Zoeken

De bouwhoek: Inspiratie

Hoe inspireer je kinderen en daag je ze uit om de aanwezige materialen in de bouwhoek nog beter te gebruiken? In deze blog lees je er meer over!


Bouwen vanuit de belevingswereld

Bij jonge kinderen start inspiratie altijd vanuit hun eigen belevingswereld en ervaring.

Ga daarom met ze naar buiten om echte bouwwerken te bekijken, fotografeer deze en hang deze foto’s op, zodat de kinderen ze kunnen nabouwen.

Ook een uitstapje naar een echte bouwplaats werkt inspirerend.

Of vraag de kinderen om een foto van hun eigen huis en plak deze op de blokken.

Beeldmateriaal bekijken

Bespreek foto’s van gebouwen. Nog leuker: neem gebouwen uit de omgeving van de kinderen. Kinderen kunnen vervolgens op geheel eigen wijze en op eigen niveau aan de slag. Hang de voorbeelden van bouwwerken op of verzamel ze in een map.


Verrijk je bouwhoek ook eens met bouwvoorbeelden.

Hang foto's van hun eigen bouwwerken op of maak een bouwinspiratieboek, waar de foto 's van de bouwwerken van de kinderen in komen.

In de downloads onderaan deze blog vind je een voorbeeld.

Spreek vooraf af waar een bouwwerk aan moet voldoen om in het boek terecht te komen. Vaak kunnen kinderen daar zelf hele goede criteria voor bedenken.

Door foto's te maken van hun eigen bouwwerken inspireer je kinderen tot beter bouwen en kunnen kinderen bouwwerken van anderen nabouwen.

Dat laatste is weer een hele goede oefening in het ruimtelijk inzicht.


Denk ook eens aan: schematische bouwvoorbeelden, hoogtekaarten, ontwerptekeningen, maquettes en plattegronden. Gebruik ze vooral ter inspiratie en verrijking.

Laat de kinderen vooral zelf bouwen. Hang ook eens praatplaten of posters op en zet boeken neer over je thema, gebouwen of de bouwplaats.

Bouwen of construeren op een ondergrond

Laat de kinderen eens op een ondergrond bouwen. Trek op een karton of een lap bijv. blokken om met een stift en laat de kinderen verder bouwen op deze fundering. Ook kun je een plank die je met schoolbordverf beschildert als ondergrond gebruiken of een omtrek met tape op de vloer plakken waarop de kinderen verder moeten bouwen.

Wanneer je het bouwen in de hoogte wil stimuleren kun je ook hoepels als ondergrond gebruiken en de kinderen binnen deze omtrek laten bouwen.

Door op of tegen een spiegel te bouwen kunnen kinderen alle kanten van hun bouwwerk zien en een gebouw symmetrisch maken.


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest of bij mijn andere blogs over bouwen (onder het tabblad spel op deze website).

Heb jij zelf ook nog leuke aanvullingen?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën en bevindingen als reactie op dit artikel te delen!


DOWNLOADS© 2020 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com