top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverJuf Angelique

Thema de fotograaf: Opening/afsluiting

Bijgewerkt op: 30 mrt.

Het is belangrijk, om tijdens het plannen van een thema, als leerkracht goed na te denken over de startactiviteiten. Startactiviteiten moeten ervoor zorgen dat de kinderen enthousiast worden voor een thema. Het is dan ook belangrijk dat de activiteiten, die je kiest pakkend en betekenisvol zijn en nieuwsgierigheid opwekken.

Wanneer kinderen zelf enthousiast zijn voor een thema, zullen zij meer tot leren komen.

Ook zijn de startactiviteiten belangrijk om de voorkennis te activeren en leervragen voor het thema op te stellen. Door het opstellen van de leervragen en het maken van een plan kan vervolgens de rest van het thema worden vormgegeven.

Thema’s kunnen op veel verschillende manieren gestart en afgesloten worden.

In deze blog geef ik je suggesties om het thema de fotograaf te openen en/of af te sluiten.De belevingswereld van de kinderen


Vertrek vanuit de belevingswereld van de kinderen. Vraag de kinderen bijvoorbeeld:

 • Heb je wel eens een fotograaf gezien?

 • Waar?

 • Heb jij zelf een fototoestel?

 • Zou je zelf een fotograaf willen zijn?

 

Thematafel


Richt een thematafel in. Denk hierbij aan:

 • Fotocamera's

 • Fotolijstjes met foto's

 • Boeken over fotografie, de fotograaf.

Maak tijdens je thema foto's van de activiteiten en hang deze op.

Creëer hiervoor een stukje projectmuur. Op die manier kun je met de kinderen terugkijken op een thema en kunnen ze elkaar vertellen over hun activiteiten en elkaar inspireren.

 

Aankleding van de klas


Breng je lokaal in de sfeer van het thema. Denk hierbij aan:

 • Een raamschildering: Beschilder de ramen of hang grote geplastificeerde A3 afbeeldingen op. Gebruik raamverf of krijtstiften. Krijtstift kan je gemakkelijk van de ramen afvegen met alleen een nat doekje. Voor het opzetten vergroot je een afbeelding onder het kopieerapparaat en plak deze aan de andere kant van het raam. Trek deze vervolgens over.

 

Voorwerpen


Haal allerlei voorwerpen de klas in, die met de fotograaf te maken hebben en waarmee je de nieuwsgierigheid van de kinderen kunt opwekken.

De kinderen komen de klas binnen en zien deze voorwerpen liggen.

Vervolgens zal een gesprek ontstaan over deze voorwerpen. Wat zijn dit voor voorwerpen? Wat kunnen we met deze voorwerpen doen?

 • De kinderen vinden bijvoorbeeld een foto of camera in de klas. Van wie zou dit kunnen zijn? Iedereen denkt mee en maakt er een tekening van. De volgende dag wordt er een tipje van de sluier opgelicht met behulp van een brief of filmpje of een andere hint. Langzamerhand wordt gedurende het project duidelijk van wie het voorwerp is.

 • De voorwerpen kunnen in een doos of koffer geplaatst worden. Deze geheimzinnige doos staat in de klas als de kinderen binnen komen. Iedere keer komt er wat uit de doos tevoorschijn. Wat is het? Wat kunnen we er mee doen? De kinderen zullen op ideeën komen en nieuwsgierig zijn naar de rest van de voorwerpen.

 • De kinderen nemen zelf spullen van thuis mee en vertellen erover. Ze kunnen bijvoorbeeld een hele bijzondere foto meenemen en erover vertellen. Stimuleer de kinderen om het verhaal achter de foto te vertellen en uit te leggen waarom deze foto zo bijzonder voor ze is. Laat de andere kinderen ook vragen terug stellen. Vragen die daarbij kunnen helpen zijn: Wie of wat staat er op de foto? Waar en wanneer is deze foto gemaakt? Wie heeft de foto gemaakt? Waarom is deze foto zo bijzonder voor jou?

 

Een verhalend ontwerp


Start het thema met een verhalend ontwerp. Dit betekent dat je een thema uitwerkt aan de hand van een verhaal of een verhaallijn, die de rode draad voor je lessen vormt en waarbij leerlingen actief meedoen en zelf ontdekkend leren, door op zoek te gaan naar oplossingen. Enkele variaties:

 • Er komt een handpop met een camera op visite. Hij heeft een vraag of probleem.

 • De kinderen ontvangen een brief van een fotograaf, waarin hen om hulp wordt gevraagd bij een probleem. De kinderen bedenken zelf een oplossing voor het probleem en kiezen met welk materiaal ze dit gaan doen. Ze kunnen bijv. bouwen in de bouwhoek, iets maken van constructiematerialen, iets knutselen enz...

 

Drama


Drama kan op diverse manieren worden ingezet bij het openen/afsluiten van een thema. Enkele variaties:

 • De leerkracht komt als een fotograaf de klas binnen.

 • De leerkracht(-en) beeldt (beelden) een boek over de fotograaf uit.

 • Een poppenkastvoorstelling over de fotograaf.

 • De kinderen kunnen zelf een voorstelling over de fotograaf verzorgen.

 

Een boek


Start het thema met het voorlezen van een boek over de fotograaf.

 

Een speurtocht


Organiseer een speurtocht in of rondom de school.

Enkele variaties:

 • Een aantal leerkrachten/volwassenen verkleden zich als fotograaf en lopen in en om de school heen. De kinderen zoeken de fotograven op. De fotograaf geeft ze vervolgens een letter of een deel van een foto. Nadat alle fotograven gevonden zijn, wordt de naam of het plaatje in elkaar gepuzzeld.

 • In de klas, school of rondom de school hangen overal afbeeldingen van de fotograaf. De kinderen zoeken deze. Bij iedere afbeelding vinden ze bijvoorbeeld een stukje van een puzzelplaatje.

 • De kinderen volgen een spoor van fotocamera's. Onderweg moeten zij allerlei opdrachten uitvoeren. Aan het eind wacht een fotograaf (een volwassene die verkleed is en klaar zit) met een mooi prentenboek over foto's maken om voor te lezen.

 

Een gast


Nodig eens een gast uit, die de kinderen meer kan vertellen over dit thema.

Laat de kinderen van tevoren leervragen bedenken.

Denk bij dit thema eens aan:

 • Een fotograaf

Bedenk samen met de kinderen vragen, zoals:

 1. Hoe word je een fotograaf?

 2. Wilde u altijd al fotograaf worden?

 3. Wat is er leuk aan?

 4. Wat is er niet zo leuk aan?

 5. Waar moet je goed in zijn ?

 6. Wat doe je allemaal als fotograaf?

 

Een uitstapje


Maak eens een uitstapje. De kinderen kunnen het thema dan al direct van dichtbij beleven en ervaren en er later verder over praten.

Denk bij dit thema eens aan:

 • Een fototocht

 • Een fotograaf/studio

 • Een fotowinkel

 

Een leergesprek


Bij het opstarten van een thema is het belangrijk dat de voorkennis wordt geactiveerd.

Deze kan bijvoorbeeld geactiveerd worden door een leergesprek.


Inventariseer wat de kinderen al weten en nog willen leren over fotograferen.

Daarna kan er een woordveld worden gemaakt of kunnen de weetjes op stroken worden genoteerd en opgehangen bij: wat weten we al?

Dit woordveld wordt gedurende het thema verder aangevuld . Als dit met een andere kleur gebeurt kunnen de kinderen hun eigen proces ook zien.


Stel vervolgens samen met de kinderen leervragen op. Ga in op wat ze zich afvragen.

Noteer deze vragen op (stroken op) de vragenwand: Wat willen we nog leren?

Vertel dat jullie gedurende het thema zoveel mogelijk van die vragen gaan proberen te beantwoorden. Laat de vragen zoveel mogelijk uit de kinderen komen en stimuleer ze met startvragen zoals:

 • Waarom...?

 • Hoe...?

 • Welke...?

 • Wanneer....?

 • Wat als...?

 • Waar...?

 • Hoe kun je...?

 • Als....dan....?

Bespreek hoe we de antwoorden op deze vragen zouden kunnen vinden?

Deel ze eventueel daar op in:

 • Wat kun je opzoeken in een boek of op internet?

 • Wat kun je navragen bij een ouder of deskundige?

 • Wat kun je zelf gaan onderzoeken?

 • Waar kun je iets voor ontwerpen?

Maak ook een opzoekhoek bij de vragenmuur. Zet daar bijv. boeken over fotografie en tablets, waarop de kinderen bijv. video's kunnen kijken.


Naarmate de kinderen meer over fotografie leren, kunnen ze deze vragen vervangen door de feiten. Verplaats deze stroken dan naar: "Dit zijn we te weten gekomen".

 

Een praatplaat


Je kunt ook een leergesprek voeren aan de hand van een praatplaat.

Laat de kinderen vertellen wat zij daarop zien. Stel ook vragen, zoals: waar zie je...?

Wat doet... ? Hoeveel... zijn er? enz.

Als afsluiting kun je een leuk spelletje doen, zoals "Ik zie, ik zie wat jij niet ziet" of raadsels bedenken over dingen op de praatplaat.

 

Quiz


Organiseer een quiz over de fotograaf.

Wat weten ze al of nog van het onderwerp af?

 

Een feest


Sluit het thema feestelijk af:

 • Organiseer een photoshoot. Leg allerlei verkleedspullen, zoals: jurken, broeken, shirts, rokken, truien, jassen, petten, hoeden, sjaals, tasjes, brillen, kettingen, schoenen enz. neer. De kinderen worden fotomodellen. Wat zijn dat? Bekijk houdingen van fotomodellen in tijdschriften en laat ze deze houdingen nadoen. Laat een kind de fotograaf zijn en foto's maken.

 

Een fototentoonstelling


Organiseer een fototentoonstelling, waar de kinderen hun zelfgemaakte foto's kunnen presenteren. Maak samen met de kinderen een planning:

Wat moet er van tevoren gebeuren?

Wat hebben we nodig? Er kunnen bijvoorbeeld uitnodigingen, affiches, naambordjes en wegwijzers worden gemaakt. Wat kunnen we allemaal laten zien en aan wie?

Er kunnen bijvoorbeeld foto's, knutselwerken, muurkranten, toneelstukjes, optredens en PowerPoint presentaties worden getoond.

Er kan ook een fotohoek worden gemaakt, waar bezoekers op de foto kunnen.

Laat de kinderen meehelpen met het uitstallen van de werkstukken en het rondleiden van de gasten. Oefen dit van tevoren in de kring.

 

Op zoek naar meer?


Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!.

.

362 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page