top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

OneNote

Bijgewerkt op: 4 feb.

Het vrij onbekende OneNote is een digitaal notitieblok en hoort net zoals onder andere Word, Excel en PowerPoint bij Microsoft Office. In deze blog lees je hoe je OneNote praktisch kunt toepassen in jouw kleuterklas.Wat is OneNote?


Bijna iedereen is bekend met de programma’s PowerPoint, Excel en Word binnen Microsoft Office. Bij Office horen echter nog meer programma’s, waaronder het vrij onbekende OneNote. Je kunt OneNote het beste vergelijken met een digitaal notitieblok: je kunt er aantekeningen in bewaren, tekst, afbeeldingen en video’s.

OneNote kun je als het ware vergelijken met een multomap.

In de map zitten tabbladen en achter de tabbladen zitten pagina’s met aantekeningen. Binnen OneNote kun je verschillende van dit soort mappen inrichten.

Denk vooraf na over een handige indeling. Wil je OneNote bijvoorbeeld gebruiken om lesideeën rondom verschillende vakgebieden te verzamelen, dan kun je tabbladen per vakgebied maken of juist per onderwerp.

Je kunt achteraf overigens alles ook weer opnieuw indelen.

Om gebruik te kunnen maken van OneNote heb je een Microsoftaccount nodig.

Dat heb je al wanneer je een e-mailaccount hebt via Hotmail of Livemail en anders kun je er gratis eentje aanmaken. Daarnaast moet het Officepakket op de computer geïnstalleerd zijn. Je kunt ook gebruikmaken van Office 365. Dat is een eenvoudige versie van het Officepakket die niet lokaal op de computer staat, maar die je direct vanaf het internet kunt benaderen en gebruiken. Daarnaast is het mogelijk om OneNote als app te installeren op een smartphone of een tablet. Op die manier kun je extra snel en vanaf elke locatie informatie aan de notitiepagina’s toevoegen. De OneNote-app voor tablet of smartphone biedt wel minder mogelijkheden dan de computerversie. De app is vooral geschikt voor het opzoeken van informatie, het toevoegen van korte aantekeningen of het afvinken van lijstjes.


Programma’s als PowerPoint, Excel en Word werken integraal binnen OneNote.

Zo kun je bijvoorbeeld notities maken bij PowerPointdia’s of een tabel vanuit Excel openen.

Door op uw computer de Windowstoets (de knop met het Windows-logo) tegelijkertijd met de S-toets in te drukken kun je ook een afdruk van (een deel van) het scherm maken.


OneNote heeft een eigen zoekfunctie. Handig wanneer je veel notitieblokken en losse aantekeningen hebt om snel die ene belangrijke notitie terug te vinden.

Een alternatief voor OneNote is bijvoorbeeld het programma Evernote.

 

OneNote voor de leerkracht


Je kunt OneNote gebruiken als digitaal notitieblok.

Bijvoorbeeld voor notulen van vergaderingen, lesideeën en andere aantekeningen.

Alles wordt direct gesynchroniseerd zodat je altijd de laatste versie van jouw notities te zien krijgt, waar je ook inlogt. Wanneer je de gratis app van OneNote ook op uw tablet of smartphone installeert dan kun je dus ook vanuit de gymzaal, het schoolplein of vanaf een andere locatie jouw aantekeningen naar OneNote versturen.

Dat geldt overigens ook voor foto’s die je maakt. Met de app op jouw tablet of smartphone kun je foto’s maken en die direct opslaan bij uw notities.

Je kunt de pagina’s vervolgens ook mailen.


OneNote is bijvoorbeeld een handige tool voor als je samen met collega’s een project aan het voorbereiden bent. Losse aantekeningen, planningen, losse ideeën: je zet ze allemaal in OneNote. Ook kun je een handige to-do-lijst samenstellen en taken afvinken wanneer ze af zijn. Dat kan zowel op de pc als via de app. Wanneer leerkrachten (of kinderen) met een eigen Microsoft-account inloggen kun je binnen een notitieblok direct zien welke leerling verantwoordelijk is voor welke tekst. •

 

OneNote voor de kinderen


Kinderen kunnen binnen OneNote ook samenwerken aan een opdracht of project.

Ze kunnen er zelfs een werkstuk in maken, omdat ze eenvoudig afbeeldingen en video’s aan de tekst kunnen toevoegen. Wanneer je in jouw klas met tablets werkt, kun je met OneNote op een handige manier documenten delen met uw leerlingen

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!


.0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Twitter

bottom of page