top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

Wat leren kinderen van buitenspel?

Bijgewerkt op: 26 aug.

Buiten spelen is veel meer dan lekker doen waar je zelf zin in hebt. Het is van onschatbare waarde voor jonge kinderen, die al spelende en bewegend de wereld om zich heen ontdekken. Beweging voedt het jonge brein en maakt hen alert en weerbaar. En zo kent het buiten spelen nog heel veel andere voordelen. In deze blog vertel ik je er meer over.De achterbankgeneratie


Kinderen zouden in hun jonge jaren hun motoriek te horen ontwikkelen om een goede basis te leggen voor hun volwassen leven. Ze zouden per dag minimaal een uur matig intensief moeten bewegen, meer is natuurlijk nog beter. Buiten spelen is een van de belangrijkste vormen van bewegen en van groot belang voor de ontwikkeling van een kind, maar bijna de helft van alle kinderen haalt dat niet en beweegt te weinig.


Voor onze "achterbankgeneratie" (kinderen die overal met de auto naar toe worden gebracht) is het namelijk niet meer zo vanzelfsprekend dat ze thuis genoeg beweeg- en buitenspeelervaringen opdoen. Buitenspeelplekken in woonwijken zijn vaak inspiratieloos en saai. Bovendien vinden veel ouders het lastig om hun kinderen buiten te laten spelen. Angst speelt daarbij soms een rol. Veel kinderen zijn het buiten spelen hierdoor zelfs een beetje verleerd. Daarnaast trekken de beeldschermen tegenwoordig ook veel buitenspeeltijd weg.

 

Het belang van lerend spelen


Buiten spelen geeft de meeste kleuters een gevoel van vrijheid en avontuur. Maar het is meer dan dat. Buiten krijgt het kind andere spelmogelijkheden dan binnen en daarmee ook andere ontwikkelingskansen. Dat komt onder andere omdat het buiten minder afgebakend is, er minder regels zijn, je lawaai mag maken en lekker mag rennen. Buiten spelen levert een enorme bijdrage aan de brede ontwikkeling van jonge kinderen.


Motoriek

Kinderen ervaren buiten verschillende vormen van bewegen en raken hun energie makkelijker kwijt. Dat de motorische ontwikkeling wordt gestimuleerd is duidelijk.

Kinderen lopen, hinkelen, huppelen, dansen, rennen, springen, glijden, duikelen, gooien met ballen en scheppen met zand. Bewegen heeft in algemene zin een positief effect op het voorkomen van de zogenaamde welvaartsziekten als diabetes, obesitas, hart- en vaatziektes.


Ruimtelijk inzicht

Kinderen ervaren op het speelplein met hun eigen lichaam ruimte, afstand, richting, hoogte, diepte en omvang.


Natuurbeleving

Kinderen doen veel ervaringen op met natuurbeleving: De frisse lucht zorgt altijd voor voldoende zuurstof, waar je brein blij van wordt. Vaak wordt er ook gezegd dat je van frisse lucht en het buiten spelen beter gaat slapen! Vitamine D zorgt voor een goede botopbouw. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht, de huid maakt dit zelf aan als je buiten bent. Daarom is het ook heel belangrijk om lekker veel buiten te spelen.

Kinderen ervaren buiten ook natuur-/weeraspecten. Ze vinden insecten, zien vogels, bloemetjes, planten, bomen. Al spelende leren ze op die manier ook zorgen voor hun natuurlijke omgeving.


Taal

Ook de taalontwikkeling wordt bij het buiten spelen gestimuleerd o.a. door het verwoorden van nieuwe ervaringen, de begrippen die ze al spelend leren, de afspraken die ze onderling moeten maken.


Gecijferdheid

De wiskundige ontwikkeling is ook een belangrijk aspect van buitenspel.

In hun spel vergelijken, meten, wegen en tellen de kinderen.

Bij spelletjes kunnen ze ook scores noteren.


Sociale ontwikkeling

Kinderen oefenen tijdens het buitenspel spontane sociale vaardigheden.

Er ontstaan buiten spontaan groepjes, het spel kan snel wisselen en onder de begeleiding van de leerkracht leren de kinderen goed om te gaan met elkaar.


Emotionele ontwikkeling

Ook de emotionele ontwikkeling krijgt tijdens het spel een stimulans.

Buiten neemt het kind zelf initiatieven, het oefent nieuwe vaardigheden en oefent zo zijn zelfvertrouwen. Maar kinderen krijgen tijdens het buiten spelen ook te maken met teleurstellingen zoals verlies of buiten gesloten worden.

Als je kinderen daarbij een handje helpt, dan kunnen ze daar ook mee om leren gaan.

Bewegen zorgt verder ook voor een beter concentratievermogen en betere leerprestaties.

 

Leer kinderen weer spelen!


Scholen hebben er de laatste jaren een hele belangrijke taak bij gekregen.

Zij moeten vaak het buitenspeelplezier weer naar boven halen bij de "achterbankgeneratie" en ze weer leren spelen! Gelukkig wordt in de meeste kleutergroepen ongeveer 1/5 van de lestijd aan buiten spelen besteed. Leer de kinderen spelletjes en geef ze spullen die anders in de container zouden verdwijnen. Dit is vaak fantastisch speelmateriaal!

Door verrassende activiteiten te delen, krijgen ouders ook weer ideeën aangereikt.


Buiten spelen is van onschatbare ware. Alle ontwikkelingsgebieden worden tijdens het buiten spelen verweven in de activiteiten. Het is daarom géén pauze, om lekker te ontspannen en te doen waar je zelf zin in hebt, maar keiharde onderwijstijd.

 

Op zoek naar meer?


Kijk dan eens op de volgende websites:

Het belang van buitenspelen | Mens en Gezondheid: Kinderen (infonu.nl)

9 redenen waarom buitenspelen zo belangrijk is (monkeymoves.com)

Waarom buitenspelen belangrijk is voor je kind | Partou

Schrijfsels - Kommee


Boekentip:

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!


.360 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page