site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

Krijt

Bijgewerkt op: 21 jun.

Krijt is een veelzijdig materiaal, waar bij uitstek zeer expressief mee gewerkt kan worden.

Het is eenvoudig op te brengen, dekkend en vult het papier snel op.

In deze blog vertel ik je er meer over..De materialen


Er zijn diverse soorten krijt verkrijgbaar, die verwant zijn met elkaar, maar niet hetzelfde zijn:


Vetkrijt:

Vetkrijt bevat, naast was en kleurpigmenten, zoals de naam ook al aangeeft, vet (olie of was) als bindmiddel. Het gebruik van vetkruid is al oeroud.

Industrieel vetkrijt, dat nog steeds gemaakt wordt in een beperkt kleurgamma, is veel harder dan het latere oliepastel dat speciaal voor de tekenles in scholen ontwikkeld zou worden, omdat olie als component ontbreekt.


Waskrijt:

Waskrijt is een tekenmateriaal bestaande uit was en kleurpigmenten en de hardere variant van vetkrijt. Het kan gegoten of geperst zijn.

De gegoten krijtjes zijn zachter dan de geperste.

Talens heeft hier in Nederland de merknaam Wasco aan gegeven.

In Amerika worden ze Crayola genoemd. Elk merk heeft zijn eigen kenmerkende eigenschappen door het gebruik van verschillende ingrediënten en verhoudingen.

Kleurovergangen zijn met wasco niet goed mogelijk, omdat de tweede laag de eerste van het papier optilt. De houdbaarheid van tekeningen in waskrijt is door de eenvoudige samenstelling van het bindmiddel groter dan bij oliepastel.


Oliepastel:

Oliepastel wordt vaak verward met wasco of het oudere vetkrijt, maar is niet hetzelfde.

Het bevat, naast was en kleurpigmenten, zoals de naam al aangeeft, ook olie als bestanddeel en is daardoor over het algemeen zachter en vetter dan waskrijt.

Oliepastel geven makkelijker kleur af aan het papier.

Kleurovergangen zijn met oliepastel krijtjes ook heel goed mogelijk.

Oliepastel werkt veel schilderachtiger dan waskrijt of vetkrijt en wordt daarom serieuzer genomen als medium voor kunstenaars. Hierdoor hebben sommige fabrikanten krijt op de markt gebracht onder naam oliepastel terwijl er geen druppel olie in zit!

Een nadeel van dit materiaal is echter dat het de ondergrond waarop gewerkt wordt aantast. De olie die in de pastel zit, droogt niet. Daardoor trekt het in het papier wat vervolgens door het pastel wordt aangetast. Bij goedkopere pastel trekt het pigment ook in het papier waardoor er verkleuringen ontstaan. Nog een nadeel is dat de olie uit de pastel zich op de kleurlaag opbouwt. Daardoor ontstaat een witachtige uitslag die de originele kleuren verdoezelt. Dit kan op zich makkelijk weggepoetst worden met een wollen doek.

Dan ontstaat echter een volgend probleem. De was zorgt voor flexibiliteit en structuur van de oliepastel. Veeg je dit vaker weg dan zal het werk op den duur kwetsbaar worden omdat de laag gaat brokkelen. Het gebruik van was vernis voorkomt dit voor een groot deel.

Deze vernis bevat bijenwas.


Tip: Wil je de wikkels van de wasco verwijderen? Leg ze dan even in een laagje water!


Gebruik altijd een groot formaat papier om op te krijten

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!

..

.

.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page