Zoeken
  • Juf Angelique

Muziek en digitale geletterdheid

Bijgewerkt op: 11 jul.

Muziek en digitale geletterdheid gaan goed samen.

Door digitale geletterdheid te combineren met muziek kom je de behoeften van een jong kind om te leren door te spelen en te handelen tegemoet. Door de iPad klassikaal aan te bieden tijdens muzikale activiteiten, kun je naast de muzische ontwikkeling ook de mediavaardigheden bij de kleuters ontwikkelen. In deze blog lees je er meer over.Geen invulling, maar een aanvulling!


Een tablet is in de muziekles als aanvulling te gebruiken.

Het is een middel om in te zetten, waarbij je aspecten kunt oefenen, verhelderen, verlevendigen en verdiepen. Je kunt er bijvoorbeeld mee op virtuele instrumenten spelen, componeren, filmen, geluidsopnamen maken en muzikale oefeningen doen.

Met tablets kun je muziek op een leuke manier tot leven laten komen.


Dat het gebruik van een tablet bij een muziekles leuk is, lijkt vanzelfsprekend.

Blijf echter wel steeds goed nadenken over het doel van de diverse apps in je les.

Er bestaan veel muziekapps, die je kunt inzetten tijdens de muziekles, mar blijf jezelf daarbij wel afvragen of deze een verdieping van je muziekles opleveren.

Gaan de kinderen er beter van zingen, spelen of componeren? Of is het alleen maar leuk, blijft het bij uitproberen, trial and error, kijken naar filmpjes (wat leerzaam kan zijn).

 

Apps


Garageband

Deze gratis app werkt als een sequencer. Met een sequencer kun je muziek opnemen en wijzigen in een vooraf bepaald tempo. Je kunt meerdere sporen onder elkaar zetten en opnemen. Je kunt ook sporen opnemen met de microfoon van de iPad, bijvoorbeeld zang. Als je de app opent, kun je kiezen uit verschillende instrumenten.

De geluiden zijn goed opgenomen (gesampled). Het drumstel is visueel opgezet.

Als je bijvoorbeeld op verschillende plekken op de hi-hat tikt, krijg je ook een andere klank.

Met een gekozen instrument kunnen de kinderen een track opnemen door op de opnameknop te drukken. Het tempo is vooraf in te stellen, klik daarvoor op het gereedschap icoontje rechtsboven en kies een tempo. Terwijl de metronoom mee tikt neem je een spoor op. Leerzaam om een liedje te laten opnemen op een bepaald tempo of in een bepaalde maat. Als je naar de sporen gaat, zie je het opgenomen spoor staan. Dat kun je bewerken door te kopiëren, verschuiven of te knippen. Om een nieuw spoor eronder op te nemen, bijvoorbeeld een piano, druk je op het +-teken. Je krijgt dan een nieuw spoor, dat je weer kunt inspelen. Instrumenten als smart strings zijn heel handig om onder een melodie te zetten, je krijgt dan een fraaie akkoordenbegeleiding. Het is een kwestie van uitproberen. Een handige functie van Garageband zijn de drumcomputers. Die maken zelf bepaalde ritmes die je kunt aanpassen, bijvoorbeeld door meer of minder basdrum toe te voegen. Ideeën om in de les te gebruiken ontstaan vanzelf. Zing bijvoorbeeld zelf het liedje in en vraag of de kinderen in groepjes een tweede track opnemen waarbij ze uw track zo goed mogelijk meezingen. Of laat de kinderen ontdekken hoe een canon in elkaar zit, door een canon met uzelf te zingen die u op meerdere sporen opneemt. De kinderen kunnen door te experimenteren met aan- en uitzetten ervaren hoe een canon in elkaar zit. Zet er een paar mooie akkoorden onder. Laat ze vervolgens zélf een canon inzingen.


Acapella:

Deze app vind je in de iTunes/Play Store en is gratis (maar met in-app aankopen).

Neem met de app meerstemmige muziek op met beeld. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld vijf keer je gezicht naast elkaar. Dan neem je spoor voor spoor op en zie je jezelf elke stem zingen. Wereldwijd nemen beroemde artiesten zo meerstemmige popnummers op met zichzelf. Het ziet er erg leuk uit en als je een goede microfoon aansluit, kun je zelfs heel goede opnames maken. Interessant bij meerstemmige liedjes of canons


Music Sparkles:

Kinderen kunnen via deze gratis app kennismaken met het bespelen muziekinstrumenten als xylofoon, trommels en raken daarmee vertrouwd met ritme, melodie, akkoorden, begeleiding, enz.


Muziekinstrumenten:

Voor sommige instrumenten is het wat lastig om deze in te zetten tijdens je muziekles. Steeds meer van die instrumenten zijn er echter in de vorm van een app.

Zo zijn er bijvoorbeeld leuke apps om gitaar of piano te leren spelen.

Wanneer je op een bepaald instrument zoekt in een app-winkel vind je waarschijnlijk vrij snel een geschikte app.


Het is aan te raden is om eens wat apps uit te proberen.

Muziek die kinderen in apps maken kan ook vaak gedeeld worden via bijvoorbeeld Social Media. Bekijk even de mogelijkheden in de app die je gebruikt. En blijf vooral ook gewoon zingen en spelen met de groep, waarbij je de tablet ook terzijde legt.

 

Muziek maken op het digibord

Chrome Music Lab:

Chrome Music Lab is een toffe website/online tool, die het leren van muziek toegankelijker maakt door middel van leuke, praktische interactieve experimenten.

Je hoeft er geen account voor aan te maken en kunt het o.a. gebruiken om muziek te maken en te componeren en deze daarna te delen.

 

Koptelefoons


Bij veel muziekapps kan het fijn zijn als de kinderen de beschikking hebben over hoofdtelefoons. Vraag ze om het geluid niet op zijn hardst te zetten.


Bij het opnemen op tablets, zal je het fenomeen overspraak tegenkomen.

Dit gebeurt als je geluid opneemt met de microfoon en er tegelijkertijd muziek uit de luidspreker komt, bijvoorbeeld omdat er al een muziekpartij is opgenomen op de tablet.

De tablet neemt het geluid dat uit de luidspreker komt opnieuw op. Je kunt dit voorkomen door een koptelefoon of oordopjes te gebruiken. Bij warenhuizen als de Action of de Hema koop je voor weinig geld een splitter voor bijvoorbeeld vijf koptelefoontjes.

 

Activiteiten


De iPad is kwijt:

Je hebt nodig:

- Een klassenpop

- Een iPad

De klassenhandpop is verdrietig. Zijn iPad is kwijt. Kunnen de kleuters hem helpen?

Het is niet zomaar een zoektocht. De kinderen moeten heel goed hun oren gebruiken, want de iPad maakt geluid. Waar komt het geluid vandaan?

 

Op zoek naar meer?


Kijk dan eens op de volgende websites:

Educatieve apps voor kleuters: muziek - groep 1 & 2 (basisonderwijs.online)

De 8 beste muziek apps voor kinderen | AllInfo

Muziek | MeesterSander.nl

De Bibliotheek Rotterdam


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!


.11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven