Zoeken

Helden: SEO/Ik en de ander

Bijgewerkt: jun 7

In deze blog vind je een verzameling lessuggesties om de sociale ontwikkeling van jonge kinderen binnen het thema helden te stimuleren.


Regels en afspraken

Hoe word je een superheld?

Hoe kun je zelf een echte superheld zijn? Niet alleen door superdingen te doen, maar ook door je elke dag zoals superhelden te gedragen. Ga samen met de kinderen op zoek naar wat “goede” superhelden doen, zoals: samen spelen, goed opruimen, lief zijn voor elkaar, Bespreek ook wat “niet zo flinke” superhelden wel eens doen, zoals bijten, schoppen, speelgoed stukmaken enz... Geef het gewenste en niet gewenste gedrag van een superheld in pictogrammen weer. Hang deze pictogrammen ofwel bij de groene (goede) superheld ofwel bij de rode (niet zo flinke) superheld. Tip: Maak voor ieder kind ook een symbool, zoals een naam in een heldenwolk, of een foto waarop hij/zij verkleed is als superheld. Geef ze een plekje bij de superhelden. Wanneer een kind het even lastig vindt om een superheld te zijn dan verhuist zijn/haar symbool naar de rode superheld en gaat hij/zij proberen om weer bij de groene superheld te geraken. Op deze website vind je duidelijke pictogrammen voor gewenst en ongewenst gedrag.


Een heldeneed afleggen

Laat de kinderen een helden eed afleggen en noteer deze. Bijv. Ik beloof....

  • Te luisteren

  • Goed mee te doen

  • Lief te zijn voor anderen

  • Speelgoed te delen

  • Andere kinderen te helpen

Enz.

Vertrouwen

Een superheld is niet alleen stoer en dapper. Een superheld ben je als je elkaar helpt, elkaar vertrouwt en accepteert. Speel met alle helden uit jouw klas een vertrouwensspel.

Voorbeelden:


Blindelings vertrouwen:

De kinderen werken in tweetallen. Eén kind is de Superheld met een oogmasker op. Het andere kind helpt hem een hindernisbaan te nemen.


Doolhof:

De helft van de groep wordt geblinddoekt, de anderen zijn de leiders. De geblinddoekte kinderen gaan even naar de gang. De leiders maken met de leerkracht een doolhof van stoelen en tafels in de klas. Dan gaat elke leider zijn/haar geblinddoekte maatje halen en leidt hem of haar door het doolhof. Dit mag door het kind vast te pakken of door er tegen te praten.


De bruisende rivier:

De kinderen zitten op stoelen in een kring en schuiven de stoelen zo dicht mogelijk tegen elkaar. Nu gaan de kinderen op de stoelen staan. Ze staan op een brug met veel rotte planken ertussen. Deze kunnen ieder moment breken en dan vallen de kinderen in het water, waar de krokodillen in liggen. De leerkracht haalt telkens een stoel weg. De kinderen moeten nu bij elkaar op de stoel gaan staan en elkaar stevig vasthouden. De kinderen moeten erop vertrouwen dat ze elkaar niet laten vallen. Het spel stopt wanneer iemand 'verdronken' is.


De grensbewaker:

In de kring wordt van een aantal stoelen een grens gemaakt. Tussen de stoelen zijn één of meerdere openingen. Eén kind is grensbewaker en krijgt een blinddoek om. Een ander kind krijgt ook een blinddoek en moet door een gat in de grens zien te komen. Dit hoeft dat kind niet alleen te doen, iemand met de ogen open mag hem/haar leiden. Wel zonder woorden! De grensbewaker mag immers niet horen waar de 'boef' zich bevindt.

Samenwerken

Speel spelletjes waarbij je moet samenwerken. Voorbeelden hiervan:


Spiderman:

Wikkel een web van een heleboel wol om de kinderen heen en laat ze in tweetallen samenwerken om dit weer uit de war te krijgen.

Benzine geven

Speel spelletjes waarbij de kinderen ervaren dat hun eigen gedrag benzine geeft aan het gedrag van anderen. Voorbeelden hiervan:


Joker Face (Batman):

Joker Face is een spel dat de kinderen test op hun vermogen om niet te reageren op schurken. De kinderen zitten in een kring , een kind is de Joker en staat in het midden. De Joker probeert iemand aan het lachen te maken zonder deze aan te raken. De superheld die het langste zijn lach kan inhouden wint.


Algemene lessuggesties rondom de sociaal-emotionele ontwikkeling, die bij ieder thema aan te passen en te gebruiken zijn vind je hier.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest.

Heb jij ook nog leuke ideetjes om de sociaal emotionele ontwikkeling van kleuters te stimuleren? Laat dan een reactie achter!

0 keer bekeken

© 2019 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com