Zoeken

Digitale geletterdheid: De iPad

Bijgewerkt: mrt 24

In deze blog vertel ik je meer over het gebruik van een iPad in groep 1-2.Apps verzamelen


Er bestaan ontzettend veel leerzame apps voor kleuters. Voor sommige apps moet je betalen, maar veel zijn er ook gratis (vaak wel met reclame). Het gebruik van deze apps geeft je de mogelijkheid om jouw kleuters eens op een andere manier te laten oefenen.

Soms wil je jouw kleuters bijvoorbeeld iets laten oefenen en ze gelijk ook feedback hierop geven, apps kunnen je hierbij helpen.

Daarnaast maken apps het mogelijk om de wereld van buiten de klas te laten zien! Maar hoe zie je door de (app)bomen het bos? Hoe weet je of een app echt passend is bij het doel dat je voor ogen hebt voor jouw leerling/klas?

Hoe maak je nu een goede verantwoorde keuze voor de kleuters in jouw klas?

Welke apps zijn geschikt? Wanneer sluit een app, filmpje, prentenboek of spelletje nou echt aan bij de ontwikkeling? Als je gaat zoeken zie je vaak termen als ‘educatief’ en ‘leerzaam’. Deze termen zijn echter geen vanzelfsprekendheid voor kwaliteit. Wees dus kritisch! Op school is het belangrijk dat je samen met het onderbouwteam een checklist maakt waaraan jullie vinden dat de apps, die je in de klas gebruikt, moeten voldoen. Op deze manier maak je een goede en weloverwogen keuze uit het grote aanbod.

Begin eens met het zoeken naar apps in de ‘Appstore’. De volgende aanbieders zijn hierbij interessant: My FirstApp, Juf Jannie, Meester Dennis en BusyThings.

Voordat je een app op de iPad zet is het belangrijk dat je zelf weet hoe deze app in elkaar zit. Enkele belangrijke aandachtspunten hierbij zijn:

 • Welke content zit er in de app?

 • Is er een taalkeuze?

 • Wat is het educatieve doel?

 • Is er internet nodig?

 • Is de app gratis/ betaald?

 • Zit er reclame in de app? Als er reclame in de app zit, wat voor reclame is dit?

 • Is deze storend voor het leerproces?

Met kleuters is het best mogelijk om korte gesprekjes te voeren over mediagebruik en hierover afspraken te maken.

Eén van de afspraken zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat als ze iets naars tegenkomen, ze dit niet zullen wegklikken, maar dat ze dit aan jou als leerkracht laten zien.

Maak op je iPad mapjes met algemene apps.

Bijvoorbeeld een mapje:

* Gecijferdheid

* Geletterdheid

* Taal/woordenschat

* Overige


Apps voor kleuters vind je bijvoorbeeld hier:

Eduapp

FutureNL

LessonUp Kleuters digitaal! Gynzy

Digipuzzle


Met de app Tiny Tap kun je zelf leerinhoud op maat maken, die je daarna op je Digibord, Chromebook of IPad kunt spelen! Denk bijvoorbeeld aan een eigen gemaakt spel om de woorden van de woordenschat-les mee te oefenen.

Ook kun je zoeken in materialen die andere leerkrachten gemaakt hebben.


Kies daarnaast per thema een aantal apps die echt bij dat thema passen.

Suggesties hiervoor vind je bij de diverse thema's (in de blogs "Digitaal") op deze website.

Zorg er wel voor dat je de apps kent voordat je er de kinderen mee laat werken.

Het introduceren van een app


Je kunt een nieuwe app op diverse manieren introduceren.


In een kleine kring:

Hierbij is de leerkracht sturend in het proces van ontdekken.

De kinderen weten na een kleine kring precies hoe ze de app moeten gebruiken.


In de grote kring:

Je zou de iPad/tablet in dit geval met een kabel of draadloos met een Apple TV aan het digibord kunnen verbinden, zodat je de hele klas tegelijk de werking van de app zien. De bediening van de app loopt dan nog steeds via de iPad/tablet en niet via het digibord.


Individueel:

Wanneer je een nieuwe app introduceert, vraag dan naar de ervaringen van de kleuters.

De conversatie die je samen met de kleuters hebt geeft je inzicht in de belevingswereld van de kleuters. Het geeft je inzicht in de manier waarop de kleuters met media omgaan.

Werkvormen met een iPad/tablet


Je kunt bij kleuters de iPad tijdens de speel-/werklessen of een circuit inzetten.

 • Aan een tafel of in een hoek.

 • Alleen of in tweetallen: Samenwerken stimuleert om samen tot oplossingen te komen en een gesprekje te voeren.

 • Met een zelf gekozen of een door de leerkracht gekozen app: Het is wel belangrijk dat je als leerkracht wel regelmatig een ronde door de klas doet zodat je ziet wat de kinderen doen en hoe ze het doen.

Een aantal suggesties voor betaalde apps waarbij de kinderen kunnen samenwerken:

Tripletto

Jakkiebak, kippenkak!

Poppetto winter

Miner birds


Een Ipad/tablet combineren met spel


Jonge kinderen leren door te spelen en te handelen.

Gebruik daarom ook apps waarbij je concrete materialen, zoals bouwkaarten, bouw-/constructiemateriaal, spellen, cijfers, letters, vormen of rekenmaterialen gebruikt.

DEen IPad kan daarnaast ook heel goed ingezet worden tijdens spel en hoekenwerk en tijdens buitenspel. Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende mogelijkheden:

In de themahoek:

 • Gebruik de rekenmachine op de iPad/tablet als kassa in je winkelhoek.

In de leeshoek:

 • Leg QR codes van prentenboeken in je leeshoek. Een QR Code lees je met een QR Code reader. Dit is een programmaatje wat de code scant en je vervolgens naar de juiste pagina brengt. Op deze website vind je er een heleboel. Ook zijn er van een hoop prentenboeken apps gemaakt waarin het verhaal verteld wordt.

 • Er zijn ook prentenboeken die je met behulp van een app tot leven kan brengen.

In de bouwhoek:

 • Laat kinderen door middels van foto’s van hun bouwwerk een stappenplan voor iemand anders maken, zodat andere kinderen het gebouw kunnen nabouwen en beperk het aantal foto's wat ze mogen maken (bijv. maximaal drie).

Bij de verteltafel:

 • Laat de kinderen op de verteltafel een eigen verhaal bedenken en leg dit verhaal vast in een stopmotion filmpje. Zie hiervoor ook mijn blog over de speel-/verteltafel.

Buiten:

 • Ga schat zoeken door middel van een geocoaching app.

 • Ga los in het bos met deze app.

 • Maak een speurtocht met de Troovie app. Je kunt behalve zelf speurtochten maken ook zoeken in de speurtochten die je kunt kopen.

Werken met QR codes


QR codes zijn eigenlijk een soort streepjescodes. Deze streepjescodes worden door een QR code reader gelezen. Hier bestaan allerlei appjes voor, zoals I-nigma.

De werking is niet heel moeilijk.


De QR codes kun je voor groep 1 en 2 tijdens de speel/werktijd inzetten.

Je kunt de QR codes aan een tafel, maar ook goed in een hoek gebruiken.

Het is in beide situaties wel een voorwaarde dat er een tablet/iPad aanwezig is.

En dat de kinderen weten hoe ze een QR code moeten scannen.


Op Internet vind je allerlei QR opdrachtkaarten. Je kunt daarmee een map voor in je groep maken. Om de kaarten bij elkaar te houden kun je ook een gaatje in de hoek van de kaarten maken en er een sleutelring doorheen doen. Je kunt de kaarten op die manier per leergebied bij elkaar gehouden. Doe wel maar 5 kaarten bij elkaar in een ring of map, dan blijft het voor kinderen ook nog een beetje overzichtelijk. Je kunt ook zelf QR-codes maken. Je hebt er alleen een QR Codemaker voor nodig en een link naar een website of een app. Je kunt ook een plaatje aan deze code toevoegen zodat kinderen weten wat ze te zien krijgen als ze de code inscannen. Op de website van Meester Sander lees je er meer over.


QR codes zijn niet alleen handig in de klas, maar ook in de communicatie met ouders.

Door zelf QR codes te maken, bijvoorbeeld via deze website, verwijs je ouders eenvoudig en snel mee naar een gewenste pagina (zonder de hele URL te moeten delen).

Je kunt een QR code in de communicatie naar ouders bijvoorbeeld inzetten om ze te verwijzen naar een aanmeldformulier, PowerPointpresentatie, een website of een precieze locatie in Google Maps.

Werken met de notitieapp


Op elke iPad/tablet zit een app waarin je notities kunt maken. Een op het oog saaie app die toch volop mogelijkheden biedt om in de klas te gebruiken. Ik geef je wat suggesties:


Tekenen:

Als je de notitie app opent dan zie je rechts onderin een pennetje staan. Zodra je hierop tikt komen er verschillende soorten ‘potloden’ naar voren en zie je een aantal beschikbare kleuren. De eerste mogelijkheid die je dan hebt is om de kleuters uit je klas een tekening te laten maken op het blanco notitievel. Door linksboven in het scherm op de twee pijltjes te tikken, word je notitievel ook nog eens een stuk groter.


Foto's bewerken:

Je kunt met het ‘plusje’ onderin ook foto’s aan het notitievel toevoegen. Je kunt in deze foto’s tekenen door dubbel te tikken op de foto en rechtsboven het pennetje te kiezen.

Zo kun je de kleuters de opdracht geven om een selfie te maken waarbij ze zichzelf een gek hoedje opzetten of waarin ze tekenen hoe ze eruit zien als ze bijvoorbeeld een brandweerman zijn. Zodra je dan op ‘gereed’ drukt gaat de foto weer terug naar de normale grootte en staan je aantekeningen erbij. Alles wordt dus automatisch opgeslagen.

En stel dat je een uitstapje maakt en je hebt de foto’s hiervan ook in de notitie app geplaatst dan kun je deze weer bewerken door twee keer op de foto te tikken. Rechtsonder heb je dan een plusje staan en hier zie je nog meer opties; zo kun je bijvoorbeeld een tekst bij je foto typen of tekstballonnen bij een foto plaatsen. Op deze manier kun je samen met de kleuters een verhaal bij elke foto creëren en dat is natuurlijk leuk om te delen met ouders!


Schrijfpatronen:

Voeg ook eens een werkblad met een schrijfpatroon toe aan de notitie app.

Door twee keer op de foto te tikken kun je er met een door jouw gekozen gekleurde soort pen in schrijven. Wanneer je een ‘stylus’ gebruikt (pen om op de iPad mee te schrijven) die speciaal voor kleuters is, kun je de kleuters zelf het schrijfpatroon laten maken.

Natuurlijk moet je dit ook nog steeds op papier doen maar op deze manier heb je een extra mogelijkheid gecreëerd om te oefenen met een pengreep.

Dit is weer een andere manier van oefenen.


Werken met de camera app


Op vrijwel elke tablet/iPad zit een camera functie.

Deze kun je heel goed in de klas gebruiken bij de kleuters.

 • Laat de kleuters bijvoorbeeld van alles fotograferen waaraan ze moeten denken bij een thema. Laat de kleuters vervolgens vertellen waarom ze wat op de foto hebben gezet. Op die manier zijn ze met woordenschat bezig.

 • Gebruik de camera app als je aan het werk bent met letters en klanken, bijvoorbeeld met de letter/klank ‘s’. Geef de kleuters de opdracht alles te fotograferen wat ze tegenkomen met deze letter. Wanneer ze overal foto’s van hebben gemaakt, kun je deze vervolgens nabespreken met jouw kleuters. Kunnen ze vertellen wat ze hebben gefotografeerd en waar ze de klank horen? Misschien willen ze het zelfs wel presenteren aan de hele klas!

 • Nog een andere mogelijkheid met de camera app is het gebruik ervan rondom een bepaald cijfer, bijvoorbeeld het cijfer 5. Geef jouw kleuters de opdracht om overal foto’s van te maken waarop ze het cijfer of juist het aantal 5 tegenkomen. Verzamel al deze foto’s, print deze uit en maak er een mooie cijferwand van!

 • De camera app kan natuurlijk ook gebruikt worden om foto’s van gezichten te maken. Geef kleuters de opdracht om selfies te maken, print deze daarna uit en laat de kleuters zichzelf beschilderen. Hoe zou je eruitzien als je later groot bent of als politieagent, brandweerman of dokter?

Beheer


Zorg altijd voor goede beschermhoezen en screenprotectors voor je iPad/tablet.


Wanneer je op school meerdere iPads/tablets hebt in de klas en je wilt overal apps op zetten kun je dat natuurlijk handmatig doen door de app op elke iPad/tablet aan te tikken.

Dit werkt misschien voor twee iPads maar als je er veel meer hebt. Dan is het handiger om apps te beheren via een systeem, zoals JamF of ZuluDesk.

Het beheren van de iPad (en Apps) gaat met ZuluDesk gewoon via de computer. Je hebt als beheerder een dashboard. Vanuit dit dashboard kun je verschillende dingen regelen:

 • Verdelen van iPads in groepen: Elke kleutergroep zijn/haar eigen iPads met eigen apps.

 • Aanschaffen van apps voor de iPads: Het aanschaffen van apps gaat via een aparte Appstore, namelijk de de VVP Store. Deze apps kun je bovendien aanschaffen terwijl je niet bij de iPads in de buurt ben.

 • Uitdelen van apps aan specifieke iPads en groepen: Je kunt bijvoorbeeld een app op de iPads van groep 1/2a zetten en niet op die van groep 1/2b. Je kunt ook zo weer een app van de iPad afhalen wanneer dit nodig is.

 • Documenten, web clips en links naar iPads sturen: Een web clip is een link waarvan het lijkt of deze een app is omdat deze als een icoontje op het scherm van de iPad staat.

 • Je kunt leerkrachten aan groepen/iPads koppelen zodat ze iPads kunnen monitoren.


Wanneer je als leerkracht gebruik maakt van de app of website van ZuluDesk kun je verschillende zaken regelen:

 • Maken van lessen met specifieke apps en websites.

 • Beperken van keuzes van apps, dit noemen we het instellen van een AppLock.

 • Kleuters kunnen dan maar uit een paar apps kiezen gedurende een bepaalde tijd.

 • Sturen van berichten naar iPads/kleuters.


Onder het tabblad "Geletterdheid/Digitale geletterdheid" op deze website vind je meer achtergrondinformatie over Digitale geletterdheid. Daarnaast vind je allerlei praktische suggesties in mijn blogs over digitale geletterdheid op de diverse themapagina's.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest


Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

© 2020 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com