top of page
Zoeken
  • Juf Angelique

Digitale geletterdheid en de motoriekhoek

Bijgewerkt op: 17 dec. 2022

De motoriekhoek en digitale geletterdheid gaan ook goed samen. Door digitale geletterdheid te combineren met de motoriekhoek kom je de behoeften van een jong kind om te leren door te spelen en te handelen tegemoet. In deze blog lees je er meer over.Digitale geletterdheid in de motoriekhoek


Jonge kinderen leren door te spelen en te handelen.

Het is heel goed mogelijk om de iPad bij het werken in de motoriekhoek in te zetten en deze op die manier aan concrete materialen te koppelen.

Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende mogelijkheden:

Programmeren op een kralenplank:

Op Internet vind je veel voorbeelden waarbij je codes op de kralenplank moet kraken.

Op die manier zijn kleuters spelenderwijs met programmeren bezig.

Een code lezen gaat op de volgende manier:

Eerst laat je 2 spijkertjes leeg. Dit is te zien aan het lege witte vakje waar een 2 in staat. Daarna komen er 2 rode, dit zie je aan het rode vakje. Het zijn 2 kralen omdat er een 2 in staat. Vervolgens komt er een geel vakje met een 3. Dat houdt in dat er 3 gele kralen moeten komen. Er komen daarna 2 blauwe kralen, want dat zie je aan het blauwe vakje met een 2. Het laatste vakje is een 1 met een streepje eronder. Dit houdt in dat je 1 witte kraal moet plaatsen op het volgende spijkertje. Wanneer er een streepje onder het cijfer in een wit vakje staat moet je witte kralen gebruiken. Vervolgens komen er 9 lege spijkertjes. Dit ziet er op een kralenplank zo uit:

Je kunt deze kralenplanken heel goed in de kleine kring introduceren. Om het iets makkelijker te maken zou je de code voorbeelden kunnen printen zodat, wanneer de kleuters een rij hebben gehad ze deze kunnen afstrepen. Zo wordt het inzichtelijk wat ze hebben gedaan en wat niet. En mocht je nou geen kralenplank bij de hand hebben, dan kun je altijd een leeg ruitjesvel gebruiken en de kleuters de hokjes in laten kleuren!


Schrijfpatronen:

Voeg eens een werkblad met een schrijfpatroon toe aan de notitie app van je iPad..

Door twee keer op de foto te tikken kun je er met een door jouw gekozen gekleurde soort pen in schrijven. Wanneer je een ‘stylus’ gebruikt (pen om op de iPad mee te schrijven) die speciaal voor kleuters is, kun je de kleuters zelf het schrijfpatroon laten maken.

Natuurlijk moet je dit ook nog steeds op papier doen maar op deze manier heb je een extra mogelijkheid gecreëerd om te oefenen met een pengreep.

Dit is weer een andere manier van oefenen.


Tekenopdracht:

Geef een tekenopdracht waarbij de kinderen precies moeten doen wat de ander zegt.


Tekenen met de notitieapp:

Als je de notitie app opent dan zie je rechts onderin een pennetje staan. Zodra je hierop tikt komen er verschillende soorten ‘potloden’ naar voren en zie je een aantal beschikbare kleuren. De eerste mogelijkheid die je dan hebt is om de kleuters uit je klas een tekening te laten maken op het blanco notitievel. Door linksboven in het scherm op de twee pijltjes te tikken, word je notitievel ook nog eens een stuk groter.


Foto's bewerken met de notitieapp:

Je kunt in de notitieapp van je iPad met het ‘plusje’ onderin ook foto’s aan het notitievel toevoegen. Je kunt in deze foto’s tekenen door dubbel te tikken op de foto en rechtsboven het pennetje te kiezen. Zo kun je de kleuters de opdracht geven om een selfie te maken waarbij ze zichzelf een gek hoedje opzetten of waarin ze tekenen hoe ze eruit zien als ze bijvoorbeeld een brandweerman zijn. Zodra je dan op ‘gereed’ drukt gaat de foto weer terug naar de normale grootte en staan je aantekeningen erbij. Alles wordt dus automatisch opgeslagen.


Een tekendictee:

Gebruik de dictafoon op een iPad om een tekendictee in te spreken.


Selfies:

Gebruik de camera app van de iPad om kleuters selfies te laten maken.

Print deze daarna uit en laat de kleuters zichzelf beschilderen.

Hoe zou je eruitzien als je later groot bent of als politieagent, brandweerman of dokter?

 

Op zoek naar meer?


Kijk dan eens op de volgende websites:

lessonup.com

decreatievecode.nl/platform

helloruby.com/nl

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!