Zoeken

Regels en afspraken in de huishoek

Bijgewerkt: mei 5

Wat mogen de kinderen wel of niet doen in de huishoek?

Hoe moet de huis-/themahoek opgeruimd worden? Wat zijn de verwachtingen?

In deze blog geef ik je tips voor regels en afspraken in de huishoek.Tips voor het opruimen van de huishoek


Zorg ervoor dat de materialen in de huishoek overzichtelijk opgeruimd kunnen worden, zodat de kinderen weten waar ze iets kunnen vinden.

Stel hiervoor duidelijke regels op en doe voor hoe je het wilt zien.

Een opgeruimde hoek nodigt veel meer uit tot rollenspel en zorgt ervoor dat de kinderen snel aan de slag kunnen.

Tips om de kinderen hierbij een handje te helpen:

  • Leg sowieso niet teveel spullen in je huishoek. Op die manier blijft het overzichtelijk. Een veelgehoorde klacht is vaak dat de kinderen in de huishoek veel rommel maken. Als kinderen dus teveel rommel maken, dan ligt er hoogst waarschijnlijk ook teveel in je hoek. Minimaliseren is dan het toverwoord! Jonge kinderen hebben namelijk nog moeite met de focus te houden. Veel materiaal kan afleiden en juist een terugval naar het manipulerende spel rommelend veroorzaken. Vergeet ook niet dat de kinderen eerst ervaringen met de materialen moeten opdoen en vaardig moeten worden in het gebruik hiervan. Wissel dus liever af met de spullen. Less is more! Veel rommel hoeft overigens niet verkeerd te zijn wanneer het een resultaat is van prachtig spel.

  • Zorg ervoor dat dat de materialen overzichtelijk opgeborgen kunnen worden (het liefst in doorzichtige manden, dozen, kisten), zodat de kinderen weten waar ze iets kunnen vinden. Spreek vaste plaatsen af voor het opruimen van alle spullen.

  • Label de materialen, zodat kinderen de materialen ook weer zelfstandig kunnen opruimen.

  • Maak foto’s van alle materialen en plak deze op de plaats waar het materiaal moet staan.

  • Hang foto's van een opgeruimde huishoek op om het opruimen te stimuleren.

  • Als je ziet dat het opruimen toch niet vordert, dan zou je een oudste kleuter als extra opruimhulp kunnen inzetten. Opruimen is voor jongste kleuters namelijk vaak nog wat lastiger, omdat ze vanuit hun spelontwikkeling graag manipuleren en rommelen.

  • Je kan ook opdrachten geven. Kind A ruimt alle kleding op, kind B alle keukenspullen, Kind C alle andere spullen enz.

  • Reflecteer na het spelen in de huishoek ook regelmatig in de kring met alle kinderen wat er die dag gespeeld is en hoe dat is gegaan. Stel daarbij vooral vragen over het proces. Hoe is het gegaan? Hoe is het aangepakt? Welke problemen kwamen zij tegen? Hoe zijn deze opgelost? Laat ze het rollenspel ook eens presenteren in de kring. Spreek dit wel van tevoren al af.


Onder het tabblad "Spelen en werken/Rollenspel" op deze website vind je meer achtergrondinformatie over rollenspel met kleuters. Daarnaast vind je allerlei praktische suggesties in mijn blogs "De huishoek" op de diverse themapagina's.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest


Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën in een reactie op deze blog te delen!


42 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven