Zoeken

Hoe inspireer je kinderen om te gaan bouwen?

Bijgewerkt: 2 dagen geleden

Hoe inspireer je kinderen en daag je ze uit om de aanwezige materialen in de bouwhoek nog beter te gebruiken? In deze blog lees je er meer over!Bouwen vanuit de belevingswereld


Bij jonge kinderen start inspiratie altijd vanuit hun eigen belevingswereld en ervaring.

Ga daarom met ze naar buiten om echte bouwwerken te bekijken, fotografeer deze en hang deze foto’s op, zodat de kinderen ze kunnen nabouwen.

Ook een uitstapje naar een echte bouwplaats werkt inspirerend.

Of vraag de kinderen om een foto van hun eigen huis en plak deze op de blokken.

Beeldmateriaal bekijken


Bespreek foto’s van gebouwen. Nog leuker: neem gebouwen uit de omgeving van de kinderen. Kinderen kunnen vervolgens op geheel eigen wijze en op eigen niveau aan de slag. Hang de voorbeelden van bouwwerken op of verzamel ze in een map.


Verrijk je bouwhoek ook eens met bouwvoorbeelden.

Hang foto's van hun eigen bouwwerken op of maak een bouwinspiratieboek, waar de foto 's van de bouwwerken van de kinderen in komen.

Of laat kinderen met de iPad door middel van foto’s van hun bouwwerk een stappenplan voor iemand anders maken, zodat andere kinderen het gebouw kunnen nabouwen en beperk het aantal foto's wat ze mogen maken (bijv. maximaal drie).


Je kunt dit voorbeeld hier downloaden


Spreek vooraf af waar een bouwwerk aan moet voldoen om in het boek terecht te komen. Vaak kunnen kinderen daar zelf hele goede criteria voor bedenken.

Door foto's te maken van hun eigen bouwwerken inspireer je kinderen tot beter bouwen en kunnen kinderen bouwwerken van anderen nabouwen.

Dat laatste is weer een hele goede oefening in het ruimtelijk inzicht.


Denk ook eens aan: schematische bouwvoorbeelden, hoogtekaarten, ontwerptekeningen, maquettes en plattegronden. Gebruik ze vooral ter inspiratie en verrijking.

Laat de kinderen vooral zelf bouwen. Hang ook eens praatplaten of posters op en zet boeken neer over je thema, gebouwen of de bouwplaats.

Bouwen of construeren op een ondergrond


Laat de kinderen eens op een ondergrond bouwen. Trek op een karton of een lap bijv. blokken om met een stift en laat de kinderen verder bouwen op deze fundering. Ook kun je een plank die je met schoolbordverf beschildert als ondergrond gebruiken of een omtrek met tape op de vloer plakken waarop de kinderen verder moeten bouwen.

Wanneer je het bouwen in de hoogte wil stimuleren kun je ook hoepels als ondergrond gebruiken en de kinderen binnen deze omtrek laten bouwen.

Door op of tegen een spiegel te bouwen kunnen kinderen alle kanten van hun bouwwerk zien en een gebouw symmetrisch maken.

Onder het tabblad "Spelen en werken/Bouwen en constructie" op deze website vind je meer achtergrondinformatie over de bouwhoek.

Kijk voor meer suggesties ook eens bij de diverse thema's en op mijn Pinterest Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!.

169 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven