Zoeken

Het Kleurenmonster: Schrijfhoek

Bijgewerkt: nov 10

In deze blog geef ik je tips voor de schrijfhoek bij het thema Het Kleurenmonster.


De schrijfhoek

Letters uit tijdschriften:

Neem de omtrek van een monster en laat deze opvullen met letters die de kinderen uit tijdschriften hebben geknipt. Bijvoorbeeld: de letter M van monster.


Lettermonster:

Maak een lettermonster en laat de kinderen hiermee letters in boekjes zoeken.Lettermonster: Verander een doos in een kleurenmonster en knip de mond eruit. Leg er letterkaartjes bij. De kinderen voeden het monster met een bepaalde letter. Je kunt er deze kleurenmonsters bij gebruiken. Je vindt ze hier.Lettermepspel:

Schrijf letters op Kleurenmonsters en leg deze op de tafel. Geef twee tot vier kinderen een vliegenmepper en noem een letter. Wie slaat er het eerst op de ....?

Je vindt de afbeeldingen van de Kleurenmonsters hier.Woordkaarten:

 • Laat de woordkaarten, behorende bij dit thema, sorteren op beginletter. Alle woorden met dezelfde beginletter worden bij elkaar gelegd. Als je met een letter van de week werkt kun je de woordkaarten ook alleen op deze letter laten sorteren. Alle kaarten met bijv. de K vooraan komen dan in een doosje of iets dergelijks en de rest niet.

 • Maak met de kinderen een slinger van de woordkaarten bij het thema. Begin bijv. met het woord monster. Vraag de kinderen welke letter je bij dit woord achteraan ziet. Zoek nu een woordkaart, die met deze letter begint en ga zo steeds verder.

 • Laat de kinderen een woordkaart zoeken met dezelfde letters als in zijn/haar naam (of neem alleen de beginletter)

 • Laat de woordkaarten, behorende bij dit thema op een blad met voldoende stempelruimte nastempelen en maak er eventueel een stempelboekje van door de bladen te bundelen. De kinderen doen op deze manier ervaringen op met letterherkenning. Leer de kinderen hierbij aan dat ze links beginnen en begin met korte woorden.

 • Print de woordkaarten dubbel uit, plastificeer ze en knip van één set de woorden los van de kaarten. De kinderen zoeken de juiste woordjes weer bij de plaatjes. Maak het moeilijker door de losse woorden en woordkaarten verder uit elkaar te leggen. De kinderen mogen de woordjes dan niet meenemen (hiermee doe je nog meer een beroep op het visueel geheugen). Voor kinderen die al kunnen lezen laat je de set met de woorden eraan vast achterwege. Zij zoeken het woord bij de plaatjes door de woorden te lezen.

 • Print woordkaarten uit waar alleen de woorden op vermeld staan. De kinderen tekenen het juiste plaatje erbij.

 • Laat de woordkaarten naleggen met bijv. magnetische letters of de letterdoos.

 • Laat de woordkaarten naschrijven op een whiteboard.

 • Laat de kinderen tellen uit hoeveel letters het woord op de woordkaarten, behorende bij dit thema, bestaat. Is het een lang of kort woord?

 • Verstop woordkaarten in een bak met gekleurde voorwerpen of confetti. Laat de kinderen de kaarten opgraven en op beginklank sorteren

 • De kinderen leggen woorden van dit thema met allerlei verschillende gekleurde spullen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook eens aan teldopjes, doppen, gekleurde steentjes, knopen, fiches en andere loose parts.

Letterspoor maken:

Laat de kinderen de letter K van kleurenmonster met plastic dopjes maken.

IPad/tablet

Schrijfpatronen:

Voeg ook eens een werkblad met een schrijfpatroon toe aan de notitie app op je iPad. Door twee keer op de foto te tikken kun je er met een door jouw gekozen gekleurde soort pen in schrijven. Wanneer je een ‘stylus’ gebruikt (pen om op de iPad mee te schrijven) die speciaal voor kleuters is, kun je de kleuters zelf het schrijfpatroon laten maken. Natuurlijk moet je dit ook nog steeds op papier doen maar op deze manier heb je een extra mogelijkheid gecreëerd om te oefenen met een pengreep. Dit is weer een andere manier van oefenen.


Letterspeurtocht:

Ga op letterspeurtocht met de app Clips. De kinderen gaan met de iPad door de klas en overal waar ze een bepaalde letter/klank in horen daar maken ze een stukje film van en dat wordt uiteindelijk een clip. Je kunt ook instellen dat wat je zegt wordt opgenomen en weergeven als tekst in de clip. Zo kun je de kleuters vragen om ook het woord van het voorwerp waar ze een filmpje van maken uit te spreken. Het komt dan in beeld. Je kunt natuurlijk ook gewoon de camera functie op de iPad/tablet gebruiken. Geef de kleuters de opdracht alles te fotograferen wat ze tegenkomen met deze letter. Wanneer ze overal foto’s van hebben gemaakt, kun je deze vervolgens nabespreken met jouw kleuters. Kunnen ze vertellen wat ze hebben gefotografeerd en waar ze de klank horen? Misschien willen ze het zelfs wel presenteren aan de hele klas!

Onder het tabblad geletterdheid op deze website vind je meer achtergrondinformatie over geletterdheid bij kleuters.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!


© 2020 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com