Zoeken
  • Juf Angelique

Gecijferdheid en digitale geletterdheid

Bijgewerkt op: 11 jul.

De rekenhoek en digitale geletterdheid gaan ook goed samen. Door digitale geletterdheid te combineren met de rekenhoek kom je de behoeften van een jong kind om te leren door te spelen en te handelen tegemoet. In deze blog lees je er meer over.Digitale geletterdheid in de rekenhoek


Jonge kinderen leren door te spelen en te handelen.

Het is heel goed mogelijk om de iPad bij het werken in de rekenhoek in te zetten en deze op die manier aan concrete materialen te koppelen.

Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende mogelijkheden:


Het cijfer van de week:

Gebruik de camera van de iPad voor het cijfer van de week. Geef jouw kleuters bijv. de opdracht om overal foto’s van te maken waarop ze het cijfer of juist het aantal 5 tegenkomen. Verzamel al deze foto’s, print deze uit en maak er een mooie cijferwand van!


Programmeren op een kralenplank:

Op Internet vind je veel voorbeelden waarbij je codes op de kralenplank moet kraken.

Op die manier zijn kleuters spelenderwijs met programmeren bezig.

Een code lezen gaat op de volgende manier:

Eerst laat je 2 spijkertjes leeg. Dit is te zien aan het lege witte vakje waar een 2 in staat. Daarna komen er 2 rode, dit zie je aan het rode vakje. Het zijn 2 kralen omdat er een 2 in staat. Vervolgens komt er een geel vakje met een 3. Dat houdt in dat er 3 gele kralen moeten komen. Er komen daarna 2 blauwe kralen, want dat zie je aan het blauwe vakje met een 2. Het laatste vakje is een 1 met een streepje eronder. Dit houdt in dat je 1 witte kraal moet plaatsen op het volgende spijkertje. Wanneer er een streepje onder het cijfer in een wit vakje staat moet je witte kralen gebruiken. Vervolgens komen er 9 lege spijkertjes. Dit ziet er op een kralenplank zo uit:

Je kunt deze kralenplanken heel goed in de kleine kring introduceren. Om het iets makkelijker te maken zou je de code voorbeelden kunnen printen zodat, wanneer de kleuters een rij hebben gehad ze deze kunnen afstrepen. Zo wordt het inzichtelijk wat ze hebben gedaan en wat niet. En mocht je nou geen kralenplank bij de hand hebben, dan kun je altijd een leeg ruitjesvel gebruiken en de kleuters de hokjes in laten kleuren!


Kraak de code met constructie:

Net zoals je codes kunt kraken op een kralenplank, kun je dit ook doen op een grondplaat van Lego. Geef de kinderen een kaart met daarop een code. Deze code kunnen ze kraken door legoblokjes te gebruiken. Op zo'n codekaart zie je hoeveel stenen je open moet laten. En welke kleur je daarna moet pakken. Meer hierover vind je op de volgende website:

https://kleutersdigitaal.nl/


De BeeBot:

Laat de kinderen een parcours bouwen, waarbij de Bee Bot of een andere robot de blokken niet aan de kant mag duwen.

De kinderen laten de robot ook van cijferkaart naar cijferkaart lopen.


De rekenmachine:

Gebruik de rekenmachine op de iPad.


Optische illusies:

Toon foto's met optische illusies (denk bijv. aan mensen die met hun hand de zon vastpakken of de toren van Pisa tegenhouden) op het digibord. Wat zien de kinderen?

Is het echt? Hoe heeft de fotograaf dit gedaan? Maak samen ook zo'n foto met de iPad.

Laat de ideeën voor zo'n foto zoveel mogelijk uit de kinderen zelf komen. Als het nodig is kun je ook zelf ideetjes opperen, zoals een foto waarop het lijkt alsof een knuffel even groot is als een kind. Laat de kinderen een plan bedenken en voer het uit. Verplaats de opdracht eventueel naar buiten.


Posities met de camera app:

Neem een voorwerp of laat de kinderen iets bouwen. Maak vervolgens vanaf verschillende hoogten (bijvoorbeeld vanaf stapeltjes boeken) een aantal foto's. Print de foto's uit en bekijk deze met de kinderen. Welke foto is vanaf de grond genomen? Welke vanaf een lage stapel boeken, welke van een hele hoge? Maak stapeltjes boeken en laat ze de foto bij de juiste stapel leggen. Je kunt ze vervolgens ook zelf aan de slag zetten met een camera/iPad en daarbij opdrachten geven om vanaf verschillende hoogten voorwerpen of bouwwerken te fotograferen.


Apps:

Er bestaan natuurlijk ook allerlei apps om met kleuters rondom gecijferdheid te werken.

 

Op zoek naar meer?


Kijk dan eens op de volgende websites:

lessonup.com

decreatievecode.nl/platform

helloruby.com/nl

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!


57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven