Zoeken

De emotionele ontwikkeling

In de kleuterperiode is er vaak nog sprake van sterk wisselende emoties.

Jonge kinderen uiten zich nog heel veel met hun lichaam en emoties. Door kinderen de gelegenheid te geven gevoelens en gedachten te uiten, er met elkaar over te praten, leren ze met eigen gevoelens en gedachten om te gaan. In deze blog vertel ik je er meer over.De beginsituatie van een kleuter


In de praktijk zie je dat de beginsituaties van kleuter, ook op het gebied van de emotionele ontwikkeling, erg veel kunnen verschillen. De ene kleuter die net op school komt is al verder in zijn emotionele ontwikkeling dan de andere.

De emotionele ontwikkeling van een kleuter


Uiteindelijk zijn er een aantal doelen die je wat betreft de emotionele ontwikkeling gedurende groep 1/2 wil behalen. De volgende ontwikkellijnen zijn hierbij een handig hulpmiddel. Ze geven informatie over de vorderingen, die kinderen in hun emotionele ontwikkeling maken, maar houden daarbij wel rekening met het eigen tempo en de bijzondere manier waarop zij zich ontwikkelen.

De ontwikkeling van een kleuter verloopt namelijk niet lineair, maar met sprongen.


Rood staat voor de periode tussen 3 jaar en 6 maanden - vier jaar en zes maanden oud. Geel staat voor de periode tussen 4 jaar en 6 maanden - 5 jaar en 6 maanden oud.

Blauw staat voor de periode tussen 5 jaar en 6 maanden - 6 jaar en 6 maanden oud.

Achter de tussendoelen: Zelfbeeld, emoties/uiten en inlevingsvermogen kun je per periode steeds aflezen op welke leeftijd een kind gemiddeld een bepaalde ontwikkeling laat zien.

Onder het tabblad "SEO/Sociaal emotioneel" op deze website vind je meer achtergrondinformatie over de sociaal emotionele ontwikkeling bij kleuters.

Daarnaast vind je allerlei praktische suggesties in mijn blogs "SEO/Emoties” op de diverse themapagina's. Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn:

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!243 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven