site-verification=8adc2fc3d443365f5c3bc1b5d2d80d29
top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverJuf Angelique

De beweeghoek

Bijgewerkt op: 7 uur geleden

Jonge kinderen leren graag spelend en bewegend. De beweeghoek sluit goed aan op deze behoeften. In deze blog vertel ik je er meer over.Bewegen is gezond!

Jonge kinderen hebben van nature een enorme bewegingsdrang. Ze zijn beweeglijk en hebben veel energie. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat de meeste kinderen steeds minder bewegen, met name binnen hun thuissituatie.

Dit komt onder andere door de groeiende populariteit van beeldschermen, verstedelijking en de veelal risico vermijdende opvoedingsstijl van ouders. Steeds minder kinderen spelen bijvoorbeeld binnen in plaats van buiten en daar is de bewegingsvrijheid vele malen beperkter en dus minder rijk dan buiten.

Steeds meer basisschoolkinderen halen daardoor de motorische mijlpalen niet meer.

Het belang van meer beweging op school is dus nog nooit zo groot geweest!

 

Daarnaast is beweging heel belangrijk voor een goed doorbloeding van je brein.

Het hoofd ontwikkelt zich via je lijf. Het is bewezen dat beweging ervoor zorgt dat de aangeboden informatie ook beter wordt onthouden.


Beweegmomenten dragen bij aan de concentratie en taakgerichtheid van kinderen.

Bij jonge kinderen is dit belang nog groter aangezien hun spanningsboog korter is.

Ze kunnen met bewegen hun energie kwijt.


Veel beweging is natuurlijk ook goed voor de grove en fijne motoriek, maar ook voor de gezondheid van kinderen. Het is dus goed om kinderen wat extra beweging te bieden naast het buitenspelen en de gymles en op die manier ook de boodschap over te dragen dat bewegen leuk is, zodat kinderen de rest van hun leven met plezier blijven bewegen.


 

De beweeghoek


In de meeste kleutergroepen kom je wel een bouwhoek, huishoek of constructiehoek tegen. De beweeghoek is een plek in de klas, waar kinderen de mogelijkheid hebben om in een voorgestructureerde, beredeneerde omgeving vrij te kunnen bewegen.

Een beweeghoek zie je echter zelden. Toch jammer, want bewegen is zo belangrijk voor jonge kinderen en zou zich dus niet moeten beperken tot in de gymzaal of tijdens het buitenspel. Met een beweeghoek kun je kinderen ook tijdens het spelen en werken de mogelijkheid tot spontaan vrij bewegen geven, om zo de ontwikkeling van hun grove motoriek een boost te geven.


Een afgeschermde plek is vaak geschikter voor een beweeghoek, dan middenin het klaslokaal. Wanneer de beweeghoek meer afgesloten is, voorkom je dat kinderen gaan stoeien of dat de rest van de groep wordt afgeleid. Denk eens aan een plek in de gang of in de speelzaal, wanneer deze dichtbij het lokaal is, een rustige hoek in de klas, een plek buiten op het schoolplein (wanneer deze aan lokaal lokaal grenst en je een directe deur naar buiten hebt).


Voldoende bewegingsvrijheid en elkaars veiligheid kunnen waarborgen, zijn essentieel voor het succes van de beweeghoek. Laat daarom niet teveel kinderen in de beweeghoek spelen.


Kinderen worden in een beweeghoek aangezet tot bewegen door de materialen die in deze aangewezen ruimte worden aangeboden. Zorg voor een aantal vaste materialen en materialen die om de zoveel tijd wisselen. Laat kinderen ook eens zelf nieuwe ideeën voor de inrichting van de beweeghoek bedenken.


Denk bijvoorbeeld aan de volgende materialen:

 • Een bewegingsparcours (laat deze door de kinderen zelf bouwen)

 • Een mat

 • Een trampoline

 • Een glijbaan

 • Een klim- en klauterrek

 • Hoepels

 • Stapstenen

 • Pittenzakken

 • Een balansbalk

 • Een balansbord

 • Een hinkelbaan

 • Ballen

 • Een bank

 • Een spiegel

 • Allerlei werp- en rolspelen met ballen en ringen.

 • Beweegposters

 • Een kruiptunnel (of maak deze zelf door een een stevig en lang stuk karton in drie te vouwen en de einden aan elkaar te kleven. Voorzie in de tunnel ook kijkopeningen).

 • Muziek

 • Een tablet met beweegfilmpjes

 • Loopklossen

 • Een verzwaarde houten kist, waarop je een plank legt zodat de kinderen van boven naar beneden moeten lopen op de plank.


De beweeghoek moet letterlijk en figuurlijk in beweging blijven. De beweeghoek krijgt naast vaste elementen dus ook wisselende materialen om nieuwe spelimpulsen te geven.

Wissel dus voldoende af en blijf de betrokkenheid in deze spelplek goed observeren


De doelen die je in een beweeghoek wilt stimuleren, kun je verduidelijken met beweegkaarten of opdrachtkaarten. Maar het is nog veel boeiender om te observeren wat de kinderen vanuit het bewegen zelf aan spelinitiatieven ontplooien.


Geef de kinderen ook eens opdrachtkaarten met pictogrammen die de oefening duidelijk maken. Verdeel deze eens in niveaus. Lukken de kaarten met moeilijkheidsgraad 1, dan proberen de kinderen de kaarten met moeilijkheidsgraad 2.


Zonder instructie kan de beweeghoek snel verzanden in een onrustige, onoverzichtelijke spelplek. Maak dus heldere afspraken, model het spel en speel waar mogelijk met de kinderen mee. Spreek bijvoorbeeld af dat ze hun schoenen uitdoen. Dat is wel zo hygiënisch.


Laat de kinderen zoveel mogelijk vrij bewegen, naar eigen zin, tempo en mogelijkheden.

Houd de beweeghoek wel goed in de gaten en grijp in wanneer je ziet dat het onveilig is.

Nodig, zeker kleuters ie groot motorisch zwakker zijn, regelmatig expliciet uit in de beweeghoek (wel zonder dwang!). Moedig hen aan en geef alleen positieve feedback.

Geef ze hulp als dat nodig is, maar stimuleer ze vooral om iets alleen te doen en te durven en zo hun zelfvertrouwen in het bewegen op te bouwen.


Tip:

Laat de kinderen hun eigen beweegmuur maken. Ze bedenken nieuwe bewegingen, maken daar een foto en voegen die toe aan de bewegingsposter.

Dit maakt de hoek echt van de kinderen zelf en dat werkt motiverend en inspirerend.

 

Op zoek naar meer?


Boekentips:

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!


.

.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page