Zoeken

Helden: SEO/Ik

Bijgewerkt: jun 7

In deze blog vind je een verzameling lessuggesties om de emotionele ontwikkeling van jonge kinderen binnen het thema helden te stimuleren.


Gedrag

Beloningskaarten:

Nodig: Beloningskaarten. Je vindt ze hier.

Gebruik de beloningskaarten om gewenst gedrag te stimuleren.

De kinderen mogen er een sticker op plakken als ze het gewenste gedrag laten zien.


Zelfbeeld en zelfvertrouwen

Wat kun je al goed en waar wil je beter in worden?

Vraag de kinderen wat ze al goed kunnen (wat is hun superkracht?) en waarom ze dat vinden. Bijv: Ik ben goed in voetbal, want ik kan heel hard schieten.

Hoe komt het dat ze hier zo goed in zijn geworden?

Daarnaast bedenken ze ook een superkracht die goed bij hen past en waar we in de klas wat aan hebben zoals: behulpzaam zijn, goed kunnen uitleggen of dingen oplossen.

Laat de kinderen ook een goede eigenschap van een ander kind benoemen.

Laat ze ook vertellen over waar ze beter in zouden willen worden.

Hoe zou je daar beter in kunnen worden?

Wat denk je dat beter helpt: als je tegen jezelf zegt dat je iets niet kan of als je zegt: IK KAN HET!? Ook als het dan nog niet lukt voelt het in ieder geval fijner om het te oefenen.


Jij bent een Superheld:

Nodig: Oorkondes. Je vindt ze hier.

Kies iedere dag een Superheld van de dag of laat deze door de kinderen kiezen. Geef deze Superheld een oorkonde, waarop zijn/haar Superkracht wordt benoemd.


Emoties: Bang zijn/dapper zijn

Leergesprek:

Nodig: Een handpop, enge muziek, groot vel papier met een smiley, een zakje met enge voorwerpen, zoals een nep spin, insect, heks, skelet, draak enz.

Superhelden hebben vaak magische krachten en zijn van niets of niemand bang.

Dat noem je dapper zijn. Introduceer een handpop. Hij is bang. Waarom zou hij bang zijn? Laat de handpop vervolgens vertellen waarom hij bang is. Houd vervolgens een gesprek over bang zijn: Wat is bang zijn? Ben jij ergens bang voor? Waarvoor? Hoe voelt dat?

Wie is er vandaag bang? Waarvoor? Kun je het zien als iemand bang is? Hoe reageren andere mensen als jij bang bent? Hoe kun je iemand anders bang maken? Hoe kun je iemand helpen die bang is? Stel ook vragen over dapper zijn, zoals: wat vind jij dapper?

Wie vind jij dapper? Ben jij zelf dapper?


Woordveld:

Schrijf alles over bang of dapper zijn in een woordveld op een groot vel papier. Plak er een pictogram/smiley van bang zijn bij en hang het vel op in de klas.


Voelspel:

Vul een zakje of voeldoos met 'enge' voorwerpen, zoals een nep spin, nep insect, heks, schuurspons, skelet, knuffel van een draak etc. Wie durft? Laat een kind iets uit het zakje grabbelen. Wat is dit? Wie is hier bang van? Wie niet?


Muziek:

Zoek 'enge' muziek en laat de klas een fragment horen. Wat hebben de kinderen gehoord? Wat vonden ze van deze muziek? Hoe klonk de muziek?


Algemene suggesties, die bij ieder thema aan te passen en te gebruiken zijn vnd je hier.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest.

Heb jij ook nog leuke ideetjes om de sociaal emotionele ontwikkeling van kleuters te stimuleren? Laat dan een reactie achter!

0 keer bekeken

© 2019 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com