Juf Angelique
Digitale geletterdheid in de taalhoek *
Bijgewerkt op: 5 nov.
De taalhoeken en digitale geletterdheid gaan ook goed samen. Door digitale geletterdheid te combineren met de taalhoeken kom je de behoeften van een jong kind om te leren door te spelen en te handelen tegemoet. In deze blog lees je er meer over.

De tablet in de taalhoek
Een letterspeurtocht
Benodigdheden:
- Een tablet
- De camera app van de tablet of de app Clips
Geef de kleuters de opdracht alles te fotograferen wat ze tegenkomen met de letter van de week. De kinderen kunnen dit met de app 'Clips' ook filmen en van ieder stukje film een clip maken. Je kan de app ook zodanig instellen dat wat je zegt ook wordt opgenomen en weergegeven als tekst in de clip. Zo kun je de kleuters vragen om ook het woord van het voorwerp waar ze een filmpje van maken uit te spreken. Het komt dan in beeld.
Bespreek de foto's of filmpjes ook na. Kunnen de kinderen vertellen wat ze hebben gefotografeerd of gefilmd en waar ze de klank horen? Misschien willen ze het zelfs wel presenteren aan de hele klas!
Een woordveld
Benodigdheden:
- Een tablet
- De camera app van de tablet (deze zit er standaard op)
Laat de kleuters met de camera van de tablet van alles fotograferen waaraan ze moeten denken bij het thema. Laat de kleuters vervolgens vertellen waarom ze wat op de foto hebben gezet. Op die manier zijn ze met woordenschat bezig. Maak er een woordveld van.
Een stopmotion filmpje
Benodigdheden:
- Duplo/Lego
- Een tablet
- Poppetjes en dieren
Duplo en Lego lenen zich ook uitstekend voor het maken van stopmotion filmpjes.
De kinderen maken dan eerst een bouwwerk die ze als achtergrond kunnen gebruiken. Daarna gaan ze een verhaal bedenken. Stel hierbij vragen als: Wat gebeurt er eerst?
Hoe gaat het verhaal verder? En hoe loopt het af? Dan is het tijd om te beginnen met het maken van het stopmotion filmpje. Hierbij kun je een stopmotion app gebruiken.
Zorg ervoor dat de tablet stevig staat en niet van zijn plaats kan komen. In de app maak je een foto van elke opstelling. Vervolgens verschuif je de poppetjes of diertjes een klein stukje en maak je weer een foto. Zo ga je door, tot je het verhaal klaar is. De app zet alle foto’s achter elkaar. Als je dan op afspelen drukt, zie je het hele filmpje achter elkaar.
Digitale prentenboeken
Je hebt nodig:
- Een tablet
- Een Yurls pagina
Op internet zijn veel digitale prentenboeken te vinden. Meestal zijn deze boeken interactief gemaakt met animaties en kunnen de kinderen extra spelletjes doen.
Je vindt bijvoorbeeld een heleboel gratis digitale prentenboeken op Wepboek.
Maak eens een Yurls pagina aan met alle prentenboeken om het voor kinderen wat meer overzichtelijk te maken.
Bookcreator
Benodigdheden:
- Een boek
- Attributen waarmee je het boek kan uitbeelden
- Een tablet
- De app 'Bookcreator'
Laat de kinderen het aangeboden boek uitbeelden met knuffels en attributen en de tekst daarna inspreken met de app 'Bookcreator'
Taalapps
Benodigdheden:
- Een tablet
- Een taalapp
Er zijn natuurlijk ook allerlei apps op de markt om met kleuters te oefenen aan taal en geletterdheid.
QR-code
Benodigdheden:
- Een tablet
- Een QR Code reader
- Een QR code van een prentenboek. Op deze website vind je er een heleboel.
Leg QR codes van digitale prentenboeken in je leeshoek.
Een QR Code lees je met de camera van de tablet of een QR Code reader.
Dit is een programmaatje wat de code scant en je vervolgens naar de juiste pagina brengt. Ook zijn er van een hoop prentenboeken apps gemaakt waarin het verhaal verteld wordt.
Doe alle kaarten in een map doen, zodat de kinderen al bladerend een digitaal prentenboek kunnen kiezen of maak er een poster van. Zelf QR-codes maken van digitale kinderboeken en You Tube filmpjes kan ook makkelijk online, bijvoorbeeld met de QR Code Generator.
Dit is een programmaatje wat de code scant en je vervolgens naar de juiste pagina brengt.

Prentenboeken apps
Benodigdheden:
- Een tablet
- Een prentenboeken app
Van een hoop prentenboeken zijn er apps gemaakt waarin het verhaal verteld wordt of die je met behulp van de app tot leven kan brengen
Luisterverhalen inspreken
Benodigdheden:
- Een tablet
- De dictafoon op je tablet of de gratis app recording lite
Spreek met behulp van de dictafoon zelf luisterverhalen in.
Je kan bijvoorbeeld een voorleesmoment in de klas opnemen.
Dit geluidsbestand maak je daarna (bijvoorbeeld met een QR code) beschikbaar voor de kinderen in de leeshoek.
Variatie: Laat de kinderen eens zelf een stuk uit hun boek inspreken en het later weer beluisteren. Laat het kind zichzelf ook tips en tops geven en geef eventueel zelf ook feedback. Daarna kan het opnieuw ingesproken en beluisterd worden.
Een verhaal maken
Benodigdheden:
- Een tablet
- De notitieapp op je tablet
- Foto's van een uitje of een gebeurtenis
Plaats foto’s van een uitje of gebeurtenis in de notitie app en bewerk deze door twee keer op de foto te tikken. Rechtsonder heb je dan een plusje staan en hier zie je nog meer opties; zo kun je bijvoorbeeld een tekst bij je foto typen of tekstballonnen bij een foto plaatsen.
Op deze manier kun je samen met de kleuters een verhaal bij elke foto creëren en dat is natuurlijk leuk om te delen met ouders!
Digitale schrijfpatronen
Benodigdheden:
- Een tablet
- De notitieapp van je tablet
Voeg eens een werkblad met een schrijfpatroon toe aan de notitie app van je tablet.
Door twee keer op de foto te tikken kun je er met een door jouw gekozen gekleurde soort pen in schrijven. Wanneer je een ‘stylus’ gebruikt (pen om op de iPad mee te schrijven) die speciaal voor kleuters is, kun je de kleuters zelf het schrijfpatroon laten maken.
Natuurlijk moet je dit ook nog steeds op papier doen maar op deze manier heb je een extra mogelijkheid gecreëerd om te oefenen met een pengreep.
Dit is weer een andere manier van oefenen.
Geluiden
Benodigdheden:
- Een tablet
- De dictafoon op je tablet
Gebruik de dictafoon om geluiden op te nemen, die bij het thema passen.
Kunnen de kinderen raden wat ze horen?
Of maak er een geluidenspeurtocht door de klas of school mee met geluiden, die passen bij afbeeldingen of voorwerpen, die de kinderen onderweg tegenkomen.
De kinderen volgen de route door naar de audiofragmenten te luisteren.
Programmeren in de taalhoek
Op commando
Benodigdheden:
- Vellen papier, hoepels of tapijttegels
Maak een veld van vellen papier, hoepels of tapijttegels. Laat de kinderen elkaar vervolgens met behulp van mondelinge en/of visuele commando's naar een bepaald vak leiden.
Op die manier oefen je spelenderwijs het programmeren.
De Bee Bot
Benodigdheden:
- Een Bee Bot (of andere robot)
- Blokken
- Letterkaarten of woordkaarten
- Een prentenboek
- De prenten uit een aangeboden prentenboek
Laat de kinderen een parcours bouwen, waarbij de Bee Bot of een andere robot de blokken niet aan de kant mag duwen. De kinderen laten de robot ook van woord-/letterkaart naar woord-/letterkaart lopen.
Variatie: Leg ca. twaalf prenten van het verhaal op een Bee Bot mat door elkaar.
De kleuters moeten met de Bee Bot de chronologische volgorde van het verhaal zien te volgen, aan de hand van het prentenboek.
De kleuter met het prentenboek beschrijft de afbeelding in het boek, de kleuter met de Bee Bot luistert aandachtig en voert de opdracht uit.

Op zoek naar meer?
Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest
Heb je zelf ook nog leuke suggesties?
Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!
Bronnen
