Zoeken

Wat leer je van rollenspel?

Bijgewerkt: mei 5

Rollenspel levert een enorme bijdrage aan de totale ontwikkeling van het kind.

Door rollenspel leren kinderen al spelend de wereld om zich heen te begrijpen.

In deze blog lees je meer over het belang van spelen in de huishoek.


Waarom spelen in de huishoek zo belangrijk is...


Rollenspel is een activiteit die, op het moment dat deze op een uitnodigende en uitdagende wijze wordt begeleid, op een speelse manier een breed scala aan ervaringen mogelijk maakt en een enorme bijdrage aan de totale ontwikkeling van het kind levert.


In de huishoek proberen we de wereld van de kinderen naar binnen te halen.

Dit doen we met een doel, we willen de kinderen namelijk de mogelijkheid bieden hun levenservaringen te verwerken en uit te spelen. In hun rollenspel spelen kinderen de grote mensenwereld namelijk in een verkleinde weergave na. Kinderen laten in hun spel dan ook zien hoe zij de wereld waarnemen en waar zij aan toe zijn.


Rollenspel is zeer belangrijk voor een evenwichtige emotionele ontwikkeling.

Door het spel vindt een kind mogelijkheden om indrukken en gevoelens die het heeft opgedaan, te verwerken. Het kan zijn angsten en boosheid kwijt, maar ook zijn plezier en blijdschap uiten. Op die manier leren kinderen grip krijgen op de wereld om hen heen en de dingen die ze eerst nog niet begrepen.


Rollenspel is eveneens van belang voor de sociale ontwikkeling.

Door het spel kunnen kinderen zichzelf en elkaar leren kennen en accepteren. Ze leren rekening houden met elkaar, teleurstellingen te verdragen enz.

In doen-alsof spel functioneren kleuters vaak boven hun niveau. Ze oefenen met vaardigheden zoals creativiteit en fantasie en scheppen een denkbeeldige wereld, waarin ze iemand anders worden, kennis maken met ander taalgebruik en nieuwe omgangsvormen. Ze kunnen experimenteren met gedrag dat ze spontaan niet zouden (durven) stellen.

In rollenspel zijn kinderen tegelijk wie ze zijn en wie ze aan het worden zijn.


Daarnaast wordt er in de huishoek ook spelenderwijs gewerkt met motorische en communicatieve ontwikkelingsdoelen, en leren kinderen er onderzoekend bezig zijn, kritisch nadenken en probleemoplossend denken. Kortom: via rollenspel leren kinderen vaardigheden die passen in het onderwijs in de 21e eeuw.


Zoals Einstein al zei: "Spelen is de hoogste vorm van onderzoek".Onder het tabblad "Spelen en werken/Rollenspel" op deze website vind je meer achtergrondinformatie over rollenspel met kleuters. Daarnaast vind je allerlei praktische suggesties in mijn blogs "De huishoek" op de diverse themapagina's.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest


Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën in een reactie op deze blog te delen!

79 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven