site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJuf Angelique

Ecoline

Ecoline is een veelzijdig materiaal, waar zeer expressief mee gewerkt kan worden.

In deze blog vertel ik je er meer over.De materialen


Ecoline is een vloeibare waterverf op basis van kleurstoffen en kenmerkt zich door de prachtige heldere en transparante kleuren. Het is verkrijgbaar in allerlei kleuren en voor veel doeleinden geschikt is. Ecoline is niet watervast en daardoor ook makkelijk te bewerken.

Je kunt ecoline in kleine glazen potjes kopen, maar gebruik je veel ecoline van een bepaalde kleur, dan kun je deze ook in flessen kopen.


Ecoline wordt vaak ook gezien als een vloeibare aquarel, maar er zit wel degelijk een verschil tussen beide. Dat verschil zit hem in de lichtechtheid. Dit komt doordat ecoline kleurstoffen bevat en aquarelverf pigment. Pigmenten zijn lichtecht, in tegenstelling tot de kleurstoffen. Deze kleurstoffen zijn prima te gebruiken voor presentatie materiaal wat je bijvoorbeeld in een map bewaart, maar verkleuren als ze langer in de zon liggen of hangen.


Ecoline kun je prima combineren met inkt of aquarelverf en je kunt het eventueel ook gebruiken met acrylverf. Waar je dan wel rekening mee moet houden is het feit dat de kleurstof door de verflagen heen dringt en daarmee je werkstuk beïnvloed.

Dit kan voor leuke, maar ook minder leuke verassingen zorgen.


Om te bepalen welke materialen je verder nodig hebt is het nodig te weten wat je er precies mee wilt doen. Materialen die je nodig zou kunnen hebben zijn:

  • Kroontjespennen: Deze zien eruit als een soort vulpen maar dan zonder inkten je kunt er fijne en scherpe lijntjes mee maken.

  • Kwasten

  • Kleine glazen of plastic bakjes: om de verschillende kleuren te mengen of kleinere hoeveelheden te gebruiken.

  • Papier: Ecoline hecht goed op tekenpapier, aquarelpapier en karton. Het beste is om aquarelpapier te gebruiken omdat deze weinig vocht opneemt en het beste resultaat oplevert. Overige papiersoorten nemen meer vocht op en dit geeft je werkstuk ook andere resultaten.

  • Waterspray-flacon: Hiermee spray je het papier voor gebruik in met water om verder absorberen te voorkomen wanneer je de ecoline gebruikt.

Tip: Gebruik standaards die eigenlijk bedoeld zijn voor sausflesjes.

Met plastic bierglazen erin heb je een stevige standaard voor 4 kleuren ecoline.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!

.

.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page