Zoeken

Kippen en eieren: De schrijfhoek

In deze blog geef ik je tips voor de schrijfhoek bij het thema kippen en eieren.Letters


Letters uit tijdschriften:

Je hebt nodig:

- Een omtrek van een haan, kip, huiken of ei

- Tijdschriften

- Een schaar

- Lijm en een kwastje

De kinderen vullen de omtrek met letters op die ze uit tijdschriften hebben geknipt. Bijvoorbeeld: de letter H van Haan, de letter K van kip of kuiken of de letter EI van ei.


Letterdoos:

Je hebt nodig:

- Verander een doos in een kip.

- Leg er letterkaartjes bij.

De kinderen voeden de haan, de kip of het kuiken met een bepaalde letter.


Eitje leggen:

Je hebt nodig:

- Kunststof eieren. Schrijf letters op de eieren.

- Eierdozen voor zes eieren.

De kinderen pakken een woordkaart, kijken naar het woord en leggen dit na in een eierdoos.


Letterkaarten:

Je hebt nodig:

- Letterkaarten

 • Vliegenmepperspel: Leg de letterkaarten op de tafel. Geef twee tot vier kinderen een vliegenmepper en noem een letter. Wie slaat er het eerst op de ....?

 • Lettertwister: Leg de letterkaarten op de grond. Vervolgens doen de kinderen opdrachten met lichaamsdelen en letters, zoals: zet je hand op de 'b'. Zet je voet op de 'l'.

Woorden


Woordkaarten:

Je hebt nodig:

- Woordkaarten

 • Laat de woordkaarten, behorende bij dit thema, sorteren op beginletter. Alle woorden met dezelfde beginletter worden bij elkaar gelegd. Als je met een letter van de week werkt kun je de woordkaarten ook alleen op deze letter laten sorteren. Alle kaarten met bijv. de letter K vooraan komen dan in een doosje of iets dergelijks en de rest niet.

 • Laat de kinderen een woordkaart zoeken dezelfde letters als in zijn/haar naam (of neem alleen de beginletter)

 • Laat de woordkaarten, behorende bij dit thema op een blad met voldoende stempelruimte na stempelen en maak er eventueel een stempelboekje van door de bladen te bundelen. De kinderen doen op deze manier ervaringen op met letterherkenning. Leer de kinderen hierbij aan dat ze links beginnen en begin met korte woorden.

 • Print de woordkaarten dubbel uit, plastificeer ze en knip van één set de woorden los van de kaarten. De kinderen zoeken de juiste woordjes weer bij de plaatjes. Maak het moeilijker door de losse woorden en woordkaarten verder uit elkaar te leggen. De kinderen mogen de woordjes dan niet meenemen (hiermee doe je nog meer een beroep op het visueel geheugen). Voor kinderen die al kunnen lezen laat je de set met de woorden eraan vast achterwege. Zij zoeken het woord bij de plaatjes door de woorden te lezen.

 • Print woordkaarten uit waar alleen de woorden op vermeld staan. De kinderen tekenen het juiste plaatje erbij.

 • Laat de woordkaarten na leggen met bijv. magnetische letters of de letterdoos.

 • Laat de woordkaarten naschrijven op een whiteboard.

 • Laat de kinderen tellen uit hoeveel letters het woord op de woordkaarten, behorende bij dit thema, bestaat. Is het een lang of kort woord?

 • Verstop woordkaarten in een bak met nootjes of bladeren. Laat de kinderen de kaarten op beginklank sorteren.

 • Maak met de kinderen een slinger van de woordkaarten bij het thema. Begin bijv. met het woord 'kip' Vraag de kinderen welke letter je bij dit woord achteraan ziet. Zoek nu een woordkaart, die met deze letter begint en ga zo steeds verder.

 • De kinderen leggen woorden van dit thema met allerlei verschillende spullen die in de klas te vinden zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld ook eens aan schelpen, glaskralen, steentjes, nootjes, knopen, fiches, takjes en andere loose parts enz.

 • Schrijf de woorden met je vinger in scheerschuim.

 • Schrijf de woorden met je vinger in een dun laagje zout.

 • Lettermemory: Om de kleuters die al kunnen lezen extra uitdaging te geven, kun je een memoryspel aanbieden, waarbij ze de plaatjes met het juiste woord bij elkaar moeten zoeken.


Verbindingen met andere hoeken


De kinderen kunnen in de schrijfhoek ook dingen maken voor de andere hoeken, zoals:

 • Een naamkaart/bord voor de boerderij, het kuiken.

 • Een stappenplan (hoe wordt een kuiken geboren?)

 • Een open/dicht kaart voor de eierwinkel

 • Posters voor de eierwinkel

 • Een welkombord voor de eierwinkel

 • Kernwoorden, die ze op de materialen in de huishoek of de thematafel plakken.

IPad/tablet


Schrijfpatronen:

Voeg ook eens een werkblad met een schrijfpatroon toe aan de notitie app op je iPad. Door twee keer op de foto te tikken kun je er met een door jouw gekozen gekleurde soort pen in schrijven. Wanneer je een ‘stylus’ gebruikt (pen om op de iPad mee te schrijven) die speciaal voor kleuters is, kun je de kleuters zelf het schrijfpatroon laten maken. Natuurlijk moet je dit ook nog steeds op papier doen maar op deze manier heb je een extra mogelijkheid gecreëerd om te oefenen met een pengreep. Dit is weer een andere manier van oefenen.


Letterspeurtocht:

Ga op letterspeurtocht met de app Clips. De kinderen gaan met de iPad door de klas en overal waar ze een bepaalde letter/klank in horen daar maken ze een stukje film van en dat wordt uiteindelijk een clip. Je kunt ook instellen dat wat je zegt wordt opgenomen en weergeven als tekst in de clip. Zo kun je de kleuters vragen om ook het woord van het voorwerp waar ze een filmpje van maken uit te spreken. Het komt dan in beeld. Je kunt natuurlijk ook gewoon de camera functie op de iPad/tablet gebruiken. Geef de kleuters de opdracht alles te fotograferen wat ze tegenkomen met deze letter. Wanneer ze overal foto’s van hebben gemaakt, kun je deze vervolgens nabespreken met jouw kleuters. Kunnen ze vertellen wat ze hebben gefotografeerd en waar ze de klank horen? Misschien willen ze het zelfs wel presenteren aan de hele klas!


Onder het tabblad "Geletterdheid/de taalhoeken" op deze website vind je meer achtergrondinformatie over de schrijfhoek. Daarnaast vind je allerlei praktische suggesties in mijn blogs "De schrijfhoek" op de diverse themapagina's.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!.


0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven