site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken

Het wenmoment

Foto van schrijver: Juf AngeliqueJuf Angelique

Bijgewerkt op: 15 feb 2024

Sommige scholen organiseren aan het einde van het schooljaar een kennismaking-, wen- of doorschuifmiddag. In deze blog vertel ik je meer over de kennismaking met je nieuwe groep en de invulling daarvan.


Een kennismakingsmoment is heel waardevol


De overgang naar een nieuw leerjaar of een nieuwe klas kan soms voor veel onzekerheid bij kinderen zorgen. Daarom is het zinvol om de kinderen van tevoren een stukje vertrouwen en veiligheid te bieden voor volgend schooljaar en een kennismakingsmoment te plannen.

Op die manier kunnen de kinderen kennismaken met de nieuwe leerkracht en wat ze gaan leren in de (volgende) groep. Als je met een duo-collega werkt is het in ieder geval fijn als deze ook heel even zijn/haar gezicht kan komen laten zien.


Maar niet alleen voor de kinderen in zo’n middag fijn, ook voor de leerkracht is het fijn om alvast een moment te hebben, waarbij je de klas leert kennen en observeren.

Het levert je van tevoren al wat informatie op het gebied van gedrag, sociaal-emotioneel, zelfstandigheid, werkhouding of taakgerichtheid. Met deze informatie kun je het jaar starten door op één van deze gebieden in te zetten en extra aandacht te geven naast de algemene aanpak. Ook kun je al veel zien/horen over de contacten van kinderen met elkaar.

Dit is soms handig, voor wanneer je zelf een groepjesindeling gaat maken.


Je kunt ervoor kiezen om een hele middag kennis te maken, maar je kunt bijvoorbeeld ook voor een uur kiezen. Waar je ook voor kiest, zorg voor een goede organisatie die voor iedereen duidelijk is. Zo ervaren de kinderen ondanks een veranderde omgeving toch rust.

 

Invulling geven aan het kennismakingsmoment


Je kunt op allerlei manieren invulling geven aan het kennismakingsmoment.

Bij de kleutergroepen is het van belang om een gezamenlijke activiteit in de kring uit te voeren, maar ook zeker een moment voor spel in de hoek of buiten.

Blijf hierin ook zoveel mogelijk in het normale dagritme.

  • Laat de kinderen zien wat ze het komend jaar leren. Wek de interesse van de kinderen en behandel eventueel een makkelijke variant van nieuwe leerstof dat specifiek is voor het nieuwe leerjaar.

  • Laat de kinderen ‘vrij werken’, zodat je de tijd hebt om individuele gesprekken aan te gaan en kinderen ook met elkaar kennis kunnen maken. Het geeft jou als leerkracht ook tijd om te observeren.

  • Zorg voor een (korte) gezamenlijke sociale activiteit (bijv. een les uit Kanjertraining ) in de kring, dat gericht is op samenwerken.

  • Neem ook de tijd voor een creatieve verwerking die je terug kunt laten komen in de klasinrichting van het volgende schooljaar.

  • Laat de kinderen uit je huidige klas een rondleiding geven aan de kinderen die na de zomer in de klas komen. Maak een paar foto’s van kenmerkende voorwerpen (of activiteiten) in uw groep. De foto’s zijn een houvast voor de kinderen tijdens het vertellen bij de rondleiding. Het is slim het fotoblad vooraf met uw klas kort door te nemen. Hun jaar zit er bijna op, als het goed is kunnen ze over alle onderwerpen op de foto’s wat vertellen. Het is tevens een leuke terugblik met elkaar over wat er geleerd en gedaan is! Koppel tijdens de kennismaking een nieuw kind aan een kind uit uw klas (duo’s, trio’s, afhankelijk van het leerlingenaantal). Het nieuwe kind krijgt het fotoblad en gaat in de klas op zoek naar de onderwerpen. Wanneer er een gevonden is vertelt het kind uit uw klas er kort iets over en mag het nieuwe kind er ook vragen over stellen. De volgorde van de foto’s hoeft daarbij niet aangehouden te worden.

  • Vertel iets over jezelf. Neem bijvoorbeeld wat items mee die belangrijk zijn voor je en/of die iets zeggen over jou. Denk aan foto's of spullen van je hobby. Vertel er iets over. Zo laat je de kinderen met jou kennis maken. Ook leuk is om het een terugkerend item te maken. Stel dan elke week of elke dag een kind centraal dat iets mee neemt wat zegt over hem of haar.

  • Maak alvast (het begin van) een verjaardagskalender.

  • Maak een groepsfoto. Kopieer deze en geef deze mee om alvast namen te oefenen in de vakantie.

  • Doe een kennismakingsspelletje. Ideetjes daarvoor vind je in mijn blog Activiteiten ter kennismaking

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!

 

Bronnen



.

.

722 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page