top of page
Zoeken
 • Juf Angelique

Dierendag: Opening/afsluiting

Bijgewerkt op: 7 mei 2022

Het is belangrijk, om tijdens het plannen van een thema, als leerkracht goed na te denken over de startactiviteiten. Startactiviteiten moeten ervoor zorgen dat de kinderen enthousiast worden voor een thema. Het is dan ook belangrijk dat de activiteiten, die je kiest pakkend en betekenisvol zijn en nieuwsgierigheid opwekken.

Wanneer kinderen zelf enthousiast zijn voor een thema, zullen zij meer tot leren komen.

Ook zijn de startactiviteiten belangrijk om de voorkennis te activeren en leervragen voor het thema op te stellen. Door het opstellen van de leervragen en het maken van een plan kan vervolgens de rest van het thema worden vormgegeven.

Thema’s kunnen op veel verschillende manieren gestart en afgesloten worden.

In deze blog geef ik je suggesties om het thema dierendag te openen en/of af te sluiten.Thematafel


Richt een thematafel in. Denk hierbij aan:

 • Knuffels van dieren

 • Boeken over dieren

 • Materialen, zoals: slingers, dierenvoer, eetbakjes, dierenspeeltjes, kooien, mandje, een riem, verzorgingsspullen voor dieren

Maak tijdens je thema foto's van de activiteiten en hang deze op. Creëer hiervoor een stukje projectmuur. Op die manier kun je met de kinderen terugkijken op een thema en kunnen ze elkaar vertellen over hun activiteiten en elkaar inspireren.

 

Aankleding van de klas


Breng je lokaal in de sfeer van het thema. Denk hierbij aan:

 • Een raamschildering: Beschilder de ramen of hang grote geplastificeerde A3 afbeeldingen op. Gebruik raamverf of krijtstiften. Krijtstift kan je gemakkelijk van de ramen afvegen met alleen een nat doekje. Voor het opzetten vergroot je een afbeelding onder het kopieerapparaat en plak deze aan de andere kant van het raam. Trek deze vervolgens over.

 

Voorwerpen


Haal allerlei voorwerpen de klas in, die met dierendag te maken hebben en waarmee je de nieuwsgierigheid van de kinderen kunt opwekken.

De kinderen komen de klas binnen en zien deze voorwerpen liggen.

Vervolgens zal een gesprek ontstaan over deze voorwerpen. Wat zijn dit voor voorwerpen? Wat kunnen we met deze voorwerpen doen?

 • De kinderen vinden bijvoorbeeld een bot met een strikje erom in de klas. Van wie zou dit kunnen zijn? Iedereen denkt mee en maakt er een tekening van. De volgende dag wordt er een tipje van de sluier opgelicht met behulp van een brief of filmpje of een andere hint. Langzamerhand wordt gedurende het project duidelijk van wie het voorwerp is.

 • De voorwerpen kunnen in een doos of koffer geplaatst worden. Deze geheimzinnige doos staat in de klas als de kinderen binnen komen. Iedere keer komt er wat uit de doos tevoorschijn. Wat is het? Wat kunnen we er mee doen? De kinderen zullen op ideeën komen en nieuwsgierig zijn naar de rest van de voorwerpen.

 • De kinderen nemen zelf spullen van thuis mee over dierendag en vertellen erover.

 

Een verhalend ontwerp


Start het thema met een verhalend ontwerp. Dit betekent dat je een thema uitwerkt aan de hand van een verhaal of een verhaallijn, die de rode draad voor je lessen vormt en waarbij leerlingen actief meedoen en zelf ontdekkend leren, door op zoek te gaan naar oplossingen. Enkele variaties:

 • Er komt een dierenhandpop op visite. Hij heeft een vraag of probleem.

 • De kinderen ontvangen een brief van een dier, waarin hen om hulp wordt gevraagd bij een probleem. De kinderen bedenken zelf een oplossing voor het probleem en kiezen met welk materiaal ze dit gaan doen. Ze kunnen bijv. bouwen in de bouwhoek, iets maken van constructiematerialen, iets knutselen enz...

 

Drama


Drama kan op diverse manieren worden ingezet bij het openen/afsluiten van een thema. Enkele variaties:

 • De leerkracht komt als een dier de klas binnen

 • De leerkracht beeldt samen met een aantal leerkrachten een boek over dierendag uit.

 • Een poppenkastvoorstelling over dieren.

 • De kinderen kunnen zelf een voorstelling over dierendag verzorgen.

 

Een boek


Start het thema met het voorlezen van een boek over dierendag.

 

Een speurtochtOrganiseer een speurtocht in of rondom de school.

Enkele variaties:

 • Houd een vossenjacht. Een aantal leerkrachten/volwassenen verkleden zich als een dier en lopen in en om de school heen. De kinderen zoeken de personages op. Deze geeft ze vervolgens een letter of een deel van een plaatje. Nadat alle personages gevonden zijn, wordt de naam of het plaatje in elkaar gepuzzeld.

 • In de klas, school of rondom de school hangen overal afbeeldingen van dieren. De kinderen zoeken deze. Bij iedere afbeelding vinden ze bijvoorbeeld een stukje van een puzzelplaatje.

 • De kinderen volgen een spoor van dierenpoten. Onderweg moeten zij allerlei opdrachten uitvoeren. Aan het eind wacht een dier (een volwassene die verkleed is en klaar zit) met een mooi prentenboek over dierendag om voor te lezen.

 

Een gast


Nodig eens een gast uit, die de kinderen meer kan vertellen over dit thema.

Laat de kinderen van tevoren leervragen bedenken.

Denk bij dit thema eens aan:

 • Een dierenarts

 • Een dierenverzorger

 • Nodig een ouder uit die met zijn dier op bezoek komt. Wees daar echter wel voorzichtig mee. Sommige kinderen kunnen allergisch zijn en de drukte kan stress bij het dier veroorzaken. Houd het bezoek in dat geval kort en vraag de kinderen zo rustig en zacht mogelijk te doen. Informeer van tevoren of er kinderen zijn die allergisch zijn en zorg dat zij niet in direct contact met het dier komen. Geef wel voldoende tijd om het dier te laten aaien en knuffelen. Laat de kinderen die dat durven het dier, voordat het naar huis gaat, iets lekkers geven.

Bedenk samen met de kinderen vragen, zoals:

 1. Hoe word je een ...?

 2. Wilde u altijd al ... worden?

 3. Wat is er leuk aan?

 4. Wat is er niet zo leuk aan?

 5. Waar moet je goed in zijn ?

 6. Wat doe je allemaal als ...?

 

Een uitstapje


Maak eens een uitstapje. De kinderen kunnen het thema dan al direct van dichtbij beleven en ervaren en er later verder over praten.

Denk bij dit thema eens aan:

 • De dierentuin

 • De (kinder-)boerderij; Het leuke van de (kinder-)boerderij is dat het de mogelijkheid biedt om bij het voeren van de dieren aanwezig te zijn. Ook kun je met de eigenaar overleggen of de kinderen de dieren mogen helpen verzorgen. Dit geeft het bezoek een extra dimensie die de kinderen zeker zullen waarderen.

 • De sloot (ga bijv. eendjes voeren)

 • Een dierendokter

 • Een dierenasiel

 • Een dierenwinkel

 

Een leergesprek


Bij het opstarten van een thema is het belangrijk dat de voorkennis wordt geactiveerd.

Deze kan bijvoorbeeld geactiveerd worden door een leergesprek.

Leg uit waarom mensen Dierendag vieren en dat dierenbes