Zoeken

Dino's: SEO/zelfvertrouwen en mindset

Bijgewerkt: apr 4

In deze blog vind je een verzameling lessuggesties om het zelfvertrouwen en de mindset van jonge kinderen bij het thema dino's te stimuleren.Activiteiten: Zelfvertrouwen

Wat kunnen dino's goed en wat kun jij heel goed?

Je hebt nodig:

- Een leertrap

- Een afbeelding van of een plastic dino

Vraag de kinderen waar dino's goed in zijn.

Zijn de kinderen hier ook goed in? Zo niet? Is dat erg? Nee natuurlijk niet!

Iedereen is goed in iets anders.

Laat ze vertellen wat ze al goed kunnen en waarom ze dat vinden.

Bijv: Ik ben goed in voetbal, want ik kan heel hard schieten.

Hoe komt het dat ze hier zo goed in zijn geworden?

Daarnaast bedenken ze ook een kracht die goed bij hen past en waar we in de klas wat aan hebben zoals: behulpzaam zijn, goed kunnen uitleggen of dingen oplossen.

Zijn er ook kinderen die kunnen vertellen waar het andere kind volgens hen goed in is?

Laat ze ook vertellen over waar ze beter in zouden willen worden.

Hoe zou je daar beter in kunnen worden?

Wat denk je dat beter helpt: als je tegen jezelf zegt dat je iets niet kan of als je zegt: IK KAN HET!? Ook als het dan nog niet lukt voelt het in ieder geval fijner om het te oefenen.

Dino's gebruiken kreten om hun daden nog meer superkracht bij te zetten. NOG is ook zo'n superwoord. Luister maar! "Ik kan het niet", "Dit werkt niet", "Ik weet het niet", "Ik ben hier niet goed in" "Ik kan het NOG niet", "Dit werkt NOG niet", "Ik weet het NOG niet", "Ik ben hier NOG niet goed in". Laat de kinderen nadenken over het waarom van dit superkrachtige woord en bespreek op die manier op hun niveau het verschil tussen een vaste en een groei mindset. Maak dit visueel met een dino op een leertrap.

Steeds zet je een stapje dichterbij de hoogste tree.


Kanjerdiploma:

Je hebt nodig:

- Een dino-kanjeroorkonde. Je kunt de kaart hier downloaden.

Kies iedere dag een kanjer van de dag of laat deze door de kinderen kiezen. Geef deze kanjer een oorkonde, waarop zijn/haar positieve gedrag/eigenschap/daad wordt benoemd.


Boeken:

Het boek Joris puzzelt een dino van Harmen van Straaten leent zich erg goed om het te hebben over ergens goed in zijn. Het boek gaat over Joris. Joris is kampioen. In alles. En nu wil hij uitpuzzelen hoe een dino in elkaar zit. Hij verstopt zich in de wc van het natuurmuseum en komt 's nachts tevoorschijn. In de grote dinozaal loopt alles fout. Kan Joris de situatie redden voordat zijn klas de volgende ochtend op excursie naar het museum komt? Joris is een echte puzzelkampioen, maar op dino's moet hij nog een beetje oefenen…

Activiteiten: Complimenten geven


Complimentosaurus Je hebt nodig:

-

De kinderen gaan in een kring zitten. De leerkracht duidt een kind aan wat één van de onderstaande complimenten in de ander zijn oor fluistert. Dit kind fluistert wat hij heeft gehoord in het oor van het andere kind. Zo gaan we de hele kring rond. Is de zin op het einde nog juist?

  • Ik vind je Dinotastisch.

  • Voor mij ben je de dinobeste!

  • Ik hoor je graag brullen.

  • Voor mij bent je een Volmaaktosaurus.

  • Ik houd van jouw zotte saurusstreken.


Onder het tabblad SEO op deze website vind je meer achtergrondinformatie over de sociaal-emotionele ontwikkeling bij kleuters.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven