meteen alle aandacht kan geven.
Daarnaast vinden wij het voor kleuters duidelijker om kort afscheid te nemen.
Misschien heeft jouw school hier hele andere ideeën over.
Deel ze gerust in een opmerking onder dit bericht.
De voordelen van een spelinloop
Op sommige scholen wordt er gestart in de kring.
Andere scholen beginnen met een spelinloop.
De spelinloop is voor kleuters een prettige, gemoedelijke manier om even rustig op gang te komen en klasgenootjes te begroeten. De kinderen kunnen nog eventjes iets voor zichzelf doen voordat het stil zitten en stil zijn meteen moet.
Deze werkvorm kent nog veel meer voordelen:
Het afscheid nemen verloopt soepeler
Voor het eerst naar school gaan is best spannend voor jonge kinderen en sommige kinderen vinden het nog moeilijk om afscheid te nemen van hun vader of moeder.
Wanneer je met een grote kring start worden de kinderen nadrukkelijk geconfronteerd met het afscheid nemen. Met een spelinloop word het kind afgeleid tijdens het afscheid nemen en kun je de overgang van thuis naar school soepeler laten verlopen.
Voor ouders verloopt het afscheid nemen ook fijner wanneer ze hun kind heerlijk ontspannen zien spelen.
Het zorgt voor minder onrust
Kinderen hoeven niet lang in de kring te gaan zitten en te wachten en zich te vervelen totdat alle klasgenoten zitten en de kring opgestart kan worden, maar kunnen meteen aan de slag. Geen wachttijd, die vaak zorgt voor onrust, maar werktijd dus!
Er is meer ruimte voor persoonlijke aandacht
Als leerkracht kun je op deze manier, ook in een grotere groep, even persoonlijke aandacht hebben voor elk kind, ze één voor één zien, een hand schudden, goedemorgen wensen en vragen hoe het gaat. Het geeft jou als leerkracht ook de gelegenheid om even een rondje door de klas te lopen om even te observeren en te kijken wat er speelt onder de kinderen.
En het geeft kinderen de ruimte om iets aan de leerkracht te vertellen.
Er is meer ruimte voor contact met ouders
Voor de ouders is er op deze manier ruimte om even kort wat aan de leerkracht te vragen of mede te delen. Dit zorgt voor een goede relatie tussen leerkracht en ouders. En hierdoor heb je het ook snel in de gaten als er iets speelt. De ouders zien ook meteen wat er in de klas gebeurt.
Het geeft kinderen de ruimte om elkaar te begroeten
Het binnenkomen is ook een moment voor de kinderen om elkaar te begroeten. Ze kunnen tijdens een spelinloop, voordat ze aan de slag gaan, even naar elkaar toe lopen om even iets te vertellen of om af te spreken. Het is belangrijk dat de kinderen zich fijn voelen op school en zich sociaal ontwikkelen. Geef ze die ruimte dus ook!
Je ziet meteen wie er niet is
Als je met een takenbord of naamkaartjes werkt zie je meteen of alle leerlingen er zijn en dat bespaart weer tijd.
Het geeft ruimte om werkjes af te maken
Misschien zijn er nog kinderen die een werkje moeten afmaken.
Zij kunnen dat dan alvast tijdens de inloop te doen.