Zoeken

Helden: SEO/sociaal

Bijgewerkt: nov 23

In deze blog vind je een verzameling lessuggesties om de sociale ontwikkeling van jonge kinderen binnen het thema helden te stimuleren.


Regels en afspraken

Superhelden in opleiding

Hoe kun je zelf een echte superheld zijn? Niet alleen door superdingen te doen, maar ook door je elke dag zoals superhelden te gedragen. Ga samen met de kinderen op zoek naar wat “goede” superhelden doen, zoals: samen spelen, goed opruimen, lief zijn voor elkaar, Bespreek ook wat “niet zo flinke” superhelden wel eens doen, zoals bijten, schoppen, speelgoed stukmaken enz... Vertel dat ook Superhelden nog dingen moeten leren (mindset). Geef het gewenste en niet gewenste gedrag van een superheld in pictogrammen weer. Hang deze pictogrammen ofwel bij de groene (goede) superheld ofwel bij de rode (niet zo flinke) superheld. Tip: Maak voor ieder kind ook een symbool, zoals een naam in een heldenwolk, of een foto waarop hij/zij verkleed is als superheld. Geef ze een plekje bij de superhelden. Wanneer een kind het even lastig vindt om een superheld te zijn dan verhuist zijn/haar symbool naar de rode superheld en gaat hij/zij proberen om weer bij de groene superheld te geraken. Variatie: Maak kaartjes met situaties en sorteer deze bij/in een Superheld met een groene cape en masker (geleerd) of bij een Superheld met een rode cape en masker (die het nog moet leren).

Op deze website vind je duidelijke pictogrammen voor gewenst en ongewenst gedrag.Je bent een Superheld als...

Ga samen met de kinderen op zoek naar de vaardigheden van Superhelden en vat ze samen in een woordveld. Stel vragen zoals:

  • Een Superheld...geeft niet op (doorzetter), gelooft in zichzelf (zelfverzekerd), gaat op zijn doel af (vastbesloten), begrijpt anderen (begripvol), houdt rekening met anderen, zorgt voor anderen (zorgzaam), blijft kalm, doet zijn uiterste best, houdt zich aan regels en afspraken, luistert naar anderen als ze praten en laat anderen uitpraten, denkt niet alleen aan zichzelf, maar ook aan een ander, luistert naar tips, stelt vragen (is geïnteresseerd), gebruikt aardige woorden en scheldt of vloekt niet (Je bent pas een held als je niet vloekt of scheldt), leert van zijn fouten, denkt nooit ik kan het niet maar probeert het, zoekt oplossingen bij problemen, gaat op ontdekking, probeert nieuwe dingen, zoekt uitdagingen op, vergeeft en sluit vrede, staat stevig, bewaart geheimen, vertelt vriendelijk de waarheid tegen anderen ook als dat lastig is, zorgt goed voor zijn eigen spullen en spullen van anderen, ruimen netjes op, respecteert verschillen tussen mensen, oordeelt niet, denkt eerst goed na, steelt niet, jokt niet, kiest voor het goede, doet wat hij belooft, deelt en behandelt anderen met respect.

  • Een Superheld is... aardig, eerlijk, slim, sterk, dapper, leergierig, geduldig, behulpzaam, te vertrouwen.

  • Een Superheld kan...voor zichzelf en anderen opkomen, overleggen, oplossingen zoeken, goed samenwerken. Enzovoort.

Variatie: Maak posters van deze vaardigheden, bespreek ze en hang ze op.

Op deze website vind je Engelstalige posters.


Een heldeneed afleggen

Laat de kinderen een helden eed afleggen en noteer deze. Bijv. Ik beloof....

  • Te luisteren

  • Goed mee te doen

  • Lief te zijn voor anderen

  • Speelgoed te delen

  • Andere kinderen te helpen

Enz. Laat de kinderen vervolgens hun "handtekening" erbij zetten.


Wat zou een Superheld doen?

Maak kaartjes waarop je sociale situaties omschrijft. Bespreek deze. Bijvoorbeeld:

Wat zou een Superheld bijvoorbeeld doen als hij en zijn vriend allebei iets anders willen maken in de bouwhoek?

Wat zou een Superheld doen als hij op zijn verjaardag een cadeautje krijgt wat hij niet zo leuk vindt of al heeft?

Neem vooral situaties die zich in de klas voordoen.


Beloningskaarten:

Nodig: Beloningskaarten. Je vindt ze hier.

Gebruik de beloningskaarten om (bepaald) gewenst gedrag te stimuleren.

Tip: Maak voor alle kinderen een kaart en daag ze uit om heldengedrag te laten zien. Steeds wanneer ze dit laten zien (zoals iemand helpen, iets aardigs zeggen enz.) mogen zij een sticker op de kaart plakken.

De kinderen mogen er een sticker op plakken als ze het gewenste gedrag laten zien.

Op de volgende website vind je nog meer beloningskaarten:

www.freeprintablebehaviorcharts.com


Vertrouwen

Een superheld is niet alleen stoer en dapper. Een superheld ben je als je elkaar helpt, elkaar vertrouwt en accepteert. Speel met alle helden uit jouw klas een vertrouwensspel.

Voorbeelden:


Blindelings vertrouwen:

De kinderen werken in tweetallen. Eén kind is de Superheld met een oogmasker op. Het andere kind helpt hem een hindernisbaan te nemen.


Doolhof:

De helft van de groep wordt geblinddoekt, de anderen zijn de leiders. De geblinddoekte kinderen gaan even naar de gang. De leiders maken met de leerkracht een doolhof van stoelen en tafels in de klas. Dan gaat elke leider zijn/haar geblinddoekte maatje halen en leidt hem of haar door het doolhof. Dit mag door het kind vast te pakken of door er tegen te praten.


De grensbewaker:

In de kring wordt van een aantal stoelen een grens gemaakt. Tussen de stoelen zijn één of meerdere openingen. Eén kind is grensbewaker en krijgt een blinddoek om. Een ander kind krijgt ook een blinddoek en moet door een gat in de grens zien te komen. Dit hoeft dat kind niet alleen te doen, iemand met de ogen open mag hem/haar leiden. Wel zonder woorden! De grensbewaker mag immers niet horen waar de 'boef' zich bevindt.

Samenwerken

Speel spelletjes waarbij je moet samenwerken. Voorbeelden hiervan:


Spiderman:

Wikkel een web van een heleboel wol om de kinderen heen en laat ze in tweetallen samenwerken om dit weer uit de war te krijgen.


Wolkenkrabbers:

De kinderen zitten op stoelen in een kring en schuiven de stoelen zo dicht mogelijk tegen elkaar. Nu gaan de kinderen op de stoelen staan. Ze zijn Superhelden en staan op een wolkenkrabber. De leerkracht haalt telkens een stoel weg. De kinderen moeten nu bij elkaar op de stoel gaan staan en elkaar stevig vasthouden. De kinderen moeten erop vertrouwen dat ze elkaar niet laten vallen. Het spel stopt wanneer iemand 'gevallen' is.

Benzine geven

Speel spelletjes waarbij de kinderen ervaren dat hun eigen gedrag benzine geeft aan het gedrag van anderen. Voorbeelden hiervan:


Joker Face (Batman):

Joker Face is een spel dat de kinderen test op hun vermogen om niet te reageren op schurken. De kinderen zitten in een kring , een kind is de Joker en staat in het midden.

De Joker probeert iemand aan het lachen te maken zonder deze aan te raken.

De superheld die het langste zijn lach kan inhouden wint.


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest.

Heb jij ook nog leuke ideetjes om de sociaal emotionele ontwikkeling van kleuters te stimuleren? Laat dan een reactie achter!

© 2020 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com