Zoeken
 • Juf Angelique

De Gruffalo: De leeshoek (werkles)

Bijgewerkt op: 5 jul.

In de kleuterklas kom je verschillende hoeken tegen. Eén van deze hoeken is de leeshoek: een ruimte waarin kinderen zich terug kunnen trekken om heerlijk ontspannen hun boek te kunnen lezen. In deze blog geef ik je tips, die jouw leeshoek bij het thema de Gruffalo nog uitdagender kunnen maken.


Een Gruffalo-leesgrot


Transformeer de hoek samen met de kinderen tot een ‘decor’ dat past bij het thema De Gruffalo. Dit zorgt voor nog meer enthousiasme en betrokkenheid.

Tover bijv. een tent of een grote doos (of een tent of een tafel met een lap erover) om tot een leesgrot. Versier die verder met: een groene of een bruine lap, een rieten dak of stukken kraftpapier en klimop of bladeren. Hang er lampjes, linten groen, een net (met bladeren) en bruin crêpepapier posters van de kaft of personages uit een boek van de Gruffalo en de letter van de week in. Zorg ook voor een prettige comfortabele zitplaats. Denk hierbij aan kussens of stukken boomstam.

Zorg voor een pluchen Gruffalo leesvriendje, die komt luisteren of meelezen.

Voeg Gruffalo verkleedspullen, vingerpoppetjes, handpoppen of gelamineerde figuren uit het boek toe om rollenspel uit te dagen. Combineer de leeshoek ook eens met een vertelkoffer of met een verteltafel waar de kinderen het verhaal van de Gruffalo kunnen naspelen. Denk verder aan Gruffalo boekenleggers, bladeren, dennenappels, paddenstoelen, nootjes, planten (of de kerstboom) en andere bosattributen om de hoek aan te kleden. Ook leuk: Plak pootafdrukken van de Gruffalo met daarin letters in een spoor richting de hoek. Leg ook eens een QR-code van het digitale luisterverhaal, versje of liedje over De Gruffalo neer, die de kinderen met een koptelefoon en cd speler kunnen beluisteren.


Voorbeelden van Gruffalo-leeshoeken vind je hier. 

Activiteiten in je leeshoek


Zorg voor opdrachten die interactie en spel stimuleren en trek voldoende tijd uit om deze op een enthousiaste manier, bijvoorbeeld met behulp van een ... handpop te introduceren.


Enkele voorbeelden:

 • Doe prenten uit boeken in een mapje, met lege bladen erbij. De kleuters tekenen hier hun eigen vervolg op het verhaal op.

 • De kinderen tekenen een nieuwe kaft voor het boek van de Gruffalo.

 • Kopieer prenten uit een boek. De kinderen leggen deze in de juiste volgorde.

 • Maak een puzzel van de kaft (kopiëren, lamineren en in stukken knippen). Rara welk boek komt daar tevoorschijn?

 • De kleuters vertellen het verhaal dat in de grote kring verteld werd aan het leesvriendje in de leeshoek na.

 • De kinderen spelen het Gruffalo boek na met hand-, vinger- of stokpopjes.

 • Leg kijk‐ en zoekopdrachtjes neer, zoals:  Letters zoeken, woorden zoeken, kaartjes met plaatjes met daarop details van afbeeldingen uit een boek terugzoeken

 • Laat de kinderen informatie opzoeken (hoe zag de leefomgeving van De Gruffalo eruit? Enz...) of leg kaartjes van de andere personages neer en laat de kinderen deze . in de boeken opzoeken.

 • Geef de kinderen allerlei teloefeningen met een boek: Hoeveel muizen, hoeveel Gruffalo's enz. zien ze? Tip: Geef ze gelamineerde versies van de prenten waarop ze, indien ze dat makkelijker vinden, met uitwisbare stift de betreffende zoekopdracht kunnen omcirkelen. Beeld deze ook op een apart turfblad af, de kleuters kunnen dan per getelde afbeelding een streepje in de juiste rij zetten. In plaats van een turfblad kunnen ze ook gebruik maken van een rekenrek. Telkens als ze een iets hebben omcirkeld, schuiven ze ook een kraal opzij op het rekenrek.

 • Geef de kleuters kaartjes met daarop de titel van een boek in verschillende lettertypes. Met een ‘magneetworm’ gaan ze vervolgens over de letters.

 • Maak een turfblad met daarop een woord wat vaak voorkomt in een boek. Steeds als de kinderen het woord tegenkomen strepen ze deze op het blad af.

 • Zet een rad van fortuin in je leeshoek, waaraan fragmenten van prenten uit het boek van de Gruffalo. De kleuters draaien aan het rad, zoeken van welke bladzijde het gedraaide fragment komt en kleven een post-it op de juiste plaats in het betreffende boek.  

Laat de kleuters die een activiteit deden in de leeshoek, daar nadien ook eens over vertellen aan de andere kleuters.

 

De leeshoek combineren met digitale geletterdheid


Combineer de tablet met je leeshoek.

 • Met de gratis app ‘recording lite’ kunnen kinderen een stuk uit hun boek inspreken en het later weer luisteren. Laat het kind zichzelf tips en tops geven en geef eventueel zelf ook feedback. Daarna kan het opnieuw ingesproken en beluisterd worden.

 • Spreek met behulp van de app 'Dictafoon' zelf een luisterverhaal in. Het voordeel is dat jij als leerkracht vragen kunt opnemen tijdens het voorlezen, maar ook extra informatie kan toevoegen en moeilijke woorden kunt uitleggen. Wil jij ook zelf een luisterboek maken? Op de website van Meester Sander vind je een handleiding hiervoor. Je kunt hier ook een QR-code van maken. Op de website Fair Winds Teaching lees je hoe.

 • Leg ca. twaalf prenten van het verhaal op een Bee-Bot mat door elkaar. De kleuters moeten met de Bee-Bot de chronologische volgorde van het verhaal zien te volgen, aan de hand van het prentenboek. De kleuter met het prentenboek beschrijft de afbeelding in het boek, de kleuter met de Bee-Bot luistert aandachtig en voert de opdracht uit.

 • Laat kinderen in de leeshoek naar digitale prentenboeken kijken. Maak bijvoorbeeld eens een Yurls pagina aan met alle prentenboeken om het voor kinderen wat meer overzichtelijk te maken. De snelste manier om digitale prentenboeken te in te zetten is via apps die je op een tablet zet. Meestal zijn deze boeken interactief gemaakt met animaties en kunnen de kinderen extra spelletjes doen. Je vindt ook een heleboel gratis digitale prentenboeken op Wepboek.

 • Leg QR codes van prentenboeken in je leeshoek. QR codes zijn eigenlijk een soort streepjescodes. Deze streepjescodes worden door een QR code reader gelezen.  Sommige kinderen hebben dat overstapje nodig om tot lezen over te gaan. Vanaf iOS 11 kun je met de camera rechtstreeks de code scannen. Wanneer je nog een oudere iPad hebt of je hebt een andere soort tablet dan moet je gebruik maken van een QR code reader. Alle kaarten kun je in een map doen, zodat de kinderen al bladerend een digitaal prentenboek kunnen kiezen of je kunt er een poster van maken. Zelf QR-codes maken van digitale kinderboeken en You Tube filmpjes kan ook makkelijk online, bijvoorbeeld met de QR Code Generator.

 

Boeken in alle hoeken


Door het gebruik van boeken in verschillende hoeken te stimuleren, help je kinderen om de verschillende functies van boeken en geschreven taal te ontdekken.

Leg bijvoorbeeld boeken in je huishoek, ontdekhoek, bouwhoek of bij de zandtafel of laat kinderen aan de tekentafel hun favoriete prent uit het centrale prentenboek van de week natekenen.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven