Zoeken

De themahoek

Bijgewerkt op: mrt 7

Richt ook eens een themahoek naast je huishoek in of pas de inrichting van je huishoek aan bij het thema waarmee je bezig bent. Hoe je dat doet lees je in deze blog.Sub thema's binnen je huishoek


De huishoek kan naast het basisaanbod ook andere sub thema’s beslaan.

Zo kun je de huishoek aanpassen aan het thema dat op dat moment centraal staat in de groep. Deze thema’s zijn dan nog wel steeds gericht op het huis en staan dicht bij de belevingswereld van het kind. Denk hierbij aan: Ziek zijn, jarig zijn, schoonmaken, de baby verzorgen enz. Deze sub thema's biedt je gedurende het jaar, passende bij het thema in de groep aan. Het is raadzaam deze materialen op te slaan in aparte dozen.

De sub thema's kunnen kinderen van extra spelimpulsen voorzien en hen helpen het spel vooraf te plannen en te organiseren.

Een themahoek naast je huishoek


Omdat de huishoek echt hoort bij de basisinrichting van je klas is het minder aan te raden om deze om te bouwen tot een themahoek. Een themahoek kan er dan wel naast staan of ermee verbonden zijn, maar zeker voor de jongere kinderen is het fijn wanneer het basisspel in de huishoek ten alle tijde beschikbaar is.

Richt dus bij voorkeur een extra themahoek naast je huishoek of op een ander plekje in je klas/gang in, waarmee je een verhaallijn tussen beide uitlokt. Dit hoeft maar een kleine ruimte te zijn en kan ook een reeds bestaande hoek zijn, die je aanpast.

Zo kan de schrijfhoek bijv. een postkantoor worden, waarbij de brieven mogen worden bezorgd aan de huishoek. Op die manier ontstaat er interactie tussen de twee verschillende hoeken, voeg je extra spelimpulsen toe, wordt het betekenisvol en gaat iets echt leven.

Je huishoek aanpassen aan het thema

Wanneer je geen ruimte hebt voor een tweede spelhoek, dan kun je de huishoek ook aanpassen aan het thema of je huishoek, bijvoorbeeld door middel van een kast in twee stukken delen. Zorg dat de materialen aansluiten op de doelen van het thema en dat er alleen materialen in staan die bij dit thema horen. De rest sla je even ergens anders op. Je kunt een bestaande hoek heel makkelijk aanpassen aan een thema door bijvoorbeeld lappen te beschilderen en deze met klittenband aan de muur te hangen.


Onder het tabblad "Spelen en werken/Rollenspel" op deze website vind je meer achtergrondinformatie over rollenspel met kleuters. Daarnaast vind je allerlei praktische suggesties in mijn blogs "De huishoek" op de diverse themapagina's.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest


Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën in een reactie op deze blog te delen!

79 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven