Zoeken

Het Kleurenmonster: Beeldend/2d

Bijgewerkt: apr 5

In deze blog geef ik je allerlei suggesties voor 2 dimensionale knutselwerkjes rondom het thema Het Kleurenmonster.Teken-/kleurmateriaal


Kleurenmonster:

Teken het Kleurenmonster met kleurpotloden of stiften. Kleur deze ook in, bijv. met bolletjes, streepjes of andere patronen.


Kleurenmonster-Mondriaan:

Trek met een liniaal horizontale en verticale strepen door het Kleurenmonster en kleur een aantal vakken daarna geel, blauw en rood voor een Kleurenmonster-Mondriaan.Kleurenmonster, stap-voor-stap:

Leer de kinderen stap voor stap een kleurenmonster tekenen. Laat ze er ook allemaal een situatie bij tekenen waarom het kleurenmonster zich zo voelt.


Emoties:

De kinderen tekenen zichzelf boos, verdrietig, blij enz.... Ze kunnen ook tekenen waarvan ze boos, verdrietig, blij enz worden. De voorbeelden kun je hier downloaden.


Kleurenmonsters in potjes:

Geef de kinderen een tekenblad met daarop 7 potjes en laat ze er kleurenmonsters in tekenen: eentje in de war, eentje blij, eentje boos, eentje verdrietig, eentje bang, eentje kalm en eentje verliefd. Het voorbeeld kun je hier downloaden.


Het meisje en het monster:

Geef de kinderen een tekenblad met daarop het meisje uit het boek van het kleurenmonster en laat ze er het kleurenmonster bij tekenen. Het voorbeeld kun je hier downloaden.

Tekenen op muziek:

Laat de kinderen tekenen op verschillende muziekstukken: een blij, verdrietig, eng, kalm, romantisch of boos muziekstuk. Je kunt er ook voor kiezen om ze samen te laten tekenen (bijv. samen boos ruzie maken op papier).

Klik hier voor nog meer tekenwerkjes rondom het Kleurenmonster.

Houtskool


Het bange Kleurenmonster:

Het zwarte Kleurenmonster tekenen of kleuren met houtskool. Daarna uitknippen en het Kleurenmonster bijvoorbeeld op een achtergrond van geblazen zwarte ecoline plakken.

Wasco en ecoline


Kleurenmonster van wasco:

Teken een Kleurenmonster met wasco. Plak er daarna ogen, een mond en tanden op.

Gebruik een zwart papier als achtergrond.


Bellen blazen:

Doe een scheut afwasmiddel met een beetje ecoline of kleurstof in een diep bord.

Laat de kinderen met een rietje in de vloeistof blazen. Er ontstaan nu gekleurde bellen. Leg daar een kleurplaat van een Kleurenmonster op en maak zo een afdruk van de belletjes. Vul meerdere borden met allemaal een andere kleur kleurstof, zodat de kinderen verschillende kleuren afdrukken kunnen maken.


Kleurenmonster op een achtergrond van wasco:

Kleur de achtergrond in met wasco en plak er een Kleurenmonster op.


Potjes met emoties:

Teken met wasco zo klein mogelijke gekleurde bolletjes in potjes.Ecolinemonsters:

Laat een druppel ecoline op het papier vallen. Blaas deze met een rietje alle kanten op. Als de ecoline droog is kunnen de kinderen er ogen etc. op tekenen of plakken.


Kleurenmonster van wasco/ecoline:

Kleur een Kleurenmonster met wasco en ga er daarna met ecoline overheen.


Het verdrietige Kleurenmonster:

Kleur een Kleurenmonster met blauwe waterverf of stift. Knip het kleurenmonster uit en plak deze op een ondergrond van blauwe geblazen of druppels ecoline. Nu lijkt het alsof het monster huilt. Je kunt van tevoren eventueel het papier wat nat sproeien.


Kleurenmonster met zwarte marker, wasco en ecoline:

Teken met een zwarte marker of wasco een kleurenmonster of geef de kinderen een kleurplaat van een kleurenmonster. Deze kleuren ze vervolgens met waterverf of ecoline.

Dit kan met een kwast, maar ook door met een rietje de ecoline zachtjes alle kanten uit te blazen. Het voorbeeld vind je hier.


Een Kleurenmonster toveren:

Teken een Kleurenmonster met witte wasco. Ga er daarna met ecoline overheen, zodat het kleurenmonster tevoorschijn komt.


Een achtergrond van ecoline:

Maak een achtergrond met ecoline. Plak er een ingekleurd of beplakt (stukjes papier) of geknutseld Kleurenmonster op. Variatie: Maak een rand van gekleurde plakfiguren.


(Vinger-)verf


Vingerverf:

Teken een kleurenmonster of gebruik een kleurplaat van het kleurenmonster. Vul deze op door met vingerverf stipjes of streepjes te zetten.


Kleurenmonster:

Kleur de omtrek van een kleurenmonster met verf in.

Klik hier voor een verzameling omtrekken, die je hierbij kunt gebruiken.


Kleurenmonster:

Laat de kinderen zelf een kleurenmonster verven.


Verven met wol:

Kleur een omtrek van het kleurenmonster (of de achtergrond) met stukjes wol, die je vastmaakt aan een wasknijper en in de verf drenkt.


Verven met pomponnen:

Kleur de omtrek van een kleurenmonster met pomponnen (vastgemaakt aan een knijper), die je in de verf drenkt.


Verven met een keukenrol:

Laat een paar druppels verf op de omtrek van een kleurenmonster (of de achtergrond) vallen en rol er daarna met een keukenrol overheen.


Verven met een knikker:

Leg een omtrek van een kleurenmonster (of de achtergrond) in een doos, doe wat verf op de randen en rol een knikker door de verf, over het Kleurenmonster heen.


Sponzen:

Spons met verf een achtergrond voor het kleurenmonster.


Een achtergrond van verf:

Kleur een Kleurenmonster en knip deze uit.

Plak het Kleurenmonster op een achtergrond van strepen verf, steeds een andere kleur.


Hand-/voetafdruk:

Maak met verf een hand-/voetafdruk op papier en plak daar, als deze droog is, ogen, een mond en tanden op of teken deze er met stift op.


Stempelen met blaadjes:

Maak verfafdrukken met groene verf en blaadjes op papier en plak er daarna het groene kleurenmonster erop.


Stempelen met een rolletje:

Kleur een Kleurenmonster en knip deze uit. Plak het Kleurenmonster op een achtergrond, waarop je met een wc rol gekleurde cirkels hebt gestempeld.


Verven met scheerschuim:

Vul een bak met scheerschuim en roer hier verschillende kleuren verf of ecoline doorheen. Leg er een kleurplaat of omtrek van een Kleurenmonster op en haal deze er meteen weer vanaf. Het scheerschuim laat nu een mooie afdruk achter op het papier.


Verven met een vork:

Schilder met een plastic vork en zwarte verf een achtergrond voor het bange kleurenmonster. Deze kun je er daarna opplakken.Emoties in potjes:

Geef de kinderen een omtrek van een fles/potje en laat ze deze vol kleuren met de kleur verf die bij een emotie hoort. Plak als het werkje droog is een foto van het kind erin en laat hem/haar daarop ook blij, boos, bang etc. kijken (afhankelijk van het kleur potje).

Het voorbeeld van het potje kun je hier downloaden.

Textiel


Kleurenmonster beplakken met textiel:

Plak stukjes vilt, stof of wol op een omtrek of kleurplaat van het kleurenmonster.


Een Kleurenmonster omwikkelen:

Wikkel stukjes wol om een omtrek of kleurplaat van het kleurenmonster.

Je kunt de wol ook rijgen. Maak hiervoor gaatjes aan de zijkanten van de omtrek.

Het voorbeeld kun je hier downloaden.

Papier


Plakfiguren:

Plak plakfiguren in allerlei kleuren rondom een Kleurenmonster.


Scheuren:

Plak de omtrek van een Kleurenmonster vol met stukjes gescheurd (vloei-/cellofaan-/sitz- of gewoon) papier.


Knippen:

Plak de omtrek van een kleurenmonster vol met geknipte reepjes of hartjes van papier.


Crêpepapier:

Beplak de omtrek van een kleurenmonster met propjes crêpepapier.


Kleurenmonster uitknippen:

Knip en plak omtrekken van het Kleurenmonster uit en plak ze op of knip en plak een kleurenmonster van gekleurd papier uit de vrije hand.


Vlechten:

Neem de omtrek van een Kleurenmonster en snijdt er rechte banen in.

Laat de kinderen daar met vlechtstroken doorheen vlechten.


Vloeipapier:

Leg stukjes vloeipapier op een omtrek van het Kleurenmonster en besproei deze met water. Haal ze er na een poosje vanaf. De verf van het vloeipapier blijft nu achter op het Kleurenmonster en dat geeft een heel leuk effect.Blokjesmozaïek:


Een kleurenmonster van blokjesmozaïek:

Gebruik ze daarna eventueel als plattegrond om ze na te laten bouwen met bouwmaterialen.Met foto


Ik ga naar school!

Fotografeer het kind van top tot teen en plak deze foto tussen de armen van het Kleurenmonster. De kleurplaat vind je hier.


Overige


Kleurenmonster van ijslollystokjes:

Maak een Kleurenmonster van ijslollystokjes. Hier vind je voorbeelden.


Onder het tabblad "Motoriek/fijne motoriek" op deze website vind je meer achtergrondinformatie over beeldend onderwijs aan en de fijne motoriek van kleuters.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest


Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Inspireer dan collega’s door jouw ideeën en bevindingen als reactie op dit artikel te delen!


129 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven