Zoeken

Digitale geletterdheid: Programmeren met kleuters

Bijgewerkt: mrt 16

Computational thinking is een hippe term voor programmeren: de taal van een computer leren begrijpen. Programmeren is één van de vaardigheden die in de toekomst nog belangrijker gaat worden. Programmeren in de kleuterklas is steeds normaler en daar heb je echt niet perse robots bij nodig. In deze blog geef ik je lessuggesties om te oefenen met computational thinking bij kleuters.Programmeren kun je ook als kleuter leren


Een computer denkt eigenlijk heel simpel. Als we willen dat een computer iets gaat doen dan moeten wij aangeven hoe de computer dat moet doen.

Programmeren klinkt veel moeilijker dan het is. Je kunt het ook zonder computer of materialen. Nadenken over welke stappen je bijvoorbeeld moet zetten als je je jas aan wilt trekken is ook al programmeren. Voor een kleuter is programmeren op een computer sowieso nog veel te abstract. Een kleuter oefent deze vaardigheid met concrete materialen.

Zij kunnen dit aan de hand van de volgende concrete materialen en activiteiten oefenen.

Programmeren met ontwikkelingsmaterialen


Er zijn voor kleuters allerlei ontwikkelingsmaterialen rondom programmeren te koop.

Een aantal suggesties:

Rolf: Coderen met pixels

Rolf: Let's go code

Rolf: Codeer met pijlen

Primotoys: Cubetto playset

Magicbee: Magikplay

Bol.com: Brain train

Houtenonderwijsmateriaal: Pijlenspel

Houtenonderwijsmateriaal: Spatelspel


Programmeren op de kralenplank: Op Internet vind je veel voorbeelden waarbij je codes op de kralenplank moet kraken.

Op die manier zijn kleuters spelenderwijs met programmeren bezig.

Een code lezen gaat op de volgende manier:

Eerst laat je 2 spijkertjes leeg. Dit is te zien aan het lege witte vakje waar een 2 in staat. Daarna komen er 2 rode, dit zie je aan het rode vakje. Het zijn 2 kralen omdat er een 2 in staat. Vervolgens komt er een geel vakje met een 3. Dat houdt in dat er 3 gele kralen moeten komen. Er komen daarna 2 blauwe kralen, want dat zie je aan het blauwe vakje met een 2. Het laatste vakje is een 1 met een streepje eronder. Dit houdt in dat je 1 witte kraal moet plaatsen op het volgende spijkertje. Wanneer er een streepje onder het cijfer in een wit vakje staat moet je witte kralen gebruiken. Vervolgens komen er 9 lege spijkertjes. Dit ziet er op een kralenplank zo uit:

Je kunt deze kralenplanken heel goed in de kleine kring introduceren. Om het iets makkelijker te maken zou je de code voorbeelden kunnen printen zodat, wanneer de kleuters een rij hebben gehad ze deze kunnen afstrepen. Zo wordt het inzichtelijk wat ze hebben gedaan en wat niet. En mocht je nou geen kralenplank bij de hand hebben, dan kun je altijd een leeg ruitjesvel gebruiken en de kleuters de hokjes in laten kleuren!


Een stappenplan:

Laat de kinderen van elke stap op de kralenplank een foto maken met een iPad of tablet en maak met een handige app zoals deze van al die foto’s samen een filmpje!

Programmeren met constructiemateriaal


Constructiematerialen zijn ook in te zetten om te leren programmeren.


Lego: Nabouwen zonder te kijken

Verdeel de kinderen in tweetallen en geef ze precies dezelfde Lego blokjes, bij voorkeur van hetzelfde formaat. Laat het tweetal vervolgens met de ruggen naar elkaar toe zitten.

Een van de kinderen is de bouwen, het andere kind is de uitvoerder. Het kind dat de bouwer is gaat een torentje bouwen en beschrijft zijn toren vervolgens aan de andere leerling. Hierbij moeten ze afspraken maken over kleuren en hoe je een blokje plaatst en dezelfde taal gebruiken. De andere leerling probeert vervolgens dezelfde toren te bouwen. Wanneer de andere leerling, het torentje af heeft dan worden beide torentjes besproken. Zijn ze eigenlijk wel hetzelfde? Vervolgens wissel je van rol.

Als de leerlingen beide van rol hebben gewisseld kun je ze in de nabespreking de volgende vragen stellen: Hoe ging het? Wat viel je op? Was er iets lastig? Wat maakte het makkelijker? Een uitbreiding zou kunnen zijn door met andere formaten legoblokjes te gaan werken.

Dus niet alleen blokjes met 8 noppen. Maar ook blokjes van 2, 4, 6, etc. noppen.

Op deze manier kunnen er hele andere bouwwerken worden gemaakt!

Ook de instructies zullen dan anders moeten. Kinderen zijn op deze manier bezig met het ontwikkelen van een algoritme. Dit is een reeks instructies in de taal die een computer begrijpt.

De Beebot en andere robots


Een Bee Bot is een programmeerbare robot (richtprijs € 79,95) in de vorm van een bij. Door met de Bee Bot aan de slag te gaan leren kinderen op een leuke wijze programmeren. Je leest er meer over in mijn blog Digitale geletterdheid: De Bee Bot.

Een variant op de Bee Bot is de Blue Bot. Deze kun je niet alleen programmeren met de knoppen erop, maar ook met een iPad met een bluetooth verbinding!

Alle matten die je ook voor de Bee bot hebt kun je ook voor de Blue bot gebruiken.

Op deze pagina vind je de Bee Bot en de Blue Bot (en allerlei andere robots met prijzen).

Er zijn daarnaast nog heel veel andere kindvriendelijke robots verkrijgbaar, zoals de Coji of de Kubo. De meeste robots gebruik je in combinatie met een app.


Apps


Suggesties voor gratis apps die je kunt inzetten bij leren programmeren:

De Bee-Bot app

Scratch jr

Code Karts

Kraak de code-codepuzzels


Suggesties voor betaalde apps die je kunt inzetten bij leren programmeren:

Turtle logic (1)

Turtle logic (2)

Foldify Zoo

Het digibord


Suggesties voor digibord lessen die je kunt inzetten bij leren programmeren:

Gynzy: Binair tellen

Gynzy: Computertaal

Gynzy: Pixeltekenen

Gynzy: Programmeerbare robot

Boeken


Suggesties voor prentenboeken over programmeren:

Hello Ruby (1) - Linda Liukas

Hello Ruby (2) - Linda Liukas

Mijn eerste codeerboek - Kiki Prottsman


Onder het tabblad "Geletterdheid/Digitale geletterdheid" op deze website vind je meer achtergrondinformatie over Digitale geletterdheid. Daarnaast vind je allerlei praktische suggesties in mijn blogs over digitale geletterdheid op de diverse themapagina's.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest


Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!33 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© 2020 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com